Günümüze ulaşanlarının yanında, kaybolmuş medrese ve türbeleriyle de adından söz ettiren Erzurum’un, halk arasında ‘kalor’ olarak bilinen; Karor Türbesi’ne de veda ettiği bildirildi. Umudum Köyü’nün batısında kalan ve bir tepeyi taçlandıran Karor Türbesi’nin, Erzurum bölgesinin tapu defterini yapan Hüseyin Efendi’nin kayıtlarında da yer bulduğu öğrenilirken, türbenin, 1973 yılına kadar harabesi, duvarları ve kutsal makamının mevcut olduğu kaydedildi. Erzurum’un kuzeyindeki Umudum Baba Türbesi’nin, Osmanlı öncesi bir şahsiyeti bağrına bastığı ifade edilirken, Karor’da yatan Erzurumlunun da, Umudum Baba’nın yakın komşusu olduğu belirtildi.
KAROR TÜRBESİ ‘NİN YOK OLUŞUNA SEYİRCİ KALINDI
Hüseyin Efendi’ye ait tapu kayıtlarında, Karor Türbesi’nin hemen altında, Karor adıyla bir de mağara bulunduğu dile getirilirken, söz konusu mağaranın, bugün bile arkeologların ilgisini çektiği aktarıldı. Karor Türbesi’nin, Derviş Şeref isimli bir zatın tasarrufunda olduğuna dikkat çekilirken, onun türbedarlığı hakkında da, vakıf kayıtlarında kısa bir bilginin bulunduğu anlatılıyor.
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMIYORUZ
Erzurum’un birçok yerleşim bölgesinde, geçmişin izlerini taşıyan türbe, zaviye ve medrese bulunduğunu vurgulayan tarihçiler, “Erzurum’da geçmiş dönemlerde yaşamış olan zatlar, kanaat önderleri, alimler ve hocalar, kendilerine özel olarak hazırlanan türbelerde defnedilmiş ve ebedi istirahatgahlarına tevdi edilmişlerdir. Ancak çoğunun türbesi yıkılmış, günümüze en ufak bir iz dahi kalmamıştır. Umudum Köyü’nün batısındaki Karor Türbesi de, kaybolan bu türbelerden birsidir. Erzurum’daki kurum ve kuruluşların, Kültür Bakanlığı ile temasa geçerek, söz konusu kayıp türbe ve zaviyelerle ilgili olarak girişimlerde bulunması gerekmektedir. En azından izleri günümüze kadar ulaşamayan türbe ve zaviyelerin yerleri tespit edilip, buraları sembolize etmesi açısından yazılı taşlar dikilmelidir” diye konuştular.