İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu üyelerine 3 bin 50 metrelik yükseklikte, Palandöken Dağı'nın güneyinde bulunan Palandöken Tabyası'nı gezdirdi.
PALANDÖKEN TABYASI YOK OLMAK ÜZERE
Palandöken Tabyası'nın 1800'lü yıllarda, Osmanlı Devleti'nin dağılış sürecinde yaptırıldığını belirten Öztürk, simetri şeklinde inşa edilen ve üzeri toprakla örtülerek kamufle edilen tabyaların 1977 yılında tarihi ve kültür varlığı olarak tescil ettirildiğini ifade etti.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ DİKKAT ÇEKİCİ BOYUTTA
Uzunluğu 2 bin 225, genişliği 90 metre olan ve 25 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan Palandöken Tabyası'nın askeriye tarafından boşaltılmasının ardından sahipsiz kaldığını belirten Öztürk, şunları kaydetti: ''İçerisinde yığılan koyun pisliği, tabyaların bölgedeki köylüler tarafından hayvan barınağı olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu tarihi esere sahip çıkmalıyız. Erzurum'daki tabyalar 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesinde bakım ve onarıma alınarak turizme kazandırılmalı.''
İL GENEL MECLİSİ RAPOR DÜZENLİYOR
İl Genel Meclisi Kültür Turizm Komisyonu Başkanı Yusuf Kılıç da il genelinde 22 tabya bulunduğunu belirterek, bu tabyaların durumuyla ilgili rapor hazırlamak için çalışma başlattıklarını bildirdi.
TARİHE İLGİSİZLİK
İlk olarak Palandöken Tabyası'nı gezdiklerini anlatan Kılıç, şöyle konuştu: ''Bu tabyanın yıkılmak üzere olduğunu tespit etik. İnsanı şaşkınlığa uğratan mimari özeliklerin kullanılarak yapıldığı tabyaların hayvanlar tarafından barınak olarak kullanılması büyük üzüntü verici bir durum. Devasa büyüklükteki yapının bir an önce bakıma alınması için gerekli girişimlerde bulunacağız. Tabyalarla ilgili hazırlayacağımız raporu İl Genel Meclisi'ne sunarak bir an önce kurtarma çalışmasının başlatılması için çalışacağız.''