MİT Kontrespiyonaj Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun, ortaklaşa yürüttüğü çalışmada tespit edilen isimler ve sosyal medya çalışmaları rapor olarak Başbakan Erdoğan'a verildi. Rapor, 'Taksim Gezi Olayları' başlığını taşıyor.
Mercek altına alınan dört isimden biri yabancı uyruklu. Biri Gezi olaylarında öne çıkan bir özel üniversitede görev yapıyor, diğeri ise gazeteci. Bu isimler halkı kışkırtıcı mesajlar ve polis müdahalesini gösteren fotoğrafları sistemli şekilde yaydı. Rapora göre 31 Mayıs'ta 500 bin yeni twitter hesabı açıldı.
ERDOĞAN'IN MASASINDAKİ RAPOR
Taksim Gezi Parkı protestolarıyla başlayan ve sonrasında da sokak olaylarına dönüşen gösteriler istihbarat kuruluşlarını harekete geçirdi.
MİT Kontrespiyonaj Dairesi, Emniyet'in Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) ortaklaşa yürüttüğü çalışma 'Taksim Gezi Olayları' başlıklı raporla Başbakanlığa sunuldu. Raporda sosyal medya üzerinden körüklenen olayların merkezinde 4 Twitter kullanıcısı olduğu öğrenildi.
HER BAHARDA AKTİFLER
Biri son eylemlerde öne çıkan özel bir üniversitede görevli, biri gazeteci ve biri yabancı uyruklu 4 kullanıcının, 31 Mayıs ve 1 Haziran'da yaklaşık 15 milyon twitin atılmasını tetikledikleri belirlendi. Söz konusu kullanıcıların, 2009 İran 'yeşil devrimi' ile sonrasında gelişen Tunus, Libya, Mısır, Yemen ve Bahreyn'deki Arap Baharı gösterilerinde de aktif olarak yer aldıkları tespit edildi.
500 BİN YENİ HESAP
Gezi Parkı eylemlerin başladığı tarih olan 31 Mayıs'ta yayılan twit sayısının normal günlere oranla 2-3 katına çıktı.
31 Mayıs'ta 1 milyon 460 bin kullanıcı 15 milyon 247 bine yakın twit attı. Aynı gün 500 bin yeni hesap açıldı. 1 Haziran'da da kullanıcı sayısında bir önceki güne göre 200-300 binlik bir artış gözlendi. Merkezdeki 4 kişinin halkı kışkırtmak için sistematik olarak polis şiddetini gösteren fotoğraflar paylaştıkları tespit edildi.