Son zamanlarda artan terör olayları ekonomik anlamda büyük sıkıntılara yol açtı. Özellikle Doğu illerinde bu sıkıntılar büyük oranda ve acı bir şekilde kendini hissettirdi. Kurban Bayramı’na sayılı günler kalması nedeniyle kurbanlıkların Doğu’dan Batıya doğru bir hareketi söz konusu. İç pazardan batıya kurban sevkiyatında bir sorun gözükmezken, batıdan gelip kurbanlık götüren müşteri sayısında hayli düşüş var. Bu durumun Erzurum hayvancılığına büyük darbe vurduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Kurban Bayramına sayılı günler kala acil olarak önlem alınmazsa hayvancılık sektöründe umulanın gerçekleşmeyeceğini ifade etti.
HAYVANCILIĞA TERÖR DARBESİ
Her yıl Kurban Bayramı öncesi Batı’dan gelen müşterilerin bu yıl terör olaylarından dolayı doğuya gelmekten kaçındığını dile getiren Yıldırım, “Bu yıl Erzurum’da hayvan sevkiyatı yapılmasında çok büyük sıkıntı var. Geçen yıllar dışarıdan gelen Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya, Afyon’un gibi esnaflar bu yıl gelmediler. Gelmemelerinin sebebi de terör olaylarıdır. İnsanlar, canlarından ve mallarına gelecek tehlikelerden dolayı korkuyorlar. Bu Doğu Bölgelerinde yapacakları ticaretlerde sıkıntı olacağı düşüncesiyle, sevkiyatı yapacakları kamyonlarının önünün kesilip yağmalanması korkusuyla gelip bu yıl burada ticaret yapmıyorlar. Bu da bizim bölgemizde hayvancılık noktasında çok büyük sıkıntılar yol açtı. Zaten hayvancılık son zamanlarda sıkıntılı bir dönemden geçmekte, terör olayları da bu sıkıntıyı itici arttırdı. Küçük bir örnek verecek olarsak; ben aynı zamanda hayvancılık yapıyorum. Geçen yıl Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında haftalık 3-4 kamyon şehir dışına sevkiyat yapıyordum. Ama bu yıl Ramazan Bayramı’ndan bu kadar zaman geçmesine rağmen sadece bir kamyon sevkiyat yapabildik. Onun dışında hiç yapamadık. En azından bu dönemde insanların rahatça, korkusuzca sevkiyat yapabilmesi için yollarda geniş güvenlik önlemleri alınmalıdır diye düşünüyorum.” dedi.
‘İTHAL ET KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL’
İthal etin ardından kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Şuanda bilindiği gibi hayvancılıkta ithalat sıkıntısı var. Bunun nedeni de hayvan sayısındaki azalmadır. Geçtiğimiz 2011-2012 yıllarında da ciddi oranda hayvan ve karkas et ithalatı yapıldı. Ancak suni çözüm oldu. 3 yıl sonra bu yıl yine aynı sorunla karşı karşıya kaldık. Şimdi burada hükümetimizin yapması gereken en önemli şey ithal yaparken piyasadaki dengeyi göz önünde bulundurmaktır. Üreticinin düşünüldüğü kadar tüketicinin de düşünülmesidir. Biz ithalat yapılmasın demiyoruz ama bunun yanında kalıcı çözümlerde yapılsın. Mesela köylüye hibe, teşvik noktalarında yardımcı olunsun.” diye konuştu.
FİYATLAR TAVAN YAPTI
Kurbanlık fiyatların geçen yıla oranla kayda değer oranda arttığını dile getiren Yıldırım, “Kurban fiyatları geçen yıla oranla yüzde 50 civarında daha pahalı. Geçen yıl 2-2 Bin500 olan hayvan 3-3 Bin 500, 4-4 Bin 500 olan hayvanın fiyatı 6-6 Bin 500 TL oldu. Bu sıkıntının sebebi ülkemizde yaşanan hayvan sayısındaki azalmadır. Bazıları kurban bayramının yaklaşmasıyla fiyatlarda düşüş yaşanacağını söylese de bu olmayacaktır. Geçen yıl hayvan fiyatları arife gününde daha da pahalanmıştı.” şeklinde konuştu.