ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tekin Öğretmenlik Meslek Yasasını değerlendirdi
Tekin Öğretmenlik Meslek Yasasını değerlendirdi
Tekin Yöresel Ürünler Çarşısını hizmete açtı
Tekin Yöresel Ürünler Çarşısını hizmete açtı
Raci Alkır GSL Bakan Tekin’i ağırladı
Raci Alkır GSL Bakan Tekin’i ağırladı
U19 Kadın Milli Takımı Erzurum kampı başladı
U19 Kadın Milli Takımı Erzurum kampı başladı
Antrenör eğitimleri tamamlandı
Antrenör eğitimleri tamamlandı
HABERLER>SPOR
11 Eylül 2024 Çarşamba - 06:11

Türk Dünyası Göçebe Oyunları'nda buluştu

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları görkemli törenle başladı.

Türk Dünyası Göçebe Oyunları nda buluştu

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları görkemli törenle açıldı. Açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak da katıldı. Bakan Bak, törende Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

Kazakistan’da 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın resmi açılış töreni yapıldı

Astana Arena Stadı'nda düzenlenen açılış törenine Türkiye’den Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da katıldı.

Bakan Bak, açılış töreni öncesi Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

“Büyük Bozkırda Buluşma” sloganıyla bu kez Kazakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılışı katılımcı ülkelerin bayraklarının ve takımların resmi geçidiyle başladı.

Kazakistan milli marşının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev açılış konuşmasını yaptı. Tokayev, uluslararası ölçekteki bu etkinliği izlemek için bizzat gelen kardeş devletlerin liderlerine teşekkür etti.

Dünyadaki göçebe uygarlığının doğduğu ve geliştiği toprakların şimdiki Kazakistan sınırları olduğuna işaret eden Tokayev, “5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek tüm dünyaya yayılan bir binicilik kültürünün temelini oluşturdular. Ustaları, gelişmiş silahlar ve mücevherler yaptılar. Bunun canlı kanıtı Saka dönemine ait “Altın elbiseli adamlardır. Kazak toprakları dünyaya Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi bilimin ve hümanist fikirlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunan seçkin şahsiyetleri kazandırdı. Bu uçsuz bucaksız bozkırda farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu ve Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı yükseldi.” ifadelerini kullandı.

Tokayev, Dünya Göçebe Oyunları’nın uluslararası dayanışmanın güçlenmesine de yardımcı olacağına inandığını belirterek oyunlara katılan sporculara başarılar diledi.

Bilal Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış töreninde konuştu

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Kazakistan'daki 5. Dünya Göçebe Oyunları açılış töreninde dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen geleneksel sporculara hitap etti.

Erdoğan, açılışta tamamen dolan 30 bin kapasiteli stadyumda yaptığı konuşmada “Ulu Dala Dübiri (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Astana’da gerçekleştirilen bu büyük buluşma, sadece sporcular için değil inanıyorum ki aynı zamanda Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere tüm ülkeler arasında yeni dostluklar, işbirlikleri ve kültürel alışverişlerin başlangıcı olacaktır.” dedi.

Geleneksel sporların kurumsallaşması kadar dilde, fikirde ve işte birlik açılımlarını da önemsediklerini belirten Erdoğan, “Bu açıdan Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortak tarih ve köklü kültürlere dayanan bir kardeşlik çatısı altında, güçlü bağlarla geleceğe yürümesi hepimiz için ümit veriyor. Bu teşkilat, Türk dünyasının küresel düzeyde sesini daha da yükseltmekte ve ortak değerleri yaşatmaya devam etmektedir.” diye konuştu.

Erdoğan, “Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta geleneksel sporlara verdiği önemi vurgulamak isterim. Kendisi, geleneksel sporların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ulusal ve uluslararası platformlarda sürekli desteğini göstermektedir. Bu destek, bizim için büyük bir güç kaynağıdır.” ifadelerini kullandı.

“Tüm insanlık için barış, kardeşlik ve huzur dileyelim”

Gazze'de yaşanan soykırıma da değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Bugün, sporun birleştirici gücünü kutlarken, dünyanın başka yerlerinde yaşanan acı ve insanlık dramlarını da elbette unutmuyoruz. Özellikle Gazze'de yaşanan insani krizin bir an önce son bulması ve barışın tesis edilmesi için tüm dünya olarak ortak bir çaba içinde olmalıyız. Dayanışmanın ve merhametin, insanlık değerlerinin en üst seviyede yaşandığı bu organizasyonda, tüm insanlık için barış, kardeşlik ve huzur dileyelim.”

Açılış töreni büyük beğeni topladı

5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine göçebelerin zengin tarihi, kültürü ve geleneklerini canlandıran renkli sahneler damga vurdu. Özellikle Sakalar döneminin, Tarihi İpek Yolu’nun ve Türk halklarının eski savaş geleneklerinin yer aldığı sahneler seyircilerin büyük beğenisini topladı.

 

Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahnesi ile sona erdi.

Büyük Bozkırda Buluşma

“Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları” olarak 2 yılda bir düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, 13 Eylül'e kadar "Ulu Dala Dübiri" (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da devam edecek.

İlk 3'ü Kırgızistan'ın Çolpan Ata şehrinde, 4'üncüsü İznik'te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, yaklaşık 90 ülkeden 2 binden fazla geleneksel sporcunun katılımıyla ilk kez bir başkentte yapılacak. 5. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında başta at üstünde oynanan oyunlar olmak üzere geleneksel entelektüel oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk, kuş avcılığının da yer aldığı 21 geleneksel spor dalında müsabakalar yapılacak.

Türk dünyasının spor bakanları Göçebe Oyunları'nda bir araya geldi

Bakan Bak, Kazakistan'daki 5. Dünya Göçebe Oyunları'nda, Türk dünyasının spor bakanları organizasyon kapsamında planlanan faaliyetlerin değerlendirildiği toplantıya katıldı.

Oyunların düzenlendiği başkent Astana'da yapılan toplantıda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, göçebe oyunlarının spor dünyası içinde marka değeri olan bir organizasyona dönüşmekte olduğunu belirterek "Dünya Göçebe Oyunları sadece bir oyun değil ecdadımızın bize bıraktığı bir emanet." dedi.

Bakan Bak, gençleri dijital bağımlılık ve uyuşturucu, alkol bağımlılığından uzaklaştırmak için sporun önemine vurgu yaptı.Toplantıya katılan Türk devletleri arasında Kuzey Kıbrıs'ın da olması gerektiğine dikkati çeken Bakan Bak, "Kıbrıs Türklerinin de masamızda olması çok önemli." ifadesini kullandı.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Bilal Erdoğan ise "DEK, 2015'ten beri Dünya Göçebe Oyunları'nın global düzeyde daha popüler olması için çalışıyor." diye konuştu.

Dünya Göçebe Oyunları'nın dünyadaki en büyük "geleneksel spor organizasyonu" olduğunu belirten Erdoğan, oyunları 4 yılda bir daha kapsamlı küresel çapta düzenlemek için çalışmaları gerektiğini belirtti.

 
Bölge Üniversitelerinden kalkınma işbirliği
 
 ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kamu Kuruluşları Masa Tenisinde yarıştı
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Kamu Spor Oyunlarında ...
Büyükşehir dalış kursu ilgi görüyor
Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki dalgıç kursları hem meraklılarının ...
Erzurumspor’dan 2 transfer daha
Erzurumspor Antalyaspor forması giyen kaleci Ataberk Dadakdeniz ve Trabzonspor’dan ...
 
Türk Dünyasından Büyük Bozkırda Buluşma
Kazakistan’ın başkenti Astana’da 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı ...
Erzurum’dan uçmak için imza kampanyası başlatıldı
Uçak seferlerinin yetersizliği, bilet ücretlerinin pahalı oluşu ve rötarlardan ...
Erzurumspor Gençlerbirliği sınavına hazırlanıyor
Trendyol 1’inci Ligde 5’inci hafta maçları 13 Eylül Cuma ile 16 Eylül ...
 
TRENDYOL 1.Ligde 5’inci hafta gündemi
Erzurumspor’da transfer edilen futbolcu sayısı 8’e yükseldi.
Erzurumspor futbolcu kadrosu zenginleşti
Erzurumspor’da sezon başlangıcında 30 olan futbolcu sayısı, transfer tahtasının ...
U15 Kız Millî Takımı Erzurum Kampı tamamlandı
1-8 Ekim 2024 tarihlerinde Bosna Hersek'te Gelişim Turnuvası'na katılacak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
İnsanlıktan bütünüyle çıktık
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
''DOSİAD'ın Gözünden Erzurum: Teşekkürler DOSİAD''
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tünelin Işığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva