Tırpan satışlarının son yıllarda gerilediğini ve neredeyse iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen Ertürk, "Bir tırpanın ömrü, biçilen ot ve çalışma süresiyle yakından ilgilidir. Normal şartlarda bir tırpan en fazla iki yıl ömürlüdür. İki yıl sonra kavlanır, iş görmez. Ama Erzurum'da artık tırpanlar kavlandığı için, kullanılmadığı için iş göremiyor" dedi.
TARIMSAL ALET SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ
Fiyatları 15-50 YTL arasında değişen tırpanları, hafta sonlarında ilçe ve köylere giderek pazarlamak zorunda kaldıklarını dile getiren Gürsel Ertürk, önceleri her çiftçi ailede en az 3 tırpanın kullanıldığını dile getirerek, "Köylerde çiftçi kalmadı, çifti çubuğu satan göç etti. Eksiden bir eve 3 tırpan az gelirken, şimdilerde bir eve tek tırpan bile çok gelmeye başladı" diye konuştu.
ÇİFTÇİ DEVLETİN ELİNE BAKIYOR…
Tırpan, tırmık ve orak gibi tarımsal aletlerin kullanılmamasına başka şehirlerde belki teknolojinin gerekçe gösterilebileceğini ifade eden Ertürk, aynı durumun Erzurum çiftçisi için söz konusu olamayacağını belirtti.
Erzurum çiftçisinin, teknolojik ve mekanik imkanları kullanacak kadar gelişmediğini dile getiren Ertürk, "Erzurum'da çiftçi geçimini sağlayabilmek için artık devletin eline bakar duruma geldi. Böyle bir haldeyken teknolojik imkanları nasıl kullansınlar" diyerek, bölge çiftçisinin içine düştüğü bu durumdan bir an önce kurtarılması gerektiğini ifade etti.
TARIMSAL ALETLERDE PROMOSYON DÖNEMİ
Tırpan satışlarını artırmak ve çiftçinin ilgisi çekebilmek için yakında promosyona başlayacaklarını anlatan Ertürk, "Bu gidişle ya bir tırpan alana bir tırpan bedava vereceğiz, ya da çiftçinin ilgisini çekebilmek için farklı yollar deneyeceğiz. Çünkü tarım sektörü bir tek çift çubuktan ibaret değil, köydeki üretimden karnı doyan binlerce insan şehirde yaşıyor. Bu yüzden tarım düzelmezse, biz de biteriz." şeklinde konuştu.