Fotoğrafın ve foto muhabirinin özellikleri ve basın fotoğrafçılığı konusunda bilgiler veren Uzman Süreyya Çarbaş, “Foto muhabiri çalıştığı kurumun yayın politikasını bilmeli, duygularıyla hareket etmemeli, cesur olmalı, sezip, hissetmeli, gerektiğinde görev sırasında hayatını kaybedebileceğini unutmamalı, somut verilerle olayı fotoğraflamalı, farklı unsurlar bulmalı ve olayın özünü aramalı” diye konuştu.
Usta gazetecilerin sözleriyle konuyu renklendiren Çarbaş, “Hürriyet Gazetesi’nin merhum genel yayın yönetmeni Çetin Emeç’in ‘öyle fotoğraf çekin ki, okuma yazması olmayan insanlar anlayabilsin’ dediğini söyledi.
“FOTOĞRAF TARİHİN TANIĞIDIR”
Gazeteciliğe adım atan insanların dil bilmek zorunda olduğunu bildiren Çarbaş, fotoğrafın tarihin tanığı olduğunu, kamuoyunu bilgilendirme görevi üstlenmesi sebebiyle çok önemli bir unsur olduğunu kaydetti. Foto muhabirinin çalıştığı malzemeyi iyi tanıması ve bakımını yapması gerektiğine işaret eden Çarbaş, fotoğraf makinesinin sürekli üzerinde taşınmasını öğütledi. Fotoğrafın çekildiği anda merkeze ulaştırılmasının önemine işaret eden Çarbaş, digital makinelerle muhabir inisiyatifinin büyük oranda ortadan kalktığını vurguladı. Çarbaş, fotoğrafta zaman ve mekan gibi değerleri taşıması gerektiğini de hatırlatarak, foto muhabirinin insan ruhunu iyi bilmesi, sürekli tetikte olmasının gerekliliği üzerinde durdu. Çarbaş, iyi gazete fotoğrafının iyi bir beyinin ürünü olduğunu sözlerine ekledi.
“ŞEHİRLERARASI TELEFON GÖRÜŞMESİ İÇİN 6 SAAT SIRA BEKLERDİK”
Gazetecilerin bugün kullandığı teknik imkanlara imrendiğini kaydeden Çarbaş, “Bizim dönemimizde şehirler arası telefon görüşmesi yapmanız için 6 saat sıra beklemeniz gerekirdi. Haberinizi merkezinize teleksle geçmek zorundaydınız. Bazen bir fotoğrafı geçmek için yarım gün telefoto denilen cihazla uğraşmak zorunda kalırdınız. Siyah-beyaz filmi kendiniz yıkar, karta basardınız. Renkli film fotoğrafçıda yıkanır, ama slayt filmle ne çektiğinizi görme imkanınız yoktu. Çünkü bu filmi Erzurum’da banyo edemezdiniz. Hasılı kelam zor şartlar içerisindeydiniz. Ama bugün bir ağın başında bile çektiğiniz fotoğrafı banyo etmeye gerek kalmadan, hatta görüntüleri merkezinize geçebilme imkanına sahipsiniz.” diye konuştu.