UZMANLARDAN
YABANİ HAYVAN SALDIRILARINA KARŞI UYARI
Kurt saldırılarının geçtiğimiz yıllara bakıldığında daha çok Erzurum, Mersin, Konya, Karaman, Ankara, Kars, Kırklareli ve özellikle Hakkari'de yoğunlaştığını kaydeden Doç. Dr. Başkaya, "Şikayet sahibi vatandaşların iddialarının adli makamlara intikal etmesine sebebiyet verdirilmeden İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından araştırılmasına ve uzman bilirkişi raporlarına göre de imkanlar dahilinde zararlarının karşılanmasına çalışılmalıdır. " dedi.
Yabani hayvanların ekosistemleri ve yaşama alanları bozulduğu için özellikle kış aylarında aç kalınca yerleşim yerlerine inerek saldırılarda bulundukları belirtildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Uzmanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, doğada yaşayan ve insanların canına ve malına zarar veren hayvanlar arasında kurt ve yaban domuzunun ilk sırada yer aldığını söyledi. Bunun doğal bir sonucu olarak da insanların yerleşim alanlarına yakın bir yerde bu türlerden herhangi birini görünce öldürerek kurtulmayı düşündüklerini kaydeden Doç. Dr. Başkaya, "Yaban domuzları her mevsim ürünlere zarar verirken, kış mevsiminde özellikle kırsalda insanlara da doğrudan zarar verebilmektedir. Kurtlar ise, kış ayları haricinde insanların genelde koyun, keçi ve sığırlarına saldırarak zararlar verirken, kış aylarında kendilerini de hedef seçebilmektedir. Ancak, yaban hayatı uzmanları kurtların dünya genelinde olduğu gibi ülkemizdeki populasyonlarının da azaldığını belirtirken, sayıları iyice azalmış olan kurtların hala insanları tehdit ediyor olmasının nedeni de kamuoyunda ciddi bir merak konusu olmuştur. " dedi.
Doç. Dr. Başkaya ,Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de canavar olarak anılan kurtların evcil hayvanlara ve bazen insanlara verdikleri ölümcül zararlarla toplumlarda kötü bir üne sahip olduğunu hatırlattı,
"İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜKLERİ'NE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"
Doç. Dr. Şağdan Başkaya, kurtların herhangi bir alanda bulunması gerekenden çok daha düşük populasyon yoğunluğuna sahip olsalar bile günümüz şartlarında insan çıkarlarıyla çatışmamalarının mümkün olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ekonomik sıkıntıların çok yoğun olarak yaşandığı kırsal alanlarda kaçak yapılaşma, ormandan tarım alanı açma, yol yapımı, kaçak ağaç kesimleri gibi birçok nedenle yaşam alanları tahrip edilmeye devam etmektedir. Bu durumda olumsuz etkenlerin en aza indirilmesi ve yok edilmesi için başta eğitim ve ekonomik gelişmeyi sağlamak için gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. Ayrıca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı'nın ve dolayısıyla her ilde mevcut olan İl Çevre ve Orman Müdürlükleri'nin kurtlarla ilgili çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve her yıl periyodik olarak devam ettirmeleri gerekmektedir.."
Kurt saldırılarının geçtiğimiz yıllara bakıldığında daha çok Mersin, Konya, Karaman, Erzurum, Ankara, Kars, Kırklareli ve özellikle Hakkari'de yoğunlaştığını kaydeden Doç. Dr. Başkaya, "Şikayet sahibi vatandaşların iddialarının adli makamlara intikal etmesine sebebiyet verdirilmeden İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından araştırılması, uzman bilirkişi raporlarına göre de imkanlar dahilinde zararlarının karşılanmasına çalışılmalıdır. " şeklinde konuştu..