Bir zamanların gözde mesleği, altın bileziği terzilik, artık birkaç küçük dükkânlarda yürütülmeye çalışılıyor. Terziliğin yok olmasına sebep olan şeyin teknolojiden çok çırak olmamasından kaynaklandığını belirten Terziler Odası Başkanı Mustafa Kotan, Bu duruma çözüm olmak için kurs açtıklarını ama eğitilecek kimse bulmadıklarından yakındı.
Terziliğin kendileriyle beraber yok olacağını ifade eden Kotan, “Bizim sektörün en büyük sorunu çırak olmamasıdır. Arkamızdan yetişen kimse yok. Biz de bu duruma çözüm olması, mesleğin yok olmaması için oda olarak bir çözüm ürettik ve burada yanımızda uzun uzun kimse durmadığından terzi çırağı kursu açalım dedik. İlk aşamada 12 kişilik bir kurs açtık. Ancak kursun faaliyete başlayabilmesi için en az 8-10 kişi olması gerekiyordu. Birilerin başvuru yapması beklemeden biz araştırdık, duyurduk. Hatta bazı evlerin kapılarını biz çaldık. Maalesef sadece 4 kişi eğitim almak istedi. Erzurum’da 4 kişi terzilik eğitimi almak istedi. Maalesef bizde büyük umutlarla açtığımız kursu hiç eğitim veremeden kapattık. Yeniden açalım diyoruz ama yine eğitim almak isteyen kimse yok. Kendi çocuklarımıza bile bu işi yaptıramıyoruz.” dedi.
İŞ ÇOK AMA YETİŞMİYOR
İşlerin yoğun olduğuna dikkat çeken Kotan, “Allah’a şükür işlerimiz iyi. Hani teknolojinin gelişmesiyle artık insanlar hazır giyime gitti diyoruz ya, tam öyle değil. Önceden bizler takım elbise dikerdik. Ama bunu sadece maddi durumu iyi olanlar yaptırabilirdi. Yani o günde az kişi bize gelirdi. Bu gün özel takım elbise diktirmek isteyen daha fazla. Neredeyse günde 3-4 tane sipariş geliyor ama ben tek başıma olduğum için sadece bir tanesini zar zor yetiştirebiliyorum. Yanımda bir çırak daha olsaydı çok iyi işler yapabilirdim. Şuanda yanımda 2 kişi var. 2’side sipariş vermek için bekliyor ama ben yetiştiremiyorum. Bu sayı bayram seyran derken daha da fazla artıyor. Bu gün Erzurum’da terzilik adı altında çoğu sadece sökük, paça dikiyor. Ama asıl terzilik o değil. Bunu yapanda az.” diye konuştu.