DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı Bingöl’de gerçekleştirildi. 2014 yılı Şubat ayında, Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ev sahipliğinde bir araya gelen DAP Bölgesindeki 15 üniversitenin oluşturduğu (DAP Üniversiteler Birliği) ÜNİDAP’ın 4. Çalıştayı Bingöl Üniversitesi konferans salonunda yapıldı.
BAYDAŞ’IN SUNUMU
Çok sayıda davetlinin katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, 2014-2015 yıllarında Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan iller için 21 milyar 16 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığını belirterek; bölge için ayrılan bu bütçenin çok ciddi bir bütçe olduğunu dile getirdi. Bölgede gerçekleştirilecek yatırımların, üniversiteler öncülüğünde gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baydaş, “Bu yatırımlar üniversiteler öncülüğünde ve uygun projelerle yapılırsa başarılı olacağını belirtmek istiyorum. Bu nedenle bu çalıştayı önemsiyorum” dedi.
DAP EYLEM PLANI
Toplantıda konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, 25 Mart’ta, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla, 2014-2018 yıllarını kapsayan DAP Eylem Planı’ndan bahsetti. Başkan DEMİR, “Eylem planında acil ve müdahale edilmesi gereken bir program, bir proje varsa, bunu bir şekilde bakanlığa sunarak, her zaman bir program geliştirme imkânımız var. DAP idaresi olarak hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvancılığa bir canlılık getirilmesi amacıyla ruhsatlı canlı hayvan pazarını kurmayı planlıyoruz. DAP İdaresindeki üniversitelerin Ziraat ve Veterinerlik Fakültelerinin fiziki altyapılarının geliştirilmesi için bir takım desteklerimiz var. 2015 yılı içinde gerekli protokoller hazırlandı ve bu yıl 500 milyon civarında bir destek vereceğiz. Çiftçilik, hayvancılık, meyvecilik, sanayinin geliştirilmesi konusunda desteklerimiz olacak” dedi.
BÖLGE KALKINMASINDA ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
Üniversitelere ve ÜNİDAP’a, bir çok konuda toplumun önünü açacak katkılar yapma ve etkin bir işbirliği mekanizması oluşturma çağrısını yineleyen Başkan Demir, Tarım ve Hayvancılık, Sanayi, Beşeri-Sosyal Sermaye ve Sosyal Altyapı, Kurumsal Kapasite, Altyapı ve Çevre konularına değinerek, bu konularla ilgili üniversitelerle yapılan işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
DEMİR’İN DEĞERLENDİRMESİ
Başkan Demir, konuşmasına şöyle devam etti: “OSB, KSS ve İŞGEM’lerdeki istihdamın üretimin niteliğinin artırılması, sanayi sektörünün güncel ara eleman ihtiyacının karşılanması, üretim ve maliyet optimizasyonunun gerçekleştirilmesi ve bölge için yeni sayılabilecek ürün üretiminin sağlanması yönünde üniversiteler ile işbirliği kaçınılmaz bir gerçek. Yine bölgemizdeki madenlerin tespiti, maden haritasının hazırlanması, madenlerin kullanılmakta olduğu ve kullanılabileceği sektörlerin tespiti, madenlerin işletilmesine dair fırsatlar, işletilmesinin önündeki darboğazlar ve darboğazları aşacak çözüm önerilerinin tespiti yönündeki işbirliği de olması gereken bir adımdır. Ayrıca, bölge kentlerinin daha yaşanabilir hale getirilmesi, özellikle öğrenciler ve memurların kentte kalma sürelerini uzatacak kültür-sanat ve sosyal yaşam unsurlarının geliştirilmesi ve kentlerin bu ihtiyaçları dikkate alarak planlanması için Üniversite-Yerel Yönetimler ve ilgili paydaşlarla işbirliği elzemdir. Bölgedeki tarihi ve kültürel yapıların tespiti, restorasyonu, yeniden inşası, işlevlendirilmesi, canlı tutulması, kültür hayatına ve günlük yaşama kazandırılması, ekonomik değere dönüştürülmesi, korunarak gelecek nesillere aktarılması üniversite-kamu işbirliğiyle daha önem kazanmaktadır. Bölgede maalesef yaygınlaşmakta olan ve küçük yaşlara kadar inen madde bağımlılığının toplumsal ve sosyolojik arka planının il il, gerekirse semt semt irdelenmesi, gerçekçi, somut, uygulanabilir ve toplumsal mutabakat ve sahiplenme düzeyi yüksek tedbirlerin alınması ve madde bağımlılığının en aza indirilerek çocuklarımızın ve gençlerimizin yeniden ailelerine ve topluma kazandırılması için Üniversite-Kamu ve ilgili paydaşlar işbirliği mutlaka yapılmalıdır. Yine Kurumsal kapasite alanında; Vatandaş ve memnuniyet odaklı hizmeti geliştirmek amacı ile belediyelerden bakanlıkların taşra teşkilatlarına, Üniversitelere ve STK’lara kadar kamu hizmeti sunan ve gönüllü çalışmalar yürüten tüm kurum ve kuruluşlarda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve farkındalık oluşturulması için Üniversite-Kamu, Üniversite-Yerel Yönetimler, Üniversite-Sivil Toplum ve ilgili paydaşlar işbirliği mutlaka olmalıdır. Yukarıda değindiğim alanlarda siz kıymetli hocalarımızdan müteşekkil Birliğimizin doğrudan uygulamanın içinde yer almasından ziyade özellikle rehberlik, danışmanlık, yönlendirme, yönetme ve bölge halkının tabiri ile “abilik” yapma konusunda bir misyon üsleneceğine ve çok önemli, çok kıymetli katkılar sağlayacağına olan inancımı tekrarlamak istiyorum”
DAP EYLEM PLANI7NIN ÖNEMİ
Daha sonra konuşan, ÜNİDAP Dönem Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAP Eylem Planı’yla projeye bağlı bölge illerinin kalkındırılmasının amaçlandığını ve bunun önemli olduğunu belirterek, “Kalkınma düzeyini bütün ülke sathında birbirine yakın eşit düzeye getirdiğimiz zaman insanların huzuru, mutluluğu ve güveni daha da artacaktır. Bununla birlikte ülkemizin kalkınma süreci daha da hızlanacaktır. Hükümetimiz Doğu Anadolu Bölgesi için 21 milyarlık bir yatırım bütçesini ayırdı. 21 Milyarlık bu bütçe çok büyük bir bütçedir. Bu bütçe topluma, bölge illerine yayılırken yatırımların üniversiteler öncülüğünde daha etkin yapılabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle DAP Üniversiteler Birliğinin çalışması çok büyük bir önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Çalıştayda, tarım, sanayi, turizm, enerji ve eğitim gibi farklı kategoride hazırlanan grupların sunuları yer aldı. Çalıştay, gezi programı ile sona erdi.