Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluş törenlerinde her yıl geleneksel olarak yer verilen Milis Kuvvetleri’ne artık yer verilmemesi gerektiği belirtildi. Duayen Gazeteci Mithat Turgutcan, kurtuluş törenlerinin özel anlam içerdiğini, topluma verdiği sinerji ve mesajın özel olduğunu bildirdi. Turgutcan, “kurtuluş törenlerinde şenlikler ve eğlenceler düzenlenmesi yanlış, onun yerine şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için Mevlid okutulması gerekir.”dedi.
TURGUTCAN’IN ANLATIMIYLA 12 MART SÜRECİ
12 Mart’la ilgili bilgiler aktaran Turgutcan, gençlik dönemlerinde kurtuluş dönemini yaşamış gazilerden dinlediği ve gözlemlediği bazı olayları aktardı.Turgutcan, şunları kaydetti: “Babalarımızdan, dedelerimizden, yaşlı kişilerden, hatta uzman kişilerden dinlediğimiz ya da edindiğimiz bilgilere göre, Ruslar işgal ettikleri Erzurum’u terk etmeden önce şehri Ermeni askerlerine bırakıp gittiler. Bildiğiniz gibi Ermeniler ise tarihte en büyük zulmü yaparak tam bir katliam yaptılar. Çoluk-çocuk, genç-ihtiyar dinlemeden ya diri diri yaktı, ya süngüledi, ya da işkence ile öldürdüler. Ermenilerin bu zulmü kurtuluş gününe kadar devam etti. Ancak Erzurum’da şehri Ermeniler’den kurtarmak için sivil bir birlik, güç oluşmamış.”
TURGUTCAN’IN GAZİLERDEN DİNLEDİĞİ OLAYLAR
Dedesinin kendisine naklettiği hatıraları dile getiren Turgutcan anlatımını şu sözlerle sürdürdü: “ Hatta dedemin anlattığına göre, Ruslar çekilince Rus komutan Erzurum’da bazı önde gelen kişilere ‘gelin bakın Ulu cami silah dolu. Bunları size verelim, Ermenilere karşı kullanırsınız’ demiş, ama kimse bu silahları almamış. Sonunda Kazıml Karabekir Paşa, Erzurum’da Emenilerin sivil halkı işkence ile öldürdüğü haberini alınca hemen hareket geçmiş ve kendisinden önde giden Halit Paşa’ya (Deli Halit) emir vererek gece- gündüz demeden Erzurum’a ulaşmasını, Türkleri Ermeniler’den kurtarmasını istemiş. Bunun üzerine Halit Paşa, bütün gücüyle emrindeki bir alay askerle birlikte yaya olarak Alaca köyünden Erzurum’a doğru yola çıkmış 11 Mart günü Erzurum’a girmiş. Bu sırada Erzurum merkezde Halit Paşa komutasındaki Türk askeri Ermenilerle savaştıktan ve hatta sokak savaşları yaptıktan sonra Erzurum’u Ermenilerden temizleyerek teslim almış. Ardından da Kazım Karabekir Paşa komutasındaki birlikler Erzurum’a girmiş. Yani öncü birlik Halit Paşa, arkasında ise Kazım Karabekir Paşa’nın birliği.”
MİLLİ İMAN
Yokluğa ve yoksulluğa rağmen Türk Milletinin Özgürlük azminin bütün güçlükleri yendiğini kaydeden Turgutcan, kendisine nakledilen hatıraları anlattı. Turgutcan, “dedemin anlattığına göre, Erzurum’a giren Türk askerlerinden biri ‘ayaklarımızdaki ayakkabının altları yoktu, bazıları da delikti, elimizdeki tüfekler ise çakaralmazdı, üstelik askılık yoktu, iple omzumuzdan asıyorduk’ demişti. Yokluk içerisindeki kahraman Türk askerinin durumu böyle idi, bu yokluk ve sıkıntı içerisinde vatanı kurtardılar.” Dedi.
MİLİS MOTİFİ YANLIŞI
Erzurum’un kurtuluşunda milis motiflerine yer verilmesinin yanlış olduğunu, kurtuluşu Türk Ordusunun gerçekleştirdiğini vurgulayan Turgutcan şunları anlattı: “Halit Paşa birliğiyle gece yürüyerek sabaha doğru Erzurum’a girmiş.. O nedenle Erzurum’un kurtuluş törenlerinde Milis Kuvvetleri’ne yer verilmemesi gerekir. Çünkü böyle bir kuvvet yoktu. Onun yerine Türk askerlerinin girişi, törenlerde temsil edilmelidir. Hatta kurtuluş törenlerinde şenlikler ve eğlenceler düzenlenmesi yanlış, onun yerine şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için Mevlid okutulması gerekir.”
Turgutcan kutlama törenleri günüyle ilgili olarak yaptığı açıklamada,”Kurtuluş törenleri eskiden 11 Mart günü yapılırdı, sonra 12 Mart gününe alındı.” kaydını düştü.