ERZURUM(GHA) – Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 2010 yılı proje uygulamaları ve bilimsel araştırma çalışmaları netleşti. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok araştırmanın yapıldığı Ziraat Fakültesi’nde, Türkiye Bilim ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK), Avrupa Birliği (AB), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Atatürk üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP), NATO, UNDP ve BTC’den de destek aldı.
//CANPOLAT BİLİMSEL YAKLAŞIMI AKTARDI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, 2010 yılı proje uygulamaları ve bilimsel araştırma çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ziraat Fakültesi’nin, sahip olduğu teknolojik olanaklar, fiziki altyapı ve güçlü akademik kadrosu ile birçok araştırmanın yapılmasına imkan tanıdığını kaydeden Canbolat, bu yüzden gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde birçok araştırma yaptıklarını bildirdi. Bu çalışmaların, alanındaki önemli dergilerde yayınlanarak, bilime önemli ölçüde katkılar sağlandığını belirten Canbolat, “Bunun yanında araştırma sonuçları, düzenlenen kongre, sempozyum, konferans, seminer ve panel gibi bilimsel etkinliklerde sunulmuş ve geniş platformlarda tartışılmıştır.” dedi.
//DEVAM EDEN PROJELER
Canbolat, Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin koordinatörlüğünde “Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islah projesi, Ata Botanik Park projesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Kırsal Kalkınma Projesi, Mera Islah Projesi” gibi çalışmaların halen devam ettiğini anlattı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Canbolat, “Fakültemiz ile Erzurum Valiliğinin ortaklaşa yürüttüğü ‘Erzurum İli Büyükbaş Hayvan Islahı Projesi’ kapsamında 10 hafta süren eğitim seminerleri süresince yaklaşık 500 üreticiye hayvancılık ile ilgili değişik konularda kurslar verildi. Hazırlanan projeler TÜBİTAK, AB, DPT, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü BAP, NATO, UNDP ve BTC tarafından desteklendi.” diye konuştu.
//2010 YILINDA 59 PROJEYE DESTEK SAĞLANDI…
Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından 2010 yılı birinci döneminde 26, ikinci döneminde ise, 33 proje hazırlandığını ve bu projelerin BAP tarafından desteklendiğini vurgulayan Canbolat, hayvancılık işletmelerinin yem sorununa çözüm amacıyla ‘Silaj ve TMR Balyalama ve Ambalajlama Tesisi’ kurduklarını da hatırlattı. Yapılması planlanan bu proje ile başta mısır olmak üzere her türlü yeşil yem bitkilerinin, sabit silolarda yapılan silajlarının ve tam yem olarak tabir edilen TMR’ın sabit bir tesiste hazırlanıp, balyalanması ve ambalajlanmasının sağlandığını aktaran Canbolat, böylelikle ticari bir ürünün ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafında hazırlanan ve Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğünün ortak olduğu Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen “Erzurum’da Yem Bitkileri Tohumluk Üretiminin Geliştirilmesi” isimli projeye de değinen Canbolat, yaklaşık 3 ay süren proje süresince, Erzurum yöresinde 16 değişik merkezde 700’den fazla katılımcıya tohumluk eğitimi verildiğini dile getirdi.
//YÜRÜTÜLEN DİĞER PROJELER…
Dekan Canbolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimlerde, bölgemizin ve ilimizin yem bitkileri tohumluk üretiminde sahip olduğu düşük nispi nem, serin ve yağışlı ilkbahar, kurak, sıcak ve bol güneşli yaz ayları ile yoğun böcek popülasyonu gibi avantajların değerlendirilerek, üreticilerin tohumluk üretimine özendirilmesi hedeflendi. Ayrıca, ilçelerdeki eğitimin tamamlanmasının ardından teknik personel eğitimi ve çiftlik gezisi yapılarak proje 12 Ocak Salı günü tamamlandı. Yine Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından Mali destek projeleri kapsamında Prof. Dr. Mustafa Tan’ın hazırladığı, ‘Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması’ ile, Prof. Dr. Faik Kantar’ın, ‘Kuzey Doğu Anadolu’da Organik Tarım Kümelenmesi’ projeleri kabul edilmiştir. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın teknik ve mali destek sağlayacağı, yürütücülüğünü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yapacağı, Erzurum İl Özel İdaresi ve Erzurum Ticaret Borsası ortaklığında Erzurum süt inekçiliğinin geliştirilmesini amaçlayan DANABANK projesi güdümlü projeler kapsamında DPT gönderilmiştir.
//MARKA TESCİL İŞLEMLERİ…
Türk Patent Enstitüsüne Fakültemiz adına markamızın ve 23 farklı alanda mal ve hizmetlerin tescili için başvuruda bulunularak marka tescil işlemleri başlatılmıştır. Markamız şu anda yayın kararını Türk Patent Enstitüsü’nden almış olup, 3 aylık ilan süresinin sonunda fakültemiz marka tescilli ilk fakülte olacaktır. Fakültemiz 2010 yılı içerisinde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi uygulamalarına geçilmesi, Pilot Süt Fabrikası ve Ekmek Fabrikası'nın kalite yönetim sistematiğine kavuşması için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin belgelendirilmesi için çalışmalar başlatılmış, yapılan çalışmalar sonucunda Fakültemiz için ISO 9001 belgesi alınmıştır. Bu ziraat fakülteleri arasında bir ilktir.
Fakültemizin gıda üretim tesislerine ISO 22000 belgesi alınması için gerekli alt yapı çalışmaları yapılmış gerekli denetimler gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. ISO 22000 belgesi fabrikalarımız için 2011 yılının ilk aylarında alınmış olacaktır.”