Çitören köyünde bulunan Van Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nden düzenlenen sempozyumun açılışına, Belediye Başkan yardımcıları Gülbahar Orhan, Abdurrahman Doğar, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan ve Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal ile çok sayıda üniversite çalışanı katıldı.
//YAŞAR SUNUM YAPTI
Düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Fikret Yaşar, günümüzde sağlıklı beslenme bilincinin artırılmasıyla birlikte insanların beslenme alışkanlıklarının değişmeye başladığını ve buna paralel olarak da sebze tüketimine olan eğilimlerin arttığını kaydetti. Artan talebin karşılanmasının tek çözümünün ise birim alanda kaliteli ve sağlıklı ürün miktarını artırmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yaşar, "Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası çok farklı ekolojilere sahip olduğu için yaz mevsimi yada kış aylarında tüm sebze türlerini bir arada görmek mümkündür. Bu Anadolu coğrafyasının bize sunmuş olduğu bir avantajdır. Ancak avantajı kullanabilmek, alanda meydana gelen gelişmeleri takip etmek ve üretimden tüketime kadar ki aşamalarda detaylı bilgi sahibi olmakla orantılıdır. Bitkisel üretimde özellikle sebzecilik alanında çok hızlı değişim ve gelişmeler olmakta. İşte bu değişim ve gelişimleri yaşatan, ülkemizin değişik üniversitelerinden ve araştırma kurumlarından gelen çok değerli bilim adamları ve araştırmacılar, son 2 yılda sebzeciliğin değişik alanlarında yapmış oldukları çalışmalarla, elde ettikleri bulguları, alanda karşılaşan sorunları, çözüm önerilerini ve pratiğe aktaracaklar.
//BİLİMSEL TARTIŞMA
Yenilikleri bilimsel bir ortamda tartışarak geleceğe ilişkin stratejileri belirleyecekler" dedi.
YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi ise konuşmasında, Türkiye'nin yılda yaklaşık 25 milyon ton sebze üretimi ile dünya ülkeleri arasında Çin, ABD ve Hindistan ile birlikte ön sıralarda yer aldığını kaydetti. Türkiye'de sebze üretimi önemli boyutlara ulaşmasıyla birlikte son zamanlarda dış ülkelere satımında da önemli gelişmeler görüldüğünü Kaydeden Prof. Dr. Tüfenkçi, Türkiye'nin yakın gelecekte dünya sebze üretiminde önemli bir rol oynayabileceğine işaret ettiğini ifade ederek, "Türkiye'nin sahip olduğu bu potansiyelin ekonomik olarak iyi değerlendirilebilmesi, sebze tarımı ile ilgili bilimsel çalışmalara bağlıdır" dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın da bir teşekkür konuşması yaptığı açılışta, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar'a, Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'a ve Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal'a sempozyumun düzenlenmesinden sağladıkları katkılarından dolayı birer teşekkür plaketi verdi. YYÜ Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin verdiği minik konserin ardından oturumlara geçildi. Van Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nde başlayan sempozyum 4 gün sürecek. Toplam 11 oturumun gerçekleştirileceği sempozyumda, sebze yetiştirme teknikleri, örtü altı sebze yetiştiriciliği, topraksız tarım, fizyoloji, ıslah ve biyoteknoloji, tohum ve fide teknolojileri, bitki koruma, bitki besleme, mekanizasyon, ekonomi, hasat ve muhafaza alanlarında 60'i sözlü toplam 130 posterin sunulacağı ifade edildi.