Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu,
Erzurum organik tarım alanı ilan edilmeli
Hınıslıoğlu: “Erzurum’un pilot il olarak; Ekolojik tarım alanı ilan edilmesi ilimize, bölgemize ve ülkemize gerek Tarım ve Hayvancılık gerekse sanayileşme ve ihracat konularında çok büyük yararlar sağlayacaktır” dedi.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, kentte tarım ve hayvancılığın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin değerlendirilmesi için kentin organik tarım alanı ilan edilmesinin gerekliliğine değindi.
Ülke içersinde organik tarım açısından en uygun yerin Erzurum olduğunu belirten Hınısılıoğlu, “Ülkemizin organik tarım yetiştirme açısından en uygun ülkelerden biri olduğu ve bunda Türkiye’nin ikliminin ve ülkede kullanılan geleneksel tarım metotlarının rolü olduğu belirlenmiştir. Ülke içerisinde en uygun yerin Erzurum olduğunu iddia etmekteyiz. “dedi.
ERZURUM İLİ ARAZİ DAĞILIMI
Organik tarım ürünleri açısından Erzurum’un önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hınıslıoğlu, “Ülkemizde ise ilk kez 15 – 20 yıl önce bu kavramla tanışılmış ve 1992 yılında da Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sorumluluğunda resmi çalışmalara başlanmıştır.1998’de İzmir’de kurulan Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) öncülüğünde özel sektörün devreye girmesiyle sevindirici çalışmalar sergilemeye başlanmış Elde edilen ürünlerin büyük bir kısmı ihraç için üretilmişse de son dönemlerde iç piyasaya hitap eden üretim miktarlarında da artış olmaktadır. Tahminler 5 – 10 yıl içersinde ülkemizde de hatırı sayılır oranda bir organik üretim seviyesine ulaşabileceği yönündedir.1984 – 1985 yıllarında ülkemizde başlayan organik tarım bu yıllardaki Türkiye’nin ihraç ürünlerinden kuru incir, kuru üzüm ile Ege bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra kuru kaysı fındık ile farklı bölgelere yayılmıştır. Son zamanlarda domates , hıyar olmak üzere hemen hemen bütün tarımsal ürünlerde ekolojik tarım ürünleri üretilmektedir. Hatta bazı büyük marketlerde organik tarım ürünleri satış reyonları görülmektedir” dedi.
EKONOMİK GELİŞME AÇISINDAN ORGANİK TARIM ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ
Ekonomik gelişme açısından organik tarım üretiminin artırılmasının önemine değinen Hınıslıoğlu, “İlk yıllarda Avrupa kökenli bazı firmalar kendi ihtiyaçları olan ürünleri sözleşmeli çiftçilerle yetiştirerek elde edilen ürünleri Türk ihracatçıları vasıtasıyla kendi ülkelerine ithal edebilmek için Türkiye ‘de organik üretim projeleri tesis etmişlerdir. İlk yıllardaki bu organik üretim faaliyetlerinin danışmanlık teftiş ve sertifikasyon gibi vazgeçilmez esasları yabancı kişi ve kuruluşlarınca yerine getirilmiştir. 1990 ‘lı yılların başlarında bu konuda az sayıda da olsa Türk uzman yetişmiş ve yabancı firmaların ülkemizdeki temsilciliğini yapmaya başlamışlardır” dedi.
TARIMSAL ÜRETİM ZAHMETLİ BİR UĞRAŞ
Tarımsal üretimi zahmetli bir uğraş olarak değerlendiren Hınıslıoğlu, “Ciddi ve disiplinli çalışmalar gerektiren bu sistemi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tarım alanlarının tümünü kapsayamayacağı düşünüldüğünde kalan büyük miktardaki üretim alanlarında da sağlığımızı tehdit eden yüksek dozlu girdi kullanımından kaçınılması yönünde eğitim çalışmalarına hız verilmelidir. Tarımsal üretimin zahmetli bir uğraş olduğu unutulmamalıdır. Ülke insanlarının ihtiyaçlarının karşılamaya yönelik olarak daha fazla verim almak üzere kolay uygulanan tarımsal girdileri kullanmaya alışmış üreticilere biraz teşvikle bu konuya özendirilmesi gerekmektedir.İşte bundan yola çıkarak ilimizin kalkınmasının temel dinamiği gördüğümüz tarım ve hayvancılığın gelişmesi için Erzurum ilinin pilot il olarak; Ekolojik tarım alanı ilan edilmesi ilimize, bölgemize ve ülkemize gerek Tarım ve Hayvancılık gerekse sanayileşme ve ihracat konularında çok büyük yararlar sağlayacaktır” dedi.