Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Türkez Yakutiye Prof. Dr. Necmettin Erbakan Fen Lisesi konferans salonunda liseli gençlere “Bor Nanoteknolojisi” isimli konferans verdi.
TÜRKEZ ÖĞRENCİLERİ BİLGİLENDİRDİ
Öğrencilerin ilgi ile dinlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Hasan Türkez “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli üretim hamlesine katkı sağlamak adına “Bor Nanoteknolojisi” alanında yürüttüğü güncel çalışmaları ve bulguları lise öğrencileri ile paylaştı. Büyük ve güçlü Türkiye için bor-nanoteknoloji-bor nanoteknolojisi yaklaşımlarını kullanarak geliştirdiği bilimsel strateji ve bu stratejinin yakın gelecekteki önemine değindi.
TÜRKİYE’NİN BOR REZEVLERİ
Prof. Dr. Türkez Dünya bor rezervleri açısından 1. sırada yer alan ülkemiz geleceği açısından borun öneminin farkında olduklarını ve tüm araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bu değeri dikkate aldığını ifade etti. 2007 yılından itibaren çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından borun insan sağlığını olumsuz etkilediğine dair gerçek olmayan, karalama niteliğinde faaliyetlerin yürütüldüğünü, bu haksız karalama kampanyalarına karşı 18 yıldan beri sürdürdüğü bor biyolojisi alanındaki bulgularını paylaştı. Prof. Dr. Türkez “borun bırakın sağlık riski olmasını kan, karaciğer, beyin ve kemik dokularının gelişimi ve fonksiyonu için mutlaka gerekli olduğunun artık bilimsel bir kesinliğe ulaştığını ifade edebiliriz” dedi.
NANOTEKNOLOJİ
Konferans süresince nanoteknoloji alanında Türkiye’de ve dünyada yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgiler aktaran Prof. Dr. Türkez 2000’li yılların başından günümüze kadar Türkiye’nin nanoteknoloji alanında ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Nanoteknolojinin, biyomimetik ve biyomühendislik alanları ile entegrasyonunun günlük yaşamımızda kullanışlı ve faydalı ürünlerin üretilmesini mümkün kıldığını örneklerle açıklayan Pof. Dr. Türkez, nanobiyoteknoloji alanında gerçekleştirdiği uluslararası düzeydeki araştırmaları hakkında bilgiler verdi.
Nano-ölçekte üretilen borlu malzemelerin iki boyutlu yapılarının nanoteknolojinin en değerli malzemesi olduğu ifade edilen grafenden daha üstün özellikler gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Türkez, ulusal çabalarımız sonrasında yakın zamanda grafen ve benzeri nanomalzemelerin endüstrideki yerini bor nanomalzemelerinin alacağına inandığını vurguladı. Prof. Dr. Türkez “Borlu nanomateryallerin avantajlı ve üstün fizikokimyasal özellikleri ile elektrik ve ısı iletkenliğinin bulunması bu inancımızı kuvvetlendirmektedir” dedi.
YENİ BOR TEKNOLOJİSİ
Hükümetin 2018 yılı içerisinde açıklamış olduğu “Yeni Bor Stratejisi” hakkında da öğrencilere bilgi veren Prof. Dr. Türkez bu strateji ile ülkemizin yüksek teknolojili bor karbür üreteceğini, kolemanit gibi ulusal açıdan önem taşıyan bor hammaddelerimizin teknolojik kullanıma göre işlenebilecek hale geleceğini, böylece hammadde olarak tonu 200 dolar düzeyinde olan borun tonu yüzbinlerce dolara ulaşacak bir katma değer sağlayacağını ifade etti. Bu bağlamda bor biyolojisi ve kimyası alanında elde edilen bulgularının nanoteknoloji alanında dönüşümünün sağlanması ile bor nanoteknolojisinin milli kalkınma hedeflerimize katkı potansiyelinin yüksek olduğunu güncel örnekler ile ortaya koydu.
Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Türkez’e Okul Müdürü Osman Coşkun tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.