ERZURUM gazetesi
Erzurumlu hayvan yetiştiricileri, Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin faaliyetlerini ve başarısını yerinde görmek üzere Edirne'ye gitti. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, 'Türkiye'nin mera alanlarının yüzde 13'üne Erzurum ilinin sahip olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle Erzurum ilinin hayvancılık açısından çok şanslı olduğunu düşünüyorum' dedi.
//ERZURUM HEYETİNDEN TEKNİK GEZİ
Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erzurum Tarım İl Müdürlüğü, Erzurumlu hayvan yetiştiricileri için teknik gezi düzenledi. Gezi programı çerçevesinde Erzurum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetimi ve üyeleri ile hayvan yetiştiricilerinin yer aldığı 120 kişinin, 18?19?20 Aralık tarihlerinde Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin faaliyetlerini ve başarısını yerinde görmek üzere Edirne'ye geldiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: 'Edirne İli Damızlık Birliği tarafından 3 gün boyunca Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı ve köylerde işletme gezileri düzenlendi. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın tarafından birlik binasında Erzurumlu yetiştiricilere birliğin kuruluşu, personel durumu, çalışma koşulları, üyelere verilen hizmetler hakkında bilgi verildi. Daha sonra Tarım İl Müdürlüğü'ne geçilerek suni tohumlama ve küpeleme uygulamalarının nasıl yapıldığı sunum eşliğinde ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
//ERZURUM’UN HAYVAN VARLIĞI
Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aytın, Edirne'de ilk defa 1985 yılında suni tohumlama uygulaması yapılmışken, Erzurum'da ilk olarak 1975 yılında suni tohumlama uygulaması yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
'Erzurum'un hayvan varlığı Edirne ili hayvan varlığının 4 katıdır. Türkiye'nin mera alanlarının yüzde 13'üne Erzurum ilinin sahip olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle Erzurum ilinin hayvancılık açısından çok şanslı olduğunu düşünüyorum. 2009 yılında Edirne ilinde 70.687 anaç hayvanın 46316'sı anaç sığır desteği alırken, birliğimize kayıtlı üye işletmelerimizde 16.510 anaç hayvanın 13035'i anaç sığır desteği almıştır. Anaç sığır desteğinden il genelinde yaralanma oranı yüzde 65 iken, birlik olarak anaç sığır desteğinden yararlanma oranımız yüzde 79'dur. Bu başarıyı 15-20 yıllık çalışmalarımız neticesinde yakaladık. İnanıyorum ki Erzurumlu yetiştiricilerimiz bizler gibi köklü Birliklerin tecrübelerinden faydalanarak daha kısa sürelerde bu başarıyı elde edeceklerdir. Edirne ilindeki tüm anaç hayvanlarımıza suni tohumlama uygulanmaktadır. 2010 yılı anaç sığır varlığımız 81.420 ve ilk 11 ayda uygulanan tohumlama sayısı yaklaşık 93.500'dür. İlimizde kaliteli ve yüksek verimli ırkı yakalamamızda ki en büyük etken progening testingten geçmiş kaliteli boğa spermalarını kullanmamızdır. Hayvanlarımızda ki eksik gördüğümüz yönleri iyileştirecek özelliklere sahip spermaları seçmemizdir. Edirne olarak 2009 yılında 70.000 anaç hayvanda ilimize giren anaç sığır desteği 10.416.583,097 TL dir. Erzurum ilinde yaklaşık 300.000 anaç hayvan varlığı olduğu düşünülürse suni tohumlama yapılmadığı için kaçırılan destek miktarı yaklaşık 67.500.000,00 TL dir. Edirne ili genelinde 2006 yılından bu yana buzağı küpeleme işini birlik olarak devralmış bulunmaktayız. Tarım İl Müdürlüğümüz ile imzalanan protokol gereği her ilçede bir küpe ekibi oluşturarak yılda ortalama 55.000 buzağıya küpe takmaktayız.'
//KARDEŞ BİRLİK PROTOKOLÜ
Program sonunda Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın ve Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Serhat Fıratlıgil, hayvancılık konusunda çiftçi eğitimleri konusunda, teknik personellerin ve birlik üyelerinin yakınlaşması, kaynaşması ve tecrübelerin karşılıklı paylaşılması amacıyla Kardeş Birlik protokolü imzaladılar.