ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
 Oltu hayvan pazarı yeniden açıldı
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
Trendyol 1. Lig: Çorum FK: 3 - Ümraniyespor: 1
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Ağustos 2008 Cumartesi - 10:12

Ulu Camii, İbadete Açıldı

Saltuklu Emiri Nasuriddin Muhammet tarafından 1179 yılında yaptırılan ve Erzurum’un en büyük camisi olan Ulu Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından dün ibadete yeniden açıldı.

Ulu Camii, İbadete Açıldı

RESTORASYON 5 AY SÜRDÜ

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 5 ay önce restorasyona alınan Ulu Camisinin, restorasyon çalışmaları tamamlandı. Restorasyon çalışmaları kapsamında cami duvarlarının iç ve dış temizlikleriyle, ahşap döşemeleri yenilendi. Bugün ibadete yeniden açılan Ulu Camiye Ramazan ayı öncesi son Cuma Namazını kılmak için vatandaşlar akın etti.

Minber ve mihrab kısmındaki restorasyon çalışmalarının henüz bitmediği Ulu Camii’nde, yaklaşık 100 bin YTL’ye mal olan yer halıları ise, Erzurumlu hayırsever bir işadamı tarafından döşendi. İşadamı, isminin açıklanmasını istemezken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, restorasyon çalışmalarının tamamen bitirilmediğini, mihrab ve minber başta olmak üzere caminin içinin yeniden dizayn edilmesi yönündeki çalışmaların devam edeceğini dile getirdiler.

ULUCAMİ GÖRKEMİNE KAVUŞTU

Bu çalışmaların, ibadete engel teşkil etmeyecek olması nedeniyle, caminin yeniden hizmet vermeye başladığını kaydeden konu ile ilgililer, “Işıklandırma, ısıtma, döşeme, kapı ve pencere aksamı tamamen yenilenen Ulu Camii, halılarıyla da yepyeni bir görünüm kazandı. Camimizin halılarının masrafını, Erzurumlu hayırsever bir işadamımız karşıladı. Yaklaşık 100 bin YTL’yi bulan halılar, bu işadamımız tarafından temin edildi. Kendisi, isminin açıklanmasını istemediği için, biz de açıklayamıyoruz. Eski halıları da, ilçe ve köylerdeki camilere göndermiştik” diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN TEŞEKKÜR YAĞDI

Restorasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı Ulu Camii’ne, bugün Cuma namazı için akın eden vatandaşlar, karşılaştıkları yeni görüntü karşısında şaşkınlıklarını gizleyemezken, restorasyonda emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiklerini dile getirdiler.

Vatandaşlar, “Ulu Camii’nin yeni hali gerçekten çok büyüleyici. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Yılların eseri olduğu için bakıma ihtiyaç duyan bu mübarek mekana, adeta pırıl pırıl bir görüntü kazandırdılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştular.

ULU CAMİİ’NİN TARİHÇESİ

Erzurum’un en eski camilerinden olan Ulu Cami, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Çifte Minareli Medresenin de yanındadır. Saltuklulara Atabey ismi yakıştırıldığından ötürü bu camiye Atabey Camisi de denilmektedir. Cami Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır. Ancak onarımlarla özgün durumunu kaybetmiştir. Erzurum’a 1640 yılında gelen Evliya Çelebi bu caminin toprak damlı olduğunu ve içerisinde de 200 çam direk bulunduğunu belirtmiştir. Ancak bu durumun biraz abartılı olduğu sanılmaktadır. Cami Sultan IV.Murad zamanında yiyecek deposu olarak kullanılmıştır. Camideki kitabelerden anlaşıldığına göre değişik tarihlerde beş kez onarılmıştır. Erzurum Valisi Hüseyin Paşa 1639’da, Ali Efendi 1826’da camiyi onarmış, bunu 1858, 1860 yıllarında yapılan onarımlar izlemiştir. Bu onarımları belirten kitabeler de camiye yerleştirilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü 1957-1964 yılları arasında camiyi bir kez daha onarmıştır.

Camide yapılan farklı tarihlerdeki onarımlar iç mekanda karışık bir mimari ortaya çıkarmıştır. Bununla beraber 51.00x54.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı olan caminin mihrap duvarına dik yedi ayrı sahından meydana gelmiştir. Bugün on altısı duvarlara bitişik kırk paye ibadet mekanında üst örtüyü taşımaktadır. Caminin birinci bölümü beşik tonozla örtülüdür. İkinci bölümün önündeki iki mekan 10 sütunun taşıdığı tonoz örtülüdür. Üçüncü ve dördüncü bölümlerin üst örtüsü payeler tarafından taşınmaktadır. Orijinal mihrabın bulunduğu bölüm beş payenin taşıdığı kubbe ile örtülüdür. Caminin içerisinde toplam 40 sütun bulunmaktadır. Caminin içerisi 28 pencere ile aydınlatılmıştır. Bunlardan güneydeki ikinci pencere üzerinde 1826 tarihli onarım kitabesi bulunmaktadır. Caminin beş kapısı olup, bunlardan ikisi doğuda, üçü de kuzeydedir. Bu kapıların hiç birisi birbirine benzememektedir. Doğudaki birinci kapının iki yanında birer mihrapçık vardır. Bunun kenarına da 1860 yılında yapılan onarımın kitabesi yerleştirilmiştir. Caminin ilk yapımındaki mihrap duvarı önü hafif sivri kemerler üzerine oturan büyük pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. Günümüzde burada ahşap bir kubbe bulunmaktadır. Kubbe dışında kalan bölümler dıştan toprak damla örtülüdür. Caminin en gösterişli yönü orta eksendeki piramidal altı dizi mukarnas dolgulu tonozlu bölümüdür. Caminin sağ tarafında tuğladan yuvarlak gövdeli tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Minareye cami içerisinden çıkılmaktadır. Şerefeden yukarısı yıkılmıştır.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi Minareye Kadın Eli
Erzurum'da iki kadın restoratör, tarihi Çifte Minareli Medrese'nin yüksekliği ...
Ejder Tepesi’ne ‘Zafer Yürüyüşü’
Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı ...
EDT, “İki Efendinin Uşağı” İle Merhaba Diyecek
Erzurum Devlet Tiyatrosu, yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Carlo ...
 
Kadayıf Dolması İnternette
Erzurum'da Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı olan 'Kadayıf dolması' ...
Erzurum sahura davulla uyanacak
Türk kültüründe ayrı bir yeri olan davulla sahura kalkma alışkanlığı bazı ...
Büyükşehir “sanat çadırı” kuracak
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Ramazan etkinlikleri, ...
 
Narman Peri Bacaları Dünya Vitrininde
Çek Cumhuriyeti'nden 45 kişilik kafile Narman'ın Kırmızı Peri Bacalarını ...
Türk Yardımseverliğine Hayran Kaldılar
Bisikletle 10 bin kilometrelik tura çıkan İtalyan bisikletçiler çeşitli ...
Ata Botanik Park, İlgi Odağı
Dünya'da deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. parkı olan Erzurum'daki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva