Mahmut AKDAĞ/ERZURUM gazetesi
Erzurum’la İran’ın Tebriz kenti arasında yepyeni bir dönem başladı. Erzurum ve Tebriz’i ‘Kardeş Şehir’ yapan protokol, her iki şehrin büyükşehir belediye başkanı tarafından imzalandı.
Erzurum’la İran’ın Tebriz kenti arasında “Kardeş Şehir” protokolü imzalandı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Tebriz Büyükşehir Belediye Başkanı Alireza Novin’in karşılıklı imza koydukları protokolle, Erzurum ve Tebriz arasında yepyeni bir dönem başlamış oldu.
ÖZTÜRK PROTOKOL İMZALADI
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve Türkiye’nin Tebriz Başkonsolosu Yunus Belet’in de hazır bulunduğu protokol imza törenine, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Ahmet Ali Rıza Beygi ve İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan da katıldı. Toplam 11 maddeden oluşan “Kardeş Şehir” protokolünün her iki dilde okunmasının ardından atılan imzalarla, Erzurum ve Tebriz arasında belediye hizmetlerindeki işbirliğinin yanı sıra, turizm, sosyal, kültürel ve ortak spor organizasyonları gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
“Kardeş Şehir” protokolünün imzalanması için düzenlenen törende konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’la Tebriz arasındaki ilişkilerin tarihi bir geçmişe dayandığını hatırlatarak, bu münasebetin yeniden tesis edilmesi arzusunu taşıdıklarını kaydetti.
ERZURUM VE TEBRİZ BİRBİRİNE KENETLENMİŞ OLDU
Başkan Küçükler, Tebriz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte imza altına alınan “Kardeş Şehir” protokolünün, kurumsal anlamda belediyecilik hizmetlerinde işbirliği, kent tesisi, yeşil alanlar oluşturulması, tarihi anıtlarla kültürel mirasların korunması gibi teknik konularda koordinasyon öngördüğünü belirtti. Protokolde, başta turizm olmak üzere sosyal, kültürel ve sportif anlamda ortak birçok etkinliğin gerçekleştirilmesine de olanak sunulduğuna dikkati çeken Küçükler, “Tebriz’le Erzurum arasında yepyeni bir dönem başlattık. Bu dönemde karşılıklı ve ortak birçok çalışma yürüterek, her iki şehir arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da güçlendirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.
Tebriz Büyükşehir Belediye Başkanı Alireza Novin ise, ‘Kardeş Şehir’ protokolünden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu protokolün, Erzurum ve Tebriz kentlerini birbirine kenetleyeceğini ve sonuçlarının, hem iki ülke, hem de iki şehir açısından memnuniyet verici olacağını kaydeden Novin, “Bu protokolü bir tesadüf olarak değil, ortak tarihi geçmişimizin mirası olarak kabul ediyoruz.” dedi.
“KARDEŞ ŞEHİR” PROTOKOLÜNDEKİ MADDELERDEN BAZILARI
1- Taraflar, gezi ve turizm sektörünün geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla yatırım yapılması ve iki şehir arasında karşılıklı seyahat turları düzenlenmesine yönelik olarak yatırımcılarla gezi ve turizm şirketlerini teşvik edecek ve birbirlerine bu konuda yardımda bulunacaklar.
2- Taraflar sergi ve kültür haftaları gibi bilimsel, kültürel ve sportif faaliyetlerin organize edilmesi, ilgili hukuki protokole uygun olması şartıyla karşılıklı olarak taraf şehirlerde birer caddenin adını Tebriz Caddesi ve Erzurum Caddesi olarak adlandıracaklar. Spor yarışmalarının düzenlenmesi ve gruplar arasında ilişkiler kurulması amacıyla taraflar deneyim ve bilgi alışverişi yoluyla iki şehir arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çalışacaklar.
3- Ekonomik, ticari ve teknik ilişkileri geliştirmek ve iki kardeş şehir ortak yatırımları sağlamak amacıyla taraflar, Tebriz ve Erzurum şehirlerinde ticari, sanayi ve teknik yatırımların yanı sıra, periyodik sergiler gerçekleştirmek için çaba gösterecekler.
4- İki ülkenin kültür ve turizm alanları, mimari ve kent gelişimi, çevre ve enerji, toplu taşıma ve kent ekonomisi gibi tesisleri, kabiliyetleri ve potansiyelleri hususunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla belgesel filmler hazırlanacak. Her iki şehrin birbirini daha iyi tanıyabilmeleri için Türkçe ve Farsça şehir rehberleri hazırlanacak.
5- Söz konusu faaliyetleri organize etmek için Tebriz ve Erzurum Büyükşehir Belediyeleri, 3’er kişilik komiteler oluşturacak. Bu komiteler, organizasyonları karşılıklı planlayacak, işbirliği içerisinde çalışacaklar.
6- Taraflar, bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla şehir inşası, ulaşım, kent kalkınması, sosyal, teknik ve mühendislik hizmetleri, kent tesisleri ve yeşil alanlar, tarihi anıtlarla kültürel mirasların onarılıp korunması alanlarında ve uzman heyetler arasında koordinasyon sağlanması yoluyla işbirliği içerisinde bulunacaklar.