KUDUZ HASTALIĞI VE YAYILMA SÜRECİ
Kuduzun özellikle tüm sıcakkanlı hayvanlarda olabileceğini kaydeden Erdoğan, kuduzun insanlardan, hayvanlara geçen viral bir hastalık olduğunu kaydetti. Kuduz hastalığının bulaşma sürecini açıklayan Bektaş Erdoğan “Kuduz bir hayvanın ısırması, tırmalaması ve salyasının yaraya bulaşması ile gerçekleşir. Yaban hayvanlarının ağır kış şartlarından dolayı beslenmek amacıyla yerleşim yerlerine sıklıkla yaklaşmaları ve evcil hayvanlarla temasının artmasından dolayı hastalığın görülme olasılığı artmaktadır” dedi.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Hastalık etkeninin soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı olmasının, mevsim itibariyle hastalığı önemli kıldığını dile getiren Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, hastalığın belirtilerini sıraladı. Erdoğan “Hastalık üç evrede gelişmektedir. Birinci evre sakin evredir. Bu aşamada köpeklerin huyu değişir, sahiplerini tanımazlar, evden uzaklaşırlar. Bu dönem iki ya da üç gün sürer. İkinci devrede ise saldırganlık dönemi başlar. Hayvan huzursuzdur, sağa sola saldırır, ses ve ışıktan rahatsız olur. Göz bebekleri genişler bakışlar dikkatlidir, yabancı cisimleri yer, havayı ısırır gibi yapar sesi kalınlaşır havlama, uluma şeklini alır, salyasını yutamadığı için ağzından bol salya akar, hızlı solunum, bazen hayvan bu devrede ölür” diye konuştu.
Hastalığın en son bulaşma evresini de açıklayan Erdoğan “Bu evre felç evresidir. Bu dönemde felç arka ayaklardan başlayarak bütün vücuda yayılır, alt çene düşer, dil gevşemiş ve ağzının bir tarafından dışarı sarkmıştır. Yemek yiyemez, su içemez ve dolayısıyla suya ve yemeğe karşı bir hırs oluşur. Sonuç itibariyle hayvan bir ya da iki gün içerisinde ölür” dedi.
KUDUZDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Kuduz hastalığından korunma yöntemlerinde aşının önemi üzerinde duran Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan “Sahipli kedi ve köpekler kuduz hastalığına karşı koruyucu olarak her yıl aşılanmalıdır. Şüpheli durumlarda mutlaka İl ve İlçe Tarım İl Müdürlüklerine ihbarda bulunulmalıdır” şeklinde konuştu. Şüpheli ısırık vakalarında ısırılan bölgenin bol sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, kuduz vakalarında zaman kaybetmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna baş burulması gerektiğinin altını çizdi.
Sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolü ve rehabilitasyonu için ilgili belediyelere ihbarda bulunması gerektiğini ifade eden Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan “İnsan sağlığı için gerekli olan hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadeleye karşı bütün halkımızın duyarlı olması gerekir” diye konuştu.