İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyüz, "Yaşayan Kur'an ve Hz. Peygamber" konulu söyleşide, "Erdemli ve Başarılı Olmanın 7 Anahtarı"nı anlattı.
Hz. Peygamber'in, erdemli ve başarılı olmasının 7 sırrını anlatan Prof. Dr. Ali Akyüz, "Erdem ve başarının ilk sırrı, muhataplarımıza nazik ve zarif bir şekilde hitap etmek, onlara güzel sözlerle seslenmektir. İletişim halinde olduğumuz insanları küçümseyerek, aşağılayarak, gereksiz yakıştırmalarla hor görmek bizi başarıdan uzaklaştırır. Yapacağınız işler için donanım ve çabanız olması gerekir. İşte bu da temel ilkelerden ikinci prensiptir.
Donanımınız olmayan bir işte başarılı olmanız mümkün değildir ve bunun yanında çabanız da olacak. Çaba göstermeden yalnızca dua etmek bir şey ifade etmez. Dua kulluğun her adımında, soluğunda sizi yenileyen bir iksirdir ama yerinde ve gerektiği şekilde yapabilirsek bir anlamı vardır. Tembellik, korkaklık ve ürkekliklerimizin arkasına sığınarak, bizim işlerimizi yapacak bir taşeron aramak edasıyla dua ediyorsak, o dua değildir. Dua çaba ve donanımı gerektiren bir gayretin ve alın terinin arkasından
size kulluğunuzu kendi idrakinizi heyecanınızı hissettiren fısıltılardır" dedi.
"DEĞERLERİMİZ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM"
Prof. Dr. Akyüz, üçüncü anahtarın, 'insanın, değerleri olduğunu asla unutmaması' olduğunu belirterek, "Rastgeleliklerin anaforunda yaşamıyoruz. O, karşılaştığı olayların kendisini dönüştürmesine izin vermemeli. Yani kavak ağaçları gibi soldan meltem estiğinde sağa, sağdan meltem estiğinde sola yamulmamalı, kendi prensipleriyle var olmayı sürdürebilmelidir. İşte bu erdem ve ahlakta 4. anahtardır" diye konuştu.
"İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ ÇAĞ, İMAJ VE VİZYON ÇAĞI"
"Elbiseni temiz tut. Tertemiz bir vizyonun olsun" diye devam eden Akyüz, 5. anahtarla ilgili "İçinde bulunduğumuz çağ, imaj ve vizyon çağı. Herkes kendini bir imaja ifade etmektedir. Tüm büyük firmaların bir sembol ve sloganı vardır. Herkes her şey ve her müessese kendini gelişmişliğiyle ifade etmek üzere bir sembol ve slogana sahiptir" şeklinde konuştu.
"TEŞEKKÜR ETMEK ERDEMDİR"
Dünyada kalıcı olmanın tek yolunun ne pahasına olursa olsun iyi söylemek ve iyi işler yapmaktan geçtiğini kaydeden Akyüz, 6. anahtarı, "Erdemli olmak için iyi iş yapılır ve yaptığın bütün iyilikler sana aittir. İyi bir iş yaparak, kişi görevini yapar. Karşıdaki muhatabın görevi de teşekkür etmektir. O etmiyor diye ben yaptığım iyilikten pişman olamam. O kendi erdemsizliğini yaşamaktadır. Onun için iyi iş yapmak erdemdir, teşekkür etmek başka bir erdemdir" diye açıkladı.
İnsanların kıyametin ne zaman olacağını hep merak ettiğini aktaran Prof. Dr. Ali Akyüz, "İyi insanlar gider geriye döküntüler kalır ve kıyamette zaten hiçbir önemi olmayan bu çerçöp üzerinde kopar. Kıyameti sormayın, içinde bulunduğunuz nesle bakın iyilikler devam ediyorsa bir endişeniz olmasın. Dünyadaki iyi insan sayısına bakın" dedi.
Prof. Dr. Ali Akyüz, yedinci ve son anahtarın da sabırlı olmak olduğunu söyleyerek, sözlerini noktaladı.