ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Azmiyle örnek oldu
Azmiyle örnek oldu
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
HABERLER>GUNCEL
30 Haziran 2009 Salı - 04:01

Teşvikte 2008’in gerisindeyiz..

Hazine Müsteşarlığı 2009 yılının Ocak-Mayıs bölümünü içeren 5 aylık yatırım teşvik belgesi dağılımını açıkladı. Bu yılın ilk beş ayında Doğu Anadolu Bölgesi’nde 38 yatırım, teşvik kapsamına alındı. Van’ın 9 belge ile ilk sırada yer aldığı bölge illeri teşvikli yatırım sıralamasında Erzurum 4 yatırımla, Elazığ ve Erzincan’la birlikte üçüncülükte kaldı.

Teşvikte 2008’in gerisindeyiz..

YÜZDE 25’LİK ARTIŞ
Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, Erzurum’da bu yılın ilk beş ayında 4 yatırım teşvik kapsamına girdi. 34 milyon 684 bin 397 TL harcamanın gerçekleştirildiği teşvik kapsamındaki yatırımlar için 2 milyon 826 bin dolar tutarında makine ve teçhizat ithalatı yapıldı. Teşvikli yatırımlardaki istihdam sayısı da 162 olarak kaydedildi.
TEŞVİKLİ YATIRIMLAR
İlde 2009 yılının Ocak-Mayıs ayları döneminde teşvik belgesi alan yatırımlar imalat, enerji ve hizmetler sektöründen oluştu. İmalat sektörü Gıda gurubu yatırımı için 2 milyon 274 bin TL, Hizmetler altyapı gurubu teşvikli yatırımı için bir milyon 300 bin TL, Hizmetler eğitim gurubu yatırımı için 3 milyon 110 bin TL, Enerji sektörü yatırımı için 28 milyon TL tutarında harcama kaydedildi. İmalat sektörü teşvikli yatırımında 50, enerji gurubu yatırımında 12, Hizmetler eğitim gurubu yatırımında ise 100 kişilik istihdam alanı oluşturuldu.
ERZURUM’DA DEĞİŞİM ORANI
2009 yılının ilk beş ayında Erzurum’a verilen yatırım teşvik belgesi sayısı 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 71.42, 2007 yılına göre yüzde 55.5, 2008’e göre de yine yüzde 50’lik oranında geriledi.. İle ilk beş aylık dönem bazında, 2006 yılında 14, 2007 yılında 9 ve 2008 yılında ise 8 yatırım teşvik belgesi tahsisi gerçekleşmişti. İlin bu yılki yatırım teşvik belgesi payı Türkiye bazında yüzde 1.56, bölge bazında yüzde21.05 olarak tespit edildi.
DOĞU’NUN TEŞVİK AÇILIMI
2009’un beş aylık diliminde, Doğu Anadolu Bölgesi’nde toplam tutarı 237 milyon 661 bin 873 TL olan 38 yatırım, teşvik belgesi aldı. 68 milyon 617 bin dolar tutarında makine ve teçhizat ithalatının gerçekleştirildiği teşvikli yatırımlarda bin 81 kişilik istihdam hacmi öngörüldü. Bölgenin Türkiye toplamındaki payı yüzde 7.42 olarak açıklandı.
BÖLGE SIRALAMASI
Doğu Anadolu Bölgesi’nin teşvikli yatırım payı Türkiye toplamında yüzde 7.42’e indi. 2009 yılının 5 aylık döneminde Marmara’da 155, İç Anadolu’da 80, Ege’de 63, Akdeniz’de 67, Karadeniz’de 59, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise 48 yatırım teşvik kapsamına alındı. Doğu Anadolu bölgesi ise Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 40.74’lük belge artışına karşılık yine sonunculukta kaldı.
VAN ÖNDE
2009 Ocak-Mayıs ayı bölümünde Doğu Anadolu Bölgesi’nde en yüksek sayıda yatırım teşvik belgesi alan il Van olarak kaydedildi. 9 yatırımın teşvik belgesi kapsamına alındığı Van’ı 6 teşvikli yatırımla Malatya izlerken, , Elazığ, Erzincan ve Erzurum 4 yatırımla üçüncü, Hakkari ve Bitlis 3 yatırımla dördüncü, Muş 2 yatırımla beşinci, Kars, Ağrı ve Bingöl illeri ise birer yatırımla beşinci sırada yer aldılar.
ÖNCEKİ YILLARA GÖRE BÖLGESEL DURUM
Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu yılın ilk beş ayında teşvik belgesi alan yatırım sayısı, aynı dönem itibariyle 2006 yılına göre yüzde 54.21, 2007 yılına göre yüzde 30.9, 2008 yılına göre ise yüzde 38.7 oranında düşüş gösterdi. Bölgede yılın ilk beş ayı bazında 2006’da 83, 2007’de 55, 2008 yılında ise 62 yatırım teşvik belgesi almıştı.
PAYLARDA ARTIŞ
Doğu Anadolu Bölgesinin ülke toplamındaki teşvikli yatırım payı 2006 yılına göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bölgenin payı 2006 yılında yüzde 4.6, 2007 yılında yüzde 5, 2007’de ise yüzde 5.46 iken bu dönemde pay oranı yüzde 7.42’ye yükseldi. Erzurum’un bölge payı da 2006 yılındaki yüzde 16.86’lık orandan yüzde 21’e çıktı. İlin bölge payı 2006’da yüzde 16.86, 2007 yılında yüzde 16.36, 2008’de yüzde 12.90 olarak belirlenmişti.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Köylerde altyapı seferberliği
AA/İl Özel İdare Genel Sekreteri Altınok, köylerin alt yapı sorununu ortadan ...
Kale mi, otopark mı?
GHA/İki yıldır yürütülen restorasyon çalışmalarının sonunda tamamlanan ...
Kimse Yok mu Derneği yoksulları sevindirdi
CHA/Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şubesi ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda ...
 
Güneş, Temmuz’da doğacak
Erzurum’da yoğun yağışların görüldüğü Haziran ayı, Çarşamba günü geride ...
Sağlık çalışanlarına “Şifalı Piknik”
ERZURUM gazetesi Erzurum Şifa Hastanesi çalışanları, geleneksel hale ...
Erzurumluyu bayıltan sıcak
Adıyaman'da hava sıcaklığı nedeniyle Erzurumlu Erdal Gözütok fenalaşarak bayıldı.
 
İnternet dostları Erzurum'daydı
İnternette tanışım bir süre sonra arkadaş olan ve birlikte dünya turuna ...
Erzurum için doğru tercih
GHA/ “Yapı Denetimi” sistemiyle 2000 yılının Temmuz ayında tanışan, ancak ...
Orman suçlarında artış
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan istatistik verilere ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva