TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, seçim öncesi verilen sözlerin teker teker yerine getirildiğini ifade ederek, “Bundan sonraki süreçte orta ve uzun vadede planladığımız hizmetlerin hayat bulması için çaba göstereceğiz” dedi.
“1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra memurdan emekliye, esnaftan çiftçiye ve yaşlısından gencine kadar toplumun tümünü kapsayan düzenlemeler ‘Eylem Planı’na dönüştü. Her bireyi yakından ilgilendiren yasa değişiklikleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 26’ıncı dönem çalışmalarının başlamasıyla daha da hız kazandı.” diyen Taşkesenlioğlu, şu açıklamayı yaptı:
“Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçimler öncesinde bulunduğu ve şimdi sırayla gerçekleşmeye başlayan vaatler arasında yer alan, ‘Gençlere proje karşılığı 50 bin TL’ye kadar karşılıksız nakdi destek’ sağlanmaya başlandı. Ayrıca yine gençlerin çeyiz hesabında biriktirilen paranın yüzde 20’si oranında devlet desteği sağlandı. Bunun yanında iş kuracak olan genç girişimcilere 100 bin lira kredi desteği verilmesi ve lisans öğrencilerinin 330 lira olan bursunun 400 liraya çıkarılması için gerekli yasal düzenlemeler yapıldı. AK Parti Hükümeti’nin üzerinde önemle durduğu konulardan biri de esnaf destekleri oldu. Yapılan düzenlemeyle tüm esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilmeye başlandı. Bununla birlikte seracılar tarımsal sulama abone grubuna dâhil edilirken, çiftçilere seraların modernizasyonu için faizsiz kredi desteği başlatıldı. Asgari ücret 1300 liraya çıkarılırken, emeklilere aylık 100 lira, yıllık 1200 lira seyyanen zam yapıldı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların dövizli askerlik bedeli 1000 Euro'ya düşürülürken, Milli Eğitim Bakanlığı'na da 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edildi. Öte yandan çalışan kadınları yakından ilgilendiren bir yasa hazırlandı. Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren düzenlemeyi içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Memurların, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek. Memurlara, doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. Kanun gereği ayrıca doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.”
1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra kısa süre içinde Meclis gündemine gelen düzenlemelerin topluma nefes aldırdığını belirten AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, “Kısa vadede gerçekleştirmeyi planladığımız düzenlemeleri büyük bir özveriyle gündemimize aldık ve gerekeni yaptık. Toplumun her kesimine dokunan vaatlerin tek tek yerine getirilmesi vatandaşlarımızı mutlu etti. Bundan sonraki süreçte de orta ve uzun vadede yapmayı planladığımız hizmetlerin hayat bulması için çaba göstereceğiz. Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
İŞTE GERÇEKLEŞEN DİĞER VAATLER:
25 yaşını doldurmamış öğrencilerden sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla artık pasaport harcı alınmamaya başlandı. İlk defa iş kuran gençlere 3 yıl vergi muafiyeti sağlandı. Lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderleri 2 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Basit usule tabi esnaflarımızın ticari kazançlarının 8 bin liralık bölümünden gelir vergisi alınmayacak. Bazı illerde yüzde 6 oranında işveren sigorta primi indirimi uygulanması için 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı. Kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay süreyle yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma imkânı getirildi. Ayrıca memurların doğum sonrası ücretsiz izinle geçirdikleri sürede kademe ve dereceleri işleyecek. Memur anne veya baba, çocuğu ilköğretime başlayana yarı zamanlı çalışabilecek. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri 1.300 liraya yükseltildi. Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden emekli esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi artık kesilmeyecek. Gübre ve yemde KDV kaldırıldı. Polislerin, uzman erbaşların ve uzman jandarmaların ek göstergeleri 2200’den 3000’e yükseltildi. Polislerin emniyet hizmetleri tazminatı yüzde 25 artırıldı. Erlerin harçlığı 38 TL’den 76 TL’ye çıkarıldı. Onbaşıların harçlığı 43 TL’den 86 TL’ye; çavuşların harçlığı 49 TL’den 97 TL’ye çıkarıldı. Askeri okul öğrencilerinin harçlıkları 400 TL’ye yükseltildi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sözleşmeli olarak çalışan erbaş ve erlerin brüt asgari ücret esas alınarak belirlenen maaşlarının, memur aylık katsayısı esas alınarak belirlenmesi sağlandı. Cuma Namazı genelgesi Başbakanlık tarafından yayınlandı.