Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlığın çalışma alanları içerisinde Trabzon’un öncelikli bir şehir olduğunu söyledi.
Gümüşhane’deki toplu açılış programlarının ardından Trabzon’a gelen Bakan Işık, bir otelde Trabzon Sanayici ve İşadamları ile toplantı yaptı. Toplantıya Bakan Işık’ın yanı sıra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili adayı Süleyman Soylu, AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ve işadamları katıldı.
Toplantı öncesinde açıklama yapan Bakan Işık, “Türkiye’nin ilk yerli bölgesel jetinin yapımı ile ilgili imza törenine katıldık. İnşallah bugün atılan imzalarla artık Türkiye 2019 yılı ve 2023 yılı itibariyle kendi bölgesel jet uçaklarını yapan ülkelerden biri olacak. Artık Trabzon’dan Erzurum’a gitmek için Trabzon’dan Ankara’ya, Ankara’dan Erzurum’a gitmeyeceğiz. Trabzon Havalimanı’ndan direk Erzurum’a uçacağız. Trabzon’dan çaprak uçuşlarla her yere uçabileceğiz. Bunu mümkün hale getirecek jetlerin inşallah Türkiye’de üretimini yapacağız. Yerli teknoloji ile üreteceğimiz yeni uçaklarımızda inşallah Türkiye’de 2023’den önce semalarda olacak. Bununla ilgili Sayın Başbakan’ımızın teşrifiyle son derece önemli bir toplantıyı ve imza törenini gerçekleştirdik” dedi.
“TRABZON’UN AYRI BİR ÖNEMİ VAR”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışma alanları içerisinde Trabzon’un ayrı bir öneminin olduğunu belirten Bakan Işık, “Trabzon arazi, coğrafya itibariyle zor bir coğrafya. Özellikle Organize Sanayi Bölgelerimiz için ihtiyaç duyduğumuz düz ve geniş alan bulmakta zorlandığımız bir coğrafyamız var. Ama hiçbir engeli mazeret olarak kabul etmiyoruz. Bizim felsefemiz hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz. Bu noktada özellikle Vakfıkebir’deki, Beşikdüzü’ndeki ve Şinik’teki Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki problemleri Allah’a hamd olsun çözdük. Artık orada kamulaştırma problemimiz kalmadı. Alt yapı inşaatlarına da başlıyoruz. İkinci etapta Beşikdüzü’nde inşallah başlayacağız. Arzumuz Vakfıkebir’de de bir an önce artık üretime geçmekle ilgili çalışmaları hızlandıralım. Ama bütün bunlarda Trabzon’a yeterli gelmiyor. Artık Trabzon’u büyütüyoruz derken gerçekten Trabzon’u fiziki olarak da büyüteceğiz. Artık Trabzon’un coğrafyasına bin dönüm daha ilave edilecek. İnşallah denizin içerisine yapacağımız yeni yatırım adasıyla ki bunun sözünü Sayın Başbakan’ımız Trabzon mitinginde ifade etti, verdi. Bununda Trabzon’a ayrı bir üretim heyecanı katacağız” ifadelerini kullandı.
“TRABZON’UN ÇOK CİDDİ BİR POTANSİYELİ VAR”
“Arzumuz kesinlikle Trabzon’un artık sadece üretim merkezi değil bir nitelikli üretim merkezi haline dönüşmesidir” diyen Bakan Işık, “Trabzon’da her yerde kolaylıkla yapılabilecek yatırımlardan ziyade nitelikle insan unsurunun ön plana çıkarıldığı, katma değeri yüksek ürünlerin yatırımının yapılacağı bir bölge olması. Bunun için Trabzon’un çok ciddi bir potansiyeli var. Özellikle Karadeniz Teknik Üniversitemiz Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden bir tanesi. Burada nitelikli insan kaynağına 40-50 yıldır en fazla katkı yapan kurumumuz Karadeniz Teknik Üniversitesi’dir. Şimdi Avrasya Üniversite ile birlikte burada çok ciddi bir insan kaynağı potansiyelini kazanıyoruz. Dolayısıyla bu insan kaynağının üretimine ve nitelikli öğretime katma değeri yüksek üretime dönüşmesi içinde özellikle üniversite-sanayi işbirliğini Trabzon’da geliştireceğiz. Biz TÜBİTAK olarak önemli destekler veriyoruz. Trabzon’da bundan faydalanıyor. Bugüne kadar 50 milyona yakın destek vermişiz. Ama Allah nasip ederse bu desteği önümüzdeki süreçte yapacağımız projelerle atacağımız adımlarla daha da arttıracağız. İnşallah Trabzon Büyükşehir Belediyemizle beraber bir bilim merkezini de kazandıracağız. Bakanlığımızla ilgili tüm alanlarda Trabzon bizim için öncelikli şehirdir” diye konuştu.
Bakan Işık’ın açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.