Bakkallar tarihe karışıyor
Erzurum'da zincir mağazaları pazar paylarını artırırken, bakkalların payları hızla düşüyor. Bakkal dükkanları kapanırken, aynı dönemde süpermarket/hipermarket sayısı 2'ye katlanıyor
BAKKALARIN PAYLARI DÜŞÜYOR
Gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerini kapsayan hızlı tüketim malları perakendeciliği sektöründe yaşanan gelişmeler ekonomide yaşanan dönüşümü açıkça ortaya koyuyor.
Nokta sayısında olan bu değişim, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına yansıyor. Zincir mağazaların pazar paylarının artarken bakkalların payları hızla dönüşüyor.
REKABET EDEMİYORLAR
2000'li yılların başına kadar Erzurum Ticaret sektörü parekendecilik alanında çok önemli bir paya sahip olan bakkallar, zincir mağazalarıyla rekabet edemiyorlar. Depo çalışması yapamadıkları için sattıkları ürünler fiyatlarının marketlere oranla fazla olması bakkaları olumsuz etkiliyor. Çoğu veresiye denilen taksitlendirme usulüyle müşterisine hizmet veren bakkaların, piyasalardaki fiyat dalgalanmalarına karşı dirençlerinin daha az olması da, işletme hacimlerini daraltıyor.
BAKKALLAR ŞARKÜTERİ OLDU
Erzurum'da kent merkezinde bulunan mahalle ve semtlerde bakkal sayısı çok hızlı biçimde azalırken, bakkal esnafı daha çok kentin varoş semtlerinde ticaret yapıyor. 2000'li yıllara kadar her türlü giyecek ve temizlik ürünün satıldığı bakkalar, son yıllarda yaşanan potansiyel düşüklüğü sebebiyle ticaretlerini daha çok ekmek satışları üzerine yoğunlaştırıyorlar.Ticari faaliyetlerini sürdürmekte kararlı olan bakkal esnafı, işlevlerini tarif eden bakkal deyimi yerine şarküteri ve market adını kullanmayı tercih ediyorlar.