ERZURUM gazetesi
Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) geliştirdiği projeler, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin ekonomideki yeni umudu oldu.
//ALTAN’DAN DEĞERLENDİRME
KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan, yaptığı açıklamada, kalkınma ajansının 4 destek çeşidinin bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin teknik, 3'ünün ise Mali destek türü olduğunu söyledi.
Teknik desteklerinin daha çok eğitim konusunda olduğuna dikkat çeken Altan, temmuz-ağustos dönemi için 4 projeye teknik destek sağladıklarını bildirdi.
//MALİ DESTEK PROGRAMI
Altan, Mali destek programlarının da üçe ayrıldığını belirterek, bunların doğrudan faaliyet ve güdümlü proje destekleri ile proje teklif çağrısı olduğunu ifade etti.
Doğrudan faaliyet desteğinin daha çok araştırma, geliştirme ve bölgeye yatırım gelmesiyle ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik bir program olduğunu belirten Altan, şunları kaydetti:
'Bu programımıza temmuz ayında başladık. Bunda ayda bir başvurularımızı değerlendiriyoruz. 100 üzerinden 70 puanı bulursa, projeyi yönetim kurulumuza sunuyoruz ve uygulama aşamasına geçiyoruz. Proje desteğinin üst limiti 70 bin TL'dir. Nedeni ise sadece faaliyetler desteklendiği içindir. Bundan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları yararlanıyor. Bu kapsamda 6 proje desteklendi.'
//DANABANK PROJESİ-
Altan, ikinci Mali destek programlarının ise güdümlü proje desteği olduğunu ifade ederek, bu programda ajans olarak önemli gördükleri bir konuda, büyük bütçeli ve birden fazla kurumun yararlanabileceği projeleri tespit ettiklerini belirtti.
Bu kapsamda ajanslarının sorumluluk alanını oluşturan Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta birer proje hazırladıklarını anlatan Altan, şöyle devam etti:
//ERZURUM’DA SÜT İNEKÇİLİĞİ
'Erzurum için süt inekçiliği kreşi ya da diğer adıyla 'danabank'ı geliştirdik. Bölge için önemli bir model olabileceğini düşündük. Tarım sektöründeki paydaşlarla toplantılar gerçekleştirdik. Sistemi anlattık, herkesin hoşuna gitti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin projenin yöneticisi olmasına karar verildi. Atatürk Üniversitesi'ne ortak olarak da İl Özel İdaresi ve Erzurum Ticaret Borsası'nın olması karara bağlandı. Proje 1,5 milyon lira bütçelidir. 1 milyon 350 bin lirasını ajans verecek. 150 bin lirasını da projenin yürütücüsü ve ortakları verecekler.'
//PROJENİN İÇERİĞİ
Altan, projenin şu anda DPT'ye olduğunu ve incelemesinin sürdüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bu projede 250 başlık modern bir işletme yapılacak. Modern makineler kurulacak. Atatürk Üniversitesi bin dönümlük arazi tahsis edecek. Bir taraftan da o arazi üzerinde yem bitkileri üretilecek. Maliyeti düşürmek için. Daha sonra proje sahibi Atatürk Üniversitesi bir şartname hazırlayıp ilana çıkarak, vatandaşlardan hayvan kiralamalarını isteyecek. Vatandaşlar istenen şartlara sahip hayvanlarını işletmeye kiraya verecekler. ya da paralarını verip, bir nevi ortak olacaklar. İsviçre esmeri cinsi hayvanlar getirilmesi planlanıyor. Daha sonra işletme söz konusu hayvanlarını veren hayvan sahiplerine aylık veya 3 aylık para verecek.'
Altan, Erzincan için de iş geliştirme merkezi projesinin hazırlandığını ve söz konusu projenin de 1 milyon 100 bin lira bütçeli olduğunu bildirdi. Bu projede, organize sanayi bölgesinde ilk defa işini kuran işletmelerin yer alacağı 30-40 iş yeri kapasiteli bir sitenin oluşturulacağını bildiren Altan, 'İş yerleri orada ilk etapta kira ödemeden kalabilecekler. Sonra ortak bazı hizmetlerden yararlanacaklar. İşletmeler ilk 3 yıl para ödemiyor ancak 5. yıl sonunda orayı terk etmek zorundalar' dedi. Altan, projenin Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi ve Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütüleceğini söyledi.
Bayburt için özel bir proje geliştirdiklerini belirten Altan, yöresel el sanatları araştırma, uygulama ve üretim merkezi projesinin geliştirildiğini ifade etti.
Projenin yürütücüsünün Bayburt Belediyesi olacağını anlatan Altan, Bayburt İl Özel İdaresi, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma Derneği ve Bayburt Kültür Eğitim Derneği'nin de projenin ortakları arasında yer aldığını bildirdi. Projede amacın yöresel değerleri, ekonomik değerlere dönüştürmek olduğunu bildiren Altan, 'Ajansımız buna 900 bin lira ödenek ayırıyor. 100 bin lira da proje ortakları verecek. Toplam 1 milyon lira bütçeli bir projedir. Bahsettiğim 3 projede şu anda DPT'nin onayını bekliyor. Projeler uygulama aşamasına geçilirse, en geç 2 yıl içerisinde projelerin hayata geçmesi lazım. Ayrıca projelerin en az 5 yıl devam etmesi lazım. Ciddi müeyyideler var' diye konuştu.
//PROJE TEKLİF ÇAĞRISI-
Altan, Mali destek projelerinin sonuncusunun ise proje teklif çağrısı olduğunu belirterek, 'Burada rekabetçi bir yöntem söz konusudur. Kalkınma ajansı, bölgemizin potansiyelini tespit eder ve bir Mali destek programı hazırlar. Bu doğrultuda başvuru rehberleri hazırladık. Bu kapsamda 2010 yılında 1 Eylül'de proje teklifine çıkıldı. 28 Ekimde başvuruları kapattık. Bu kapsamda ajansımıza, 3 ilden toplam 285 proje sunuldu' dedi. Projenin iki bileşeninin olduğunu anlatan Altan, şunları kaydetti: 'Biri KOBİ'lere yöneliktir. Buna yönelik 10 milyon kaynak ayırdık. Proje başına maksimum 350 bin lira verilecek. Ama verdiği kadar KOBİ'nin de üstüne koyması gerekiyor. Eş finansman zorunluluğu var. Bu projelerin 162 tanesi KOBİ'lerin ürettiği projelerdir. Diğer bileşen ise kar amacı gütmeyen kamu ve sivil toplum kuruluşlarına yöneliktir. Bu bileşene de toplam 5 milyon lira kaynak ayırdık. Burada da proje başına en fazla 400 bin lira kaynak ayırdık. Burada da proje sahipleri yüzde 15 kaynak koyacak. Burada da 123 proje başvurusu yapıldı.'
Altan, söz konusu projelerin ön incelemesi sonucunda toplam 47 projenin reddedildiğini belirterek, 'Bu projeler istenen şartları sağlayamadıkları için reddedildi. Aralık ayının ikinci yarısında başvuruların sonucu açıklanacaktır diye tahmin ediyorum' diye konuştu.
Muharrem Aksakallı/AA