Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, 2008 yılının bir değerlendirmesini yaptı.
YILDIZ 2008’İ DEĞERLENDİRDİ
“Erzurum’da geçen her yıl, bir önceki yılı aratmaktadır” diyen Yıldız, özellikle 2008 yılının Erzurum’da telafisi mümkün olmayan izler bıraktığını söyledi. Türkiye’nin, 2008 yılına Cumhurbaşkanlığı krizi ve ardından seçim gündemiyle girdiğini hatırlatan MÜSİAD Şube Başkanı Dursun Yıldız, bol tartışmalı ve hareketli bu gündemin, hizmet sektörüyle ayakta duran Erzurum’u olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. 2008 yılına durgunlukla giren Erzurum ekonomisinin, ABD’de patlak veren ekonomik krizin önce söylentileri, ardından da doğrudan etkileri nedeniyle yalpaladığını vurgulayan MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, “2008 yılında 950 civarında esnaf kepenk kapatmıştır. Bunun yanında geri dönen çekler ve ödenemeyen senetlerin tutarı da 45 milyon YTL’ye ulaşmıştır. Bu rakamlar, 2008 yılının Erzurum özelinde bir değerlendirmesi yapılırken önemli ölçüde gösterge olacaktır” diye konuştu.
TEŞVİKLERİ ERZURUM’A ÇOK GÖREN BÜROKRATLAR VAR
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dursun Yıldız, Erzurum şehir merkezinin, geçmiş yılların bir alışkanlığı gibi 2008 yılında da yanlış planlamalar sonucunda kendisini yenileyemediğine dikkati çekerek, bu hatanın, şehir merkezindeki ticaretin de yönünü değiştirdiğini belirterek, esnafın iyice zor duruma düştüğünü kaydetti. Yıldız, “Örnek verecek olursak, Numune Hastanesi ile ilgili olarak yapılan yer değişikliği, bir ay içerisinde 23 esnafın kepenk kapatmasına sebep olmuştur. Yani ticari hareketlilik birden bire yerini durağanlığa terk etmiştir” dedi.
UMUT 2009’DA
İllerdeki kalkınmanın baş aktörlerinin o illerdeki müteşebbisler olduğunu, yanı sıra hükümetin aldığı kararlar ve bu kararları uygulayacak mekanizma görüntüsündeki bürokratların da büyük sorumluluklar üstlendiğine değinen Yıldız, “Müteşebbisler ve alınan kararlar ne kadar istekli olurlarsa olsunlar, bu kararları uygulayıcı rolünü üstlenenlerin ihmali tüm planları alt-üst edecektir. Erzurum’da 2008 yılında bu sorun da yaşanmıştır. Maalesef devletin verdiği teşvikleri bile Erzurum’daki müteşebbise çok gören bürokratlar vardır. Bu ve bunun gibi sıkıntılar, yazık ki 2008 yılına damgasını vurmuştur. Umuyoruz 2009 yılında bu durgunluk ve ticari hareketsizliğin yerini bol kazançlı günler alır” şeklinde konuştu.