Sempozyumun açılışına, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu, diğer ilgili ve yetkililer ile sempozyuma gelen 12 sanatçı katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Amacımız, şehrimizi kültürel ve sanatsal anlamda daha da geliştirmektir" diyerek, sempozyumun önemini anlattı.
//DOĞU HEYKELTRAŞLARI AĞIRLIYOR
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, daha önce İnönü Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen sempozyumu şehir'de gerçekleştirerek daha fazla halkın istifadesine sunulduğuna dikkat çekip, "Belediyemiz bunun maddi külfetini üstlenmeye kabul etti. Sanıyorum, bundan sonra da yerel yönetimlere bu tür işbirliği çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
//ORTA ASYA VE TÜRK SANATI
Sempozyuma Türkiye'den katılan Songül Coşkun, sanat ve kültüre değer veren toplumların özgürlüklerine daha çok sahip çıktıklarını belirtirken, Nihat Sezer Sabahat ise "İnsanların geçmişini geleceği taşıyan sanat bir eylemdir. Türk sanatının da geçmişten geleceği köklü bir geçmişi var. Modern soyut sanatı dahi Orta Asya'daki Türkler başlatmıştır" ifadelerini kullandı.
İnönü Üniversitesi'nde Kırgızistan asıllı öğretim üyesi Zakir Azizov da, "Bir Atasözü vardır. Bir sene sonrasını düşüyorsanız, ekin ekin. 10 sene sonrasını düşüyorsanız, ağaç dik, yüz sene sonrasını düşünüyorsanız milleti eğit ve bin sene sonrasını düşüyorsanız. sanatçı yetiştir deniyor. Türkiye'de de sanatçılar yetişmeye başladı. Devamını diliyorum" dedi.
Sempozyuma katılan sanatçılar şunlar:
"Kırgızistan Zakir Azizov, Georgia Valeri Jikia, Romania Hırıstea Cosmın, Iran Moradpour Efsandyar, Türkiye Nihat Sezer Sabahat ve Songül Coşkun, Ukraine Mykhailo Levchenko, Korea Bongsoo Kim, Egypt Ahmed Karaly, Italy Luca Zuppli, Spain Pedro Jordan Mateo, Seoul South Korea Seungwoo Hwang."
Sanatçıların bir ay boyunca sempozyum çerçevesinde üretecekleri heykellerin şehrin değişik yerlerinde sergileneceği kaydedildi.