Türk Eğitim-Sen Bir Nolu Şube Başkanı Bayraktar:
EĞİTİM ÇALIŞANLARI GEÇİM DERDİNDE
Türk Eğitim-Sen Bir Nolu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, sendikalarınca gerçekleştirilen alım gücüne ilişkin araştırma sonuçlarını değerlendirerek, eğitim çalışanlarının geçim mücadelesi verdiğini kaydetti.
Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 22.5'ini, 15 yıllık bir öğretmen ise yüzde 18.1'ini gıda ürünlerine ayırmak zorunda olduğunu belirten Bayraktar, “ Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, Türkiye ile OECD ülkeleri arasındaki ücret dengesizliğini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Buna göre; gıda ürünlerinde satınalma gücü paritesi gözönüne alındığında göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının Almanya'da ayda yüzde 6.7'sini, 15 yıllık bir öğretmen ise ayda yüzde 5.5'ini; İngiltere'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 9.3'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 6.4'ünü; Hollanda da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 8'ini, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 6.1'ini; Lüksemburg'ta göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 6.1'ini, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 4.4'ünü; İsviçre'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 7.6'sını, 15 yıllık bir öğretmen ise ayda yüzde 5.7'sini ayırmaktadır. Aynı durum Belçika, Danimarka, Portekiz ve komşumuz Yunanistan'da da görülmektedir. Göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının Danimarka'da ayda yüzde 7.3'ünü, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 6.2'sini; Portekiz'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 10.5'ini, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 6.2'sini, Yunanistan'da da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 9.1'ini, 15 yıllık bir öğretmen de ayda yüzde 7.5'ini, Belçika'da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının ayda yüzde 9.7'sini, 15 yıllık bir öğretmen ayda yüzde 7'sini gıda ürünlerine harcamaktadır. Oysa Türkiye'de durum oldukça farklıdır. Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 22.5'ini, 15 yıllık bir öğretmen ise yüzde 18.1'ini gıda ürünlerine ayırmak zorundadır” dedi.
MEMURLAR İÇİNDE DERİN UÇURUM SÖZ KONUSUMemurlar için de AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki derin uçurum ilk bakışta göze çarptığını belirten Bayraktar, “Satınalma gücü paritesine göre en düşük derecede çalışan bir memur maaşının Finlandiya'da ayda yüzde 12.4'ünü, Fransa'da ayda yüzde 14.8'ini, Lüksemburg'ta ayda yüzde 7.6'sını, Hollanda'da ayda yüzde 9.9'unu, İsveç'te ayda yüzde 11.2'sini gıda ürünlerine ayırırken, Türkiye'de ayda yüzde 28.7'sini harcamaktadır. Türkiye'de eğitim çalışanları gerek ekonomik hakları, gerekse çalışma koşulları açısından AB üyesi ülkelerin oldukça gerisindedir. Bu noktada aslolan, sorunları görmezden gelmek yerine; çalışanların seslerine kulak kabartarak, çalışmalarının karşılığını verebilmektir” dedi.