Samet ÖZÜNAL (GHA) – Erzurum’un Köprüköy ilçesine bağlı Yağan Beldesi’nde yapılan Aras Sulama Bendi, binlerce alabalığın bahar göçünü tamamlayamadan ölmesine neden oluyor. Aras Nehri’nin akış yönüne ters istikamette yüzen balıklar, göç yolları üzerinde yapılan sulama bendi yüzünden tarım arazilerine sürüklenerek telef oluyorlar. Binlerce alabalığın sulama bendini aşabilmek için verdiği mücadele, Ege ve Akdeniz’de yaşayan uçan balıkları akıllara getirirken, Prof. Dr. Mevlüt Aras ise, DSİ tarafından Yağan’da yaptırılan Aras Sulama Bendi’nin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
BİNLERCE BALIK TELEF OLUYOR
Erzurum’un Köprüköy ilçesine bağlı Yağan Beldesi’ndeki tarım arazilerinde binlerce alabalık telef oluyor. Yağan’da yaptırılan Aras Sulama Bendi, Aras Nehri’nin akış yönüne ters istikamette yüzen alabalıkların adeta kâbusu haline geldi. Göç yolları üzerinde bulunan sulama bendini aşamadığı için binlerce balık tarım arazilerine sürüklenerek telef oluyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Aras, Yağan’da yaşanan bu durumu trajedi olarak nitelerken, yetkili kurum ve kuruluşların bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulundu. Dünyanın her yerinde akarsular ve nehirler üzerinde çeşitli sanat yapıları ve bentler inşa edildiğini, fakat bu tür girişimlerde bulunulurken, sucul fauna ve floranın da dikkate alındığına işaret ederek, Yağan’da yaptırılan Aras Sulama Bendi’nin, tam tersi bir nitelik taşıdığını kaydetti. Söz konusu sulama bendi yüzünden göçünü tamamlayamayan balıkların, bu nedenden dolayı üreyemediklerini vurgulayan Aras, “Nehir üzerinde alttan gelen balıklar bendi aşamamakta, yukarıdan gelen balıklarla birlikte tarım arazilerine sürüklenmektedirler.” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN İÇ SULARINDA 193’ÜN ÜZERİNDE TATLI SU BALIĞI BULUNUYOR…
Türkiye’deki iç sularda 193’ün üzerinde tatlı su balığının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Mevlüt Aras, bu balık türlerin ülkenin en önemli gen kaynakları olduğunu vurgulayarak, “Bunun yanı sıra sularımızdaki yengeç, ıstakoz gibi kabuklular, midyeler, su böcekleri, su bitkilerine ait farklı gen kaynaklarımız önemli zenginliklerimizdir. Suların kullanımı içerisinde bu biyolojik değerleri muhafaza etmek, geliştirmek, üretmek, ekolojik yapı içerisinde bir bütün olarak değerlendirmek durumundayız.” şeklinde konuştu.
ARAS: SULAMA BENTLERİNE EK OLARAK BALIK YOLU YAPILMALIDIR
Her şeyden evvel bu suların, içinde yaşayanlara ait olduğuna vurgu yapan Aras, “Onlara olan saygımızın karşılığını dolaylı olarak başka şekillerde tabiat ana bize fazlasıyla geri verecektir.” dedi. Sulama bentlerinin yapıldığı tek ilin Erzurum olmadığı gibi, tek ülkenin de Türkiye olmadığını dile getiren Aras, birçok ülkede sulama bentleri inşa edilirken, balıklar için de balık yolu yapıldığını belirtti. Yağan’daki sulama bendinin bu manada gözden geçirilmesi ve binlerce balığın telef olmaktan kurtarılması gerektiğini kaydeden Aras, “Böyle bir adım, her şeyden önce Erzurum’un doğal ve ekolojik yapısı için gerekiyor.” ifadesini kullandı.