ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum’dan 9 ayda 113.7 milyonluk dış ticaret
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurum yabancı sermayeli şirket sayısında 3’üncü
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
Erzurumspor, taraftarına ilkleri yaşattı
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
ATAUNİ’de öncelik: inovasyon ve girişimcilik
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Türk-İş ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
HABERLER>EKONOMİ
21 Kasım 2010 Pazar - 18:31

Tarım potansiyelini kullanamıyoruz..!

MHP Yakutiye İlçe Başkanlığı tarafından “Erzurum’un Tarım Potansiyeli” konulu bir konferans düzenlendi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül, Erzurum’un tarımsal potansiyel bakımından ülkenin önde gelen illerinden biri olduğunu belirterek, “ önemli olan bu değerleri ekonomiye kazandırmaktır.”dedi.

Tarım potansiyelini kullanamıyoruz..!

SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yakutiye İlçe Başkanlığı tarafından “Erzurum’un Tarım Potansiyeli” konulu bir konferans düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müdahir Özgül’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Erzurum’un tarım potansiyeli masaya yatırıldı. Güneş Vakfı Genel Merkezi’ndeki konferansa büyük ilgi gösterilirken, açılış konuşmasını MHP Yakutiye İlçe Başkanı Muhittin Çapadağ yaptı. Başkan Çapadağ, toplumun bilgilendirilmesi amacıyla periyodik aralıklarla düzenledikleri konferanslara gösterilen ilgiye dikkat çekti.
//ERZURUM’UN KALKINMA POTANSİYELİ
Erzurum’un, tarım, hayvancılık, turizm, ticaret ve hizmet sektörleri bakımından çok önemli potansiyelleri barındırdığını vurgulayan MHP Yakutiye İlçe Başkanı Muhittin Çapadağ, “Yaşadığımız şehrin sahip olduğu zenginlikler ve değerler hakkındaki bilgilerimizi pekiştirmek adına, çeşitli konu ve konuşmacıların seçildiği konferanslar gerçekleştiriyoruz. Eğer Erzurum’u marka bir kent haline getirmek istiyorsak, öncelikle şehrimizin sahip olduğu gücün farkında olmalıyız. Bu güçlerden birisi de, tarım sektörüdür.” diye konuştu.
//KALİTE VE VERİMLİLİK UYARISI
Daha sonra söz alan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müdahir Özgül, konuşmasına tarımın tanımını yaparak başladı. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına tarım adının verildiğini kaydeden Özgül, tarımın, bitkisel ve hayvansal üretim olmak üzere iki ana daldan oluştuğunu belirtti.
//“TÜM SEKTÖRLERİN BİRBİRİYLE İLİŞKİSİ VAR”
İnsan yaşantısının sürekliliğinde her şeyin elde edilmesinde, her ne kadar sektörel bazda ayrıcalık var gibi görünse de aslında tüm sektörlerin birbirleri ile ilişkilerinin olduğunu dile getiren Özgül, “Tarım ise, bu etkileşimin en fazla görüldüğü sektördür. Tarımın kullandığı sektörler ile tarımsal ürünlerin kullanıldığı sanayi sektörü gelişim süreçlerini birlikte etkilemektedirler. Milli gelirimizin yüzde 10,2’ini ve istihdamın yüzde 30 ile 35’ini oluşturan tarım sektörü, gıda üretimi ve beslenme ile doğrudan ilgilidir. Yine bu sektör, aktif nüfus ve işgücünde yüksek değerler göstererek, sanayi sektörüne hammadde sağlayarak, sağlıklı bir çevrenin oluşması ve korunmasında önemli bir yer tutarak, ekolojik dengenin kurulması ve sürdürülebilmesine etki ederek ekonomik ve sosyal bir sektör olma özelliğini sürdürmektedir.”diye konuştu. 
//TARIMIN ÖNEMİ
Tarımın, insanlığın tarihi kadar eski olduğunu anlatan Müdahir Özgül, “İnsanoğlunun ilk ürettiği şey tarımsal ürünlerdir. Tarımın çağına göre atılım yaptığı, uygarlık ilkelerine göre yerleşik düzende gelişim gösterdiği ve kendi gıda üretimini gerçekleştirdiği ilk tarım kenti, bundan 9 bin yıl önce Konya Çatalhöyük’te ortaya çıktı. Toprağı ilk Anadolu uygarlıkları işledi. Yine bu anlamda, tarımsal uygulamaların o günün koşullarında teknolojik olarak desteklenerek yapıldığı yerlerden biri de, Mezopotamya olarak adlandırılan coğrafyadır. Farklı üç havzaya yayılmış toprakları ile Erzurum Fırat nehrinin doğduğu ve birliktelik sunduğu önemli bir coğrafyadır
Kapitülasyon altında olan ülke, 1878 ile 1913 yılları arasında her yıl ortalama 75 bin ton un, 65 bin ton pirinç ve 10 bin ton buğday ithal etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle her yıl yaklaşık 12 milyon altın lira ödenmiştir.” ifadelerini kullandı.
//MERA HAYVANCILIĞI
Erzurum’un, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey doğu kesiminde yer alan Erzurum ile Kars bölümünün batı yarısını oluşturduğunu kaydeden Özgül, “Çoruh, Fırat ve Aras havzalarının başlangıç alanında 25 bin 066 kilometrekarelik alanıyla ülke topraklarının yüzde 3,2’lik kısmını oluşturmaktadır. Ortalama rakımı bin 612 metredir. Erzurum ili, coğrafi olarak Anadolu platosu içerisinde yer alan bir üst plato konumundadır. Bu özellikleri ile tarımsal açıdan bazı avantajları olup yine bu topografyanın getirdiği iklimsel veriler açısından bazı kısıtlar içermektedir. Erzurum ilinde mera hayvancılığı ve bitkisel üretim açısından önemli sıkıntılar söz konusudur. Özellikle gece gündüz sıcaklık farkları ile ilkbahar geç ve sonbahar erken donları üzerinde durulması gereken konulardır. Ülkemizin sınırları içerisinde tanımlanan 26 su toplama havzasının üç tanesinin ilimiz sınırları içerisinde toprakları yer alır. Bu havzaların iklim, toprak ve topografik karakterleri de, birbirinden farklılıklar göstermektedir. İlimiz tarımsal üretim açısından havza bazlı çalışmaların planlanmasını zorunlu kılmaktadır. Coğrafi yapının getirdiği kısıtlar iyi analiz edildiği taktirde, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi mümkündür. Yukarıdaki özellikler incelendiğinde tarımsal üretimde gelişmiş ülkelerde uygulanan sigorta sisteminin koşulsuz uygulanması gereken il Erzurum olmalıdır. Ancak ülkemizde tarım sigorta verileri incelendiğinde, en zayıf halkanın yine Erzurum’unda içinde bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi olduğu görülmektedir. Bu durumda yapılması gereken şey, merkezi yönetimin üretimdeki uygulamalara müdahalesidir.” şeklinde konuştu.
//KOYUN YETİŞTİRİCİLĞİ
Erzurum’da yüksek yaylaların, çayırların ve meraların değerlendirilmesi, ıslahı ve korunması çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Özgül, “Bu alanlarda yapılacak olan tarımsal uygulamalar mutlaka planlanmalıdır. Otlatma dönemleri ile kaliteli yem bitkisi üretimi geniş ölçekli proje çalışmaları ile desteklenmelidir. Dağların taban arazilere yakın yerlerinde yem bitkileri üretimi hayvansal üretim içerisinde ele alınarak ciddi anlamda desteklenmelidir. Erzurum’un tarımsal üretimle ilgili verileri değerlendirilirken çok sayıda olumsuz durum sayılabilir. Ancak günümüz koşullarında üretemediğimiz her ürüne olumsuzluk nitelemesi yapmaktansa koşulların elverdiği en iyi üretim dalına odaklanmak daha akılcı olacaktır. Bu durumda koyun yetiştiriciliği üzerinde durmak gerekir. İlimiz iklim ve topoğrafyası koyun yetiştiriciliği açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Karasal iklimin temel göstergesi olan gece gündüz sıcaklık farkından en az etkilenen hayvan grubu olan koyun ve keçi yetiştiriciliği otlatma bakımından da önemli avantajlar sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda, ülkemizde ve dünyada artan kuzu eti tüketimi koyunculukta önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Diğer faktörler ise, geleneksel yetiştirme yöntemleri ile sosyolojik değişimler sıralanabilir. Erzurum ili tarımsal yapısının değerlendirilmesi hassas ve uzun süreli bir çalışmayı gerektirir. Herkesin yaptığını yapmak değil fakat bize özgü sosyolojik temelli ve merkezi yönetimin müdahale gücünü kullanarak yapılacak uygulamalarla istediğimiz sonuçları alabilmek mümkün olacaktır.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadaş 22 Kasım 2010 Pazartesi 16:16

etkinliğe ben de katıldım.misafir rumuzlu arkadaşın bilgisi olsun diye yazıyorum.ziraat odası başkanı mücahit bey,zir.müh.oda bşk gibi çevreler de katılmıştı..teşekkürler

Yorumu oyla      6      4  
misafir 22 Kasım 2010 Pazartesi 15:12

ilce başk nınızı tebrık etmeden önce sormanız gerekıyor bu yaptği toplantıya hangı sıvıl toplum kuruluşlarını davet etmiş veya hayvancılıkla uğraşan veya tarımla uğraşan kımlerı davet etmiş veya kımler iştırak etmiş tarıma ve hayvan yetiştiricilere verılen teşvıkler imkanlar dan haberı yok başkanınız hekesın kendıne düşen vazıfesıne baksın

Yorumu oyla      6      4  
OGUZHAN 22 Kasım 2010 Pazartesi 11:16

tarımın hayvancılıgın iyi yapıldıgı dönemde erzurum üreten erzurumdu dış ülkelere et ihraç ediyordu şimdi erzurum tüketen toplum oldu brezilyadan arjantinden domuz kemikleri ile beslenen ANGUS dana ve inekleri geliyor çok vahim bir durum başkanın tarım politikalarını gündeme getirmesi çok yerin erzuruma faydasıda olur kutlarım başkanı

Yorumu oyla      6      4  
erzurum 22 Kasım 2010 Pazartesi 09:58

ilçe başkanımızı tebrik ederim...MHP nin ülke ve erzurum hassasiyetlerini zaman zaman bu tür proğramlarla dile getirmesi çok olumlu

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sıcak hava tamircilerin yüzünü güldürdü
Kasım ayının sonlarına yaklaşırken hava sıcaklığının mevsim normallerinin ...
TKDK başvuruları 30 kasımda bitiyor
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Kırsal ...
Erbakan'ın hayali gerçekleşmedi
Erzurum'da Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde 'ağır ...
 
Erzurum Ekspresi nostalji oldu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut ...
KUDAKA bölgenin umudu oldu
Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) ...
Arife pazarları dolup taşıyor
Pasinler ilçesinde bayram arifesinin en önemli geleneklerinden olan ‘arefelik’ ...
 
Kurban satışlarında patlama
Kurban Bayramı'na sayıla günler kala Erzurum'daki hayvan pazarlarında ...
Erzurum’a ithal et takviyesi
Kurban Bayramı öncesinde Erzurum’a ithal büyükbaş hayvan yağmuru yağdı. ...
İşkur’dan yeni açılım
Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü, Kadın İstihdamının Desteklenmesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva