Ünlü coğrafya ve gezi dergisi Atlas, sayfalarına Erzurum’a taşımaya devam ediyor. Palandöken ve kış turizminden sonra, okurlarına, Erzurum’da Milli Park ilan edilen tabyaları da tanıtan Atlas, Ocak ayı sayısıyla birlikte dağıttığı Özel Koleksiyon’a, Tortum Şelalesi’ni konuk etti. Adalar, dağlar, yaylalar ve daha birçok doğal güzelliği bir arada topladığı özel ekler arasına Şelaleler Özel Koleksiyonu’nu da ekleyen Atlas Dergisi, Türkiye genelindeki binlerce okuruna Tortum Şelalesi’ni anlattı. Tortum Şelalesi’ni, Avrupa’da bulunan şelaleler sıralamasına dahil eden Atlas, doğal güzelliğinden, suyunun yere akışına varıncaya kadar, şelaleyi görsel bir ziyafet olarak nitelendiriyor.
//ATLAS’TAN ÖZEL SAYI
Tortum Şelalesi’nin, Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtalarının en yüksek şelalesi olduğuna dikkat çekilen Özel Koleksiyon’da, şelalenin, oluşumu açsından dünyanın ikinci, yüksekliği bakımından da, dünyanın üçüncü şelalesi olduğu anlatılıyor. Özel Koleksiyon’da; Tortum Şelalesi ile ilgili olarak şu bilgiler aktarılıyor: Tortum Gölü’nün kuzey ucu ile Tev Vadisi arasındaki heyelan kütlesini aşarken oluşturduğu şelale, burada yatağa yakın dirençli kireçtaşı katmanları üzerinden geçer. 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşen sular; üstte gökkuşağı, altta koca bir dev Kazanı meydana getirmiştir. Şelalenin aktığı yerden dipteki Dev Kazanı'na demir korkuluklu, çok uzun taş merdivenlerle inip Tortum Çayı’nı ahşap köprüden geçerek Tortum Hidroelektrik Santrali sahasına aynı merdivenlerin karşı tarafındaki ile çıkılmaktadır. Dev Kazanı diye nitelendirilen yerde şelalenin aktığı zamanlarda şelale sularının oluşturduğu yağmur insanları yazın sıcaklığında serinletmektedir.”
//TORTUM ŞELALESİ’NİN ÖZELLİKLERİ
Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi’nin, 120 metre yükseklikle dünyanın en yüksek şelalesi, ABD’deki Erie Gölü ile Ontario Gölü Niagara Şelalesi’nin ise, 51 metre yükseklikle ikinci olduğu belirtilen Şelaleler Özel Koleksiyonu’nda, 48 metre yükseklikle dünyanın üçüncü yüksek şelalesinin ise, Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi olduğu kaydediliyor. dir. Şelalemiz oluşumu açısından ise dünyanın ikinci önemli şelalesidir. Tortum Şelalesi için, Atlas’ta şöyle deniliyor: “Tortum Şelalesi manzarasıyla insanın düş gücünü zorlar; özellikle ilkbahar aylarında görünüm usta bir yönetmenin bir filmi karesi gibi eşsizdir. İlçe toprakları Erzurum – Artvin yolu üzerinde dağlık ve derin vadilerle yayılmış bir arazi üzerindedir. Tortum ilçesi tabiat güzellikleri bakımından çok meşhurdur. Vadiler boyunca yer alan köyler meyve bahçeleri ve eşsiz güzelliklere sahiptir. İlin en kuzey ucunda yer alan Tortum Gölü ve şelalesi eşsiz tabii güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeridir.”
Tortum Şelalesi’ne ait fotoğrafların da kullanıldığı dergide, bu doğal güzelliğin, birçok resim sanatçısının da, ilgisini çektiğini anlatılıyor.