Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i ziyaret etti. AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mustafa Ilıcalı ve Orhan Deligöz, Bakanlık Yetkilileri, Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve diğer yetkililerin katıldığı ziyarette Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum’un kadim bir şehir olduğunu söyledi.
SEKMEN’İN SUNUMU
Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Erzurum hem Selçuklular hem Osmanlılar hem de Cumhuriyet döneminde önemli görevler üstlenmiş bir vilayettir. Cumhuriyetin ilk yıllarında şehrimiz gerek nüfus gerekse de gelir bakımından Türkiye’nin ilk on ili arasında yer almış fakat son 30 yıldır geri kalarak bu konumunu biraz kaybetmiş ve devamlı göç verir duruma gelmiştir. Günümüzde şehrin başta kış turizmi olmak üzere birçok imkânı olduğunu görmemiz mümkün. Yaz turizmi, termal sular, tarım ve hayvancılık, yer altı madenleri bakımından önemli bir konuma sahip, yine güneşi en bol alan şehirlerden birisiyiz, güneş enerjisinden istifade etmemiz mümkün. Tabi ki ticaret ve sanayinin olmadığı bütün şehirlerde göçün olduğunu görüyoruz. Bunun için de biz, şehrimizin belediye hizmetlerinin yanı sıra üretim ve yatırım hizmetlerinin de desteklenmesi gerektiğine inanan, ayrıca yine şehrin ayağa kalkması için sportif, kültürel, sanatsal faaliyetlerin devamı gerektiğini kabul eden bir anlayışla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Göç nedeniyle şehir merkezinde yıkıntı alanları oluşmuş. Bunlarla ilgili süratli bir şekilde bizden evvel başlatılan, bizim de devam ettirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarını ‘Yerinde dönüşüm yapmak suretiyle nasıl dönüştüre biliriz?’ gayreti içerisindeyiz. Bu dönüşümün bir kısmını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Bir kısmını TOKİ, bir kısmını da Büyükşehir Belediyesi olarak bizler yapmak üzere yoğun bir gayret gösteriyoruz.”
ERZURUM VE EKONOMİ
Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında şehir ekonomisi, organize sanayi bölgelerinin önemi ve oyuncak sanayi hakkında değerlendirmede bulundu. Sekmen, şöyle konuştu: “2. Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarımız devam ediyor. Orada yatırımları başlatabildiğimiz zaman belki şehirde göçü durdurmamız mümkün hale gelebilecek. Biz bir yandan alt yapı hizmetleri, su, kanalizasyon, yağmursuyu kanalları ve diğer çalışmaları yaparken, bir yandan da kentsel dönüşüm çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyoruz. İnsanımızın bizden hep beklentisi iş ve aş! ‘Bir işe girebilir miyim’ diye bir arzusu var. Biz belediye olarak ne kadar hizmetleri güzelleştirirsek güzelleştirelim, insanımıza iş veremezsek arzu ettiğimiz neticeyi almamız mümkün değil. Bunun için bir yandan da bu çalışmaları yakinen takip ediyoruz. Şehrimizde Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra bir de Oyuncak Sanayi Bölgesi’ni kurabiliriz. Nedenini sorarsanız; şu anada oyuncak ürünlerinin yüzde 87’si Çin’de yapılıyor. Bu konuda Türkiye’de üretim kalmamış durumda hatta Avrupa’da bu durumda… Bizim bölgemizin oyuncak sanayi için hammadde kaynağına yakın olması dolayısıyla, gerek Azerbaycan gerek İran gerekse de Kazakistan’da hammadde yoğun. Hammaddenin yoğun olduğu bu bölgede bu sektörü canlandırabiliriz.”
NİTELİKLİ GÖÇ NASIL ÖNLENİR?
Sekmen, Erzurum’daki nitelikli göçü önlemek için önemli projeleri hayata geçirdiğini bildirdi. Sekmen, sözleri şöyle sürdürdü: “Ovit ve Kop Dağı Tünelleri bitmek üzere… Bu tüneller bittiğinde hem Trabzon hem Batum limanlarına ulaşımımız çok kolay olacak. Bu arada raylı sisteme de sahibiz, hızlı tren de geliyor. Üretilen bu ürünlerin başta Marmara Bölgesi olmak üzere Avrupa’ya ulaşmasında bir sıkıntı kalmayacak. Bu konuda ağırlığımızı koyup bu sektörü Erzurum’a kazandırmamız lazım. Bunun dışında medikal ürün ve ilaç sektörünü de buraya kaydırmamız için Sayın Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ile de görüşmelerimiz oldu. Bizim, sektörü buralara yönlendirmemiz lazım. Ankara’dan bu tarafa eğer gerekli ağırlık verilmezse bu göç devam eder. Bu göçü durdurabilmemizin en büyük unsuru buralarda yatırımı ve sanayi geliştirmemiz lazım. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde şuanda Konya ile başa baş bir konumumuz söz konusu. Bu konuda da gerek deri sanayi gerek et sanayi dediğimiz; sucuk, salam, sosis, pastırma alanında maalesef önemli tesislere sahip değiliz. Yine süt ve süt ürünleri sanayinde de maalesef arzu ettiğimiz noktada değiliz. ‘Bu konuları nasıl geliştirebiliriz?’ diye gayret gösteriyoruz, çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda önemli görevler üstlendik, bunu da devam ettiriyoruz.”
ISINMA SORUNU
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin en önemli sorunlarından birinin ısınma problemi olduğunu ifade ederek, “Şehrimizin en önemli sorunlarından bir tanesi de ısınma sorunudur. Malumunuz burası bir kış şehri, eylül ayı sonundan başlıyor ta mayısın sonuna kadar mutlaka soba, kalorifer vesaire ısınma araçlarının kullanılması lazım. Maalesef ısınmada hiçbir zaman merkezi ısıtma düşünülmemiş. Ya bireysel, ya apartman ya da site olarak düşünülmüş. Soğuk ülkelerdeki şehirlerin ısıtmalarına baktığımız zaman hep merkezi ısıtma uygulanmış, birkaç merkezden o şehir ısıtılmış. Bu konuda da mutlaka Türkiye olarak adım atmamız gerektiği kanaatindeyim. Şehrimizin imkânlarına gelince; bol miktarda kömür yataklarımız var. Hınıs, Oltu, Şenkaya, Horasan, İspir, Aşkale gibi ilçelerimizde kömür yataklarımız mevcut. Bu tip hizmetleri de geliştirme gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.
“ERZURUM, GELECEĞİ PARLAK BİR VİLAYETTİR”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da, Erzurum’un geleceği parlak bir vilayet olduğunu bildirdi. Bakan Sarı, şöyle devam etti: “Bugün Erzurum’a, özellikle Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da belirttiği gibi potansiyeli çok yüksek, geleceği çok parlak bir il olarak bakıyoruz. Özellikle kış turizmi, sanayi ve ticaretin gelişmesi noktasında çok güzel projelerin başlayacağı bir merkez olarak görüyoruz. Erzurum ilimiz, bölgenin gelişmesi ve büyümesi için merkez olacak bir konumdadır. Erzurum’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın konusunu ilgilendiren kentsel dönüşüm ve altyapı projelerimizi izlemek için bulunuyoruz. Projelerimizin en kısa zamanda tamamlanması, önümüzdeki dönemde yeni proje sahalarımızın tespiti noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber çalışacağız. Özellikle Başkanımızın biraz önce belirttiği gibi bura kış memleketi olduğu için altyapısı ve ısınma sorunun da beraber çözüldüğü dönüşüm projelerinin bir ilkini de Erzurum’da başlatmış olacağız. Biz 81 ilimizi gezerken özellikle belediyelerimizle istişare ediyoruz. Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın özünde belediyelerle işbirliği yatmaktadır. Belediyelerimizin görüş ve fikirlerini alıyoruz. Bölgeyi en iyi tanıyan belediye başkanlarımız ve meclis üyelerimizin projeleri bizim için çok önemli. ‘Bu projelerin güncel hayatımızda daha aktif bir biçimde hayata geçmesi noktasında ne yapabiliriz?’ ona bakıyoruz. 81 ilimizin pek çok ilçesinde kentsel dönüşüm projelerimiz devam ediyor. Bunların daha hızlı tamamlanması için, ‘Bu süreç içinde karşımıza çıkan, bizi geciktiren, tıkayan unsurlar nedir?’ Bunların istişaresini yapmak için ve önümüzdeki dönemlerde de kentsel dönüşüm noktasında yönetmeliğimizde de revize gerekiyorsa bunu yapmak için belediye başkanlarımızdan, bölgedeki müdürlerimizden ve teşkilatımızdan bilgi ve görüşlerini alıyoruz.”
“ERZURUM, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ OLACAK”
Bakan Sarı, Türkiye’nin ihya ve inşası için yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erzurum’daki kentsel dönüşüm ve alt yapı projelerimizde aksayan bir nokta var ise belediye başkanımızın önünü açmak için elimizden geleni yapacağız. Erzurum, kültürel zenginliği, tarihi ve büyüyen ekonomisiyle Türkiye’nin ve bölgenin en önemli şehirlerinden biri olacak. Bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz de elimizden gelen desteği vermek için yerinde ziyaretle hem Sayın Valimize hem Büyükşehir Belediye Başkanımıza hem de Milletvekillerimize inşallah güzel projeler sunacağız. Biz Türkiye’nin inşa ve ihyası için yeni bir döneme başladık. Özellikle Türkiye’nin bütün bölgelerinde ihtiyaç duyulan her yerde tarihi dokumuzun ön plana çıktığı, yöresel mimarimizin ön plana çıktığı, kültür mirasımızın ön plana çıktığı şehirler yapma amacıyla yeni bir projeyi başlatıyoruz. Bu proje çerçevesinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki özellikle tarihi dokusu ön plana çıkan il ve ilçelerde yeni bir anlayışla ihya çalışması yapacağız. Tarihi dokusu, kimliği ve ruhu ortaya çıkan yeni şehirlerimizin, yeni yaşam alanlarımızın bundan sonraki nesillerimize bırakacağımız bir eser olması için elimizden gelen çalışmayı yapacağız.”
KENTSEL EYLEM PLANI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Güney Doğu’da sürdürülen operasyonlarla hayatın hızlı bir şekilde normalleşmeye başladığını vurguladı. Bakan Sarı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Silopi’de de hayat artık normalleşmeye başladı. Operasyonlar sona erdikten sonra yaklaşık 72 kişilik 23 ekibimizle birlikte sahada çalışma yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Silopi’de yapacağımız eylem planının çerçeveleri oluştu. Gelecek hafta cumartesi günü, başka bir program çıkmazsa, Silopi’ye geçeceğiz. Oradaki zarar tespit çalışmalarından sonra yapılması gereken çalışmaların ilk adımını atacağız. Daha sonrasında Cizre’ye geçeceğiz. Cizre’de de yine zarar tespit çalışması gerçekleştireceğiz ve benzer bir çalışmanın altyapısını orada da yapacağız. İnşallah en kısa zamanda da Sur’a gireceğiz. Cizre ve Silopi’de kentsel dönüşüm çerçevesinde yapacağımız çalışma Sur’da tamamen kentsel sit alanının korunduğu bir çalışma olacak. Bildiğimiz toplu konut şeklinde yapılaşmalar Sur’un içerisinde kesinlikle yer almayacak. Sur içinde o kentin dokusuna, mimarisine uygun binalar yapılacak ve burayı antik bir kent olan dünyada pek çok ülkede örneklerini gördüğümüz bir Sur Kenti, Sur Şehri haline getireceğiz. Tabi ki bu daha kapsamlı bir proje… İnşallah Sur’daki bu projeyi de Sayın Başbakanımızla birlikte sizlerle paylaşacağız. Bütün çalışmalarımız, altyapımız hazır. Silopi, Cizre ve Sur için biz ekip olarak hazırız, sahaya inmeye hazırız. Böylelikle oradaki yıkılmış veya yıkılması gereken binaların işlemlerine başlanacak, kentsel dönüşüm çerçevesinde orada vatandaşlarımıza yeni konut alanları temin edeceğiz. Onların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğu altındaki ihtiyaçlarını en kısa zamanda yerine getireceğiz.” “Sur, bambaşka bir projedir” diyen Bakan Sarı, şunları kaydetti: “Çünkü Sur’un içerisinde tescilli binalar var. Biliyorsunuz tescilli binaların yeniden inşası için restorasyon, restitüsyon, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da ortak çalışılması gereken proje aşamaları var. Bu nedenle Sur için belki biraz daha uzun vade ama Sur’un kendi içinin tarihi dokusunun ortaya çıkması noktasında süreyi biraz daha uzatabiliriz. Ama Sur’un dışındaki rezerv alanlarımızda hali hazırda 1700’e yakın konut inşaatımız devam ediyor. Bunun üzerine yaklaşık iki bin konut daha rezerv alanımız var. TOKİ Başkanlığımızla konuştuk, inşasına en kısa zamanda başlıyoruz. Sur içindeki mağdur olan vatandaşlarımızın konut inşaatı yine en geç bir, bir buçuk senede karşılanacak. Ama Sur’un içerisinde yapacağımız tarihin inşası, oradaki kentin geçmişiyle bütünleşen bir inşa ve ihya projesi belki biraz daha uzun olabilir.” Bu arada Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya şehirdeki kentsel dönüşüm çalışmaları ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği proje ve yatırımlar hakkında brifing verdi. Bakan Sarı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları ve projelerden ötürü duyduğu memnuniyet ve beğeniyi ifade ederek, etkin ve çok yönlü brifingden ötürü Başkan Sekmen ve Genel Sekreter Yardımcısı Keskin’e teşekkür etti.