Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Fabrikası'nda düzenlenen programda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, yapılan bu projeyle Erzurum’daki manda yetiştiriciliği ve kaymak üretimini artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Erdurmuş, “ Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve KUDAKA’nın ortaklaşa düzenlemiş olduğu “ Manda Yetiştiriciliği ve Kaymak Üretimi” projesi kapsamında manda sayısının artırılarak, kaymak üretiminin yaygınlaştırılması hedefliyoruz. KUDAKA tarafından desteklenen projeleriyle kentte manda yetiştiriciliği ve kaymak üretimini artırmayı amaçlıyoruz. Bu konuda 70 manda üreticisi 30 ise süt ürünleri üreticilerine yönelik eğitimler veriliyor. Yapılan bu projeyle manda yetiştiriciliğini tekrar canlandırmak, mandalardan elde edilen sütü de iyi şartlarda değerlendirerek, manda kaymağı üretip pazara sunmak istiyoruz. Bu projemiz üç etap halinde oluşuyor. Birinci etabında Afyon'dan getirdiğimiz usta öğreticimizle üreticilerimize burada kaymak yapımını gösterdi. İkinci etabında uygulamaya dökülecek.Üçüncü etabında ise manda yetiştiriciliği birliğini kurarak, manda üretimi yapan vatandaşlarımızı bir çatı altında toplayacağız. Gerekli potansiyeli oluşturduğumuz taktirde bir kooperatif yardımıyla manda popülasyonunu artırarak kendi kaymağımızı üretmeyi amaçlıyoruz. Erzurum iklimi bu yetiştiricilik için çok uygun. Erzurum'un doğal meraları var. Manda da sulak ortamı seven bir hayvan olduğundan dolayı bunlarda Erzurum'da oldukça fazla. Biz de bunu değerlendirmek için projemizi hayatı geçirdik. İnşallah projemiz başarılı olur. Erzurum'da geçmiş yıllarda manda sayısı giderek azaldı. Tarım Bakanlığımız özellikle Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğümüzün son 7 yıldır hazırladığı ıslah projeleri olsun diğer desteklemeler olsun manda popülasyonunda manda sayısını artırdı. Erzurum'da şu anda bizim kayıt sistemimizde binin üzerinde manda var. İnşallah biz bu projelerle vatandaşlarımıza da destek vererek manda yetiştiriciliğinin daha karlı bir yetiştiricilik olduğunu ortaya koyduğumuz taktirde zaten otomatik olarak sektör kendini büyütecektir. Bu konuda birlik kurup, çeşitli projeler hazırlayarak, gerçekleştirdiğimiz projenin büyümeye katkı sağlamak için bu anlamda yardımcı olacağız “ dedi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, Proje kapsamında üretilen kaymağın, “Erzurum kaymağı” veya 'Dadaş manda kaymağı' adıyla piyasaya sürülebileceğini bu sayede Erzurum’un bu anlamda yeni bir marka kazanabileceğini söyledi.