ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
MİT'ten Sincar’da nokta operasyon
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
 K.Makedonya Liginde Erzurumspor damgası
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Vali Çiftçi’ye OTP brifingi verildi
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
Erzurum Maarif Kongresi’ne rekor katılım
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
10 Mayıs 2012 Perşembe - 14:06

‘Türkçe milli kimliğimiz, onurumuzdur’

735. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan özel Türkçe Treni düzenlenen törenin ardından Ankara Garı'ndan yola çıktı.

‘Türkçe milli kimliğimiz, onurumuzdur’

MEHMET DAĞLI - AHMET ATAŞ
ANKARA (İHA) - 735. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan özel Türkçe Treni düzenlenen törenin ardından Ankara Garı'ndan yola çıktı.
Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi tarafından 735. Yıl Türk Dil Bayramı dolayısıyla Ankara Garı'nda özel bir program düzenlendi. Programa Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile sanatçılar, yazarlar ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanının okunduğu program tanıtım filmiyle devam etti.
“TÜRKÇEYİ DOĞRU, DÜZGÜN, SADE KULLANMA YOLUNDA ÇABALAMALIYIZ”
Basın toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Çok değerli bir trenin yolcularını uğurlamak üzere burada bulunuyoruz. Aslında bütün yolculukların başlangıcı bir veda, ayrılık ifade eder ve içinde kısmen de olsa hüznü anlatır. Bu yüzden birçoğumuz bu uğurlama törenlerinden, ayrılıklardan, tren garlarından çok fazla hoşlanmaz. Ama bu trenin adı da, yolcuları da, gideceği yer de hiçbirimizin yabancısı değil. Birazdan kalkacak olan Türkçe Treni aralarında bize anadilimizin zenginliğini, önceliklerini gösteren yazar ve sanatçılarla birlikte tüm değerli yolcularını anayurduna, yani ilimize götürecek. Türk Dil Bayramının 735. yılında Türkçenin Başkenti unvanını gururla taşıyan Karaman’da gençliğin Türkçe kurultayının gerçekleşecek olmasından çok büyük mutluluk duyuyorum. Bu kurultayda anayasanın ve hukukun dilinin tartışılacak olması nedeniyle gençlerimize bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Gençlerimiz ne kadar çok okur ve kelime dağarcıklarını ne kadar çok geliştirirlerse düşünce ve duygularını ifade etme imkanına kavuşacaklardır. Hepimiz biliyoruz ki bir toplumun kültür düzeyinin yükselmesi, dilinin gelişmişliği ile doğru orantılıdır. Dünyanın en eski, zengin ve kültür dillerinden biri olan Türkçe'yi dünyada yaklaşık 200 milyon insan konuşmaktadır. Yahya Kemal Beyatlı, Türkçe ağzında annenin sütüdür diyerek dil bilincini sevgilisine, özeline daima diri tutmamız gerekmektedir. O Yahya Kemal Beyatlı ki Türkçe’nin sesine, mimarisine, ruhuna ve dehasına sadık kalarak hem Türk şiirinde zirve yapmıştır, hem de dilimizin ifade imkanlarının ne kadar zengin olduğunu, Yunus emre gibi, Karacaoğlan gibi bir değerli ustadır. Mutlaka her birimizin bir yazar, bir şair gibi dilin bütün imkanlarına sahip olması beklenemez. Ama hepimizin Türkçeyi doğru, düzgün, sade kullanma yolunda bir çabası mutlaka olmalıdır. Bunu da dil bilincini ve dil sevgisini oluşturarak yapabiliriz. Bu konuda tek tek her birimizde büyük sorumluluklar düşmektedir" dedi.

“TÜRKÇE TRENİ ŞEHİRLER DEĞİL, GÖNÜLLER ARASINDA YOLCULUK GERÇEKLEŞTİRECEK”
Türkçeyi mukaddes bir emanet kabul eden Karaman halkının selamıyla konuşmasına başlayan Karaman Valisi Süleyman Kahraman da, "Karaman Hazreti Yunus Emre’nin yurdudur. Karaman, Mehmet Bey’in yurdudur. Türkçe Karaman’a onların emanetidir ve Karaman bu mukaddes emanetin ehli olmayı, kendine dert edinmiş kadim bir şehirdir. Böyle mukaddes bir emaneti taşımak Karaman için hem bir onur, hem de sevinç kaynağıdır. Türkçenin yolunda yolcu olmayı ve bu yolculuğu önemsiyoruz. Amacımız, 'her dem yeniden doğarız' diyen Hazreti Yunus misali bu mukaddes emaneti yeniden ve bir kez daha hatırlatmaktır. Türkçenin her kelimesi ecdadımızın fiillerini, tavırlarını, düşüncelerini taşıdığı gibi hayallerimizi de taşıyor. Aslında her kelime aynı zamanda bir olmanın, beraber olmanın ne büyük bir erdem olduğunu da hatırlatır. Bir tek harf tek başına var olabilir, ama bir anlam taşımaz. İnsan da böyle. Biz bir olduğumuz, beraber olduğumuz için bir milletiz ve Türkçemizin her kelimesinde bizi birbirimize bağlayan aşk ve anlam saklıdır. Türkçeyi her daim canlı kılan, her daim diri tutan da bizim insanımızın paylaştığı aşk ve anlamdır. Türkçemizin her kelimesi bize tek olmadığımızı, olamayacağımızı öğretir. Türkçemizin her kelimesi bize yalnız olmadığımızı hatırlatır" dedi.
Türkçe Treni’nin sadece şehirler arasında değil, gönüller arasında bir yolculuk gerçekleştireceğini kaydeden Vali Kahraman, "Topraklarda yaşayan her insan Türkçemizin aşkından ve anlamından haberdar olsun. Bir uyur gezer ne uyuduğunun farkındadır ne de gezip dolaştığının. Kendi dilinden haberdar olmayan insanların hali de buna benzer. Eğer dilimizin değerlerinden habersizsek ne var olduğumuzun, ne de yok olduğumuzun farkına varabiliriz" diye konuştu.
“TÜRKÇE BİZİM MİLLİ KİMLİĞİMİZ, ONURUMUZDUR”
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise, "Bir sevgi trenini Ankara'dan, Karaman'a uğurlamak üzereyiz. Dil insanlar arasında iletişimin temel aracı. Duygunun, düşüncenin, kültürlerin insanlar arasındaki aktarımında en temel araç dildir. Dil aynı zamanda milletleri millet yapan temel unsurların başında geliyor. Tarih boyunca dillerini kaybeden milletlerin tarih sahnesinden kaybolduğu, ancak diline sahip çıkan onu yeşerten geliştiren güzelleştiren milletlerin de tarih boyunca varlıklarını devam ettirdiklerin görüyoruz. Dolayısıyla Türkçe bizim milli kimliğimiz, onurumuzdur" diye konuştu.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, "Sadece Türkçemize değil, ülkemizin dünyamızın kültürüne, barışına önemli katkıları olacak Türk Dil Bayramını kutluyorum" şeklinde konuştu.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, "Türkçe Karaman'da düzgün konuşulur. Çünkü şehirler ve toplumlar bir ucundan tarihlerini yaşarlar, bu kuraldır. Yunus Emre'nin Karaman'ın semalarında gezinen, yankılanan sesini bugün de duyarsınız ve şehirde konuşulan Türkçe'nin gerçekten Yunus Emre'nin mirası olduğunu hissedersiniz. Bugün Kırıkkale'ye, yarın Kayseri'ye ertesi gün Karaman'a ses bayrağımızı dalgalandırmaya gidiyoruz. Vardığımız duraklarda öğrencilerimize ve halkımıza tiyatrolar sunacağız, söyleşiler yapacağız, kitaplar hediye edeceğiz. Binlerce kitap sunacağız. Hazreti Yunus Emre'nin divanının nasihatler kitabını ve Yunus ile İlgili önemli araştırmaları toplayan bir yayını Türkçe'nin en güzel masal kitaplarını dağıtacağız" dedi.
Konuşmaların ardından Türkçe Treni 75 ayrı üniversiteden 200'ü aşkın öğrenciyle beraber önce Kırıkkale'ye ardından Kayseri ve son olarak Karaman'a gitmek üzere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in startıyla hareket etti.

 
ABİGEM’den tanıtım adımı
 
Erzincan Yolunda 8 kaçak yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğretir kimlik sorununu irdeledi
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail ...
Ermeniler yine iftira peşinde
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd.Doç.Dr.Savaş ...
Açlık sınırı 1042 TL
Memur-Sen tarafından yaptırılan araştırmada, Nisan ayında 4 kişilik bir ...
 
Erdoğan’dan BDP’ye sert tepki
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP'ye yüklenerek, "Askerin ve polisin ...
İslâm Dünyasında Değişim Çabaları
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ...
Termal kaynaklar değerlendirilmeye muhtaç
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ...
 
Darbeleri Araştırma Komisyonu belirlendi
TBMM Genel Kurulu'nda, Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda yer alacak milletvekillerinin ...
Erzurum 11'inci sırada...
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 3,7 ...
‘Biz millete sevdalıyız’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, darbe döneminde milleti sömürenlere artık müsamaha ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva