ERZURUM
Doğu Anadolu'daki kültür varlıklarını incelemek üzere Erzurum'a gelen Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, 2003 yılından bu yana yaklaşık 1 milyar TL harcanarak 3 bin 500 kadar tarihi eserin restore edildiğini bildirdi. Ülke genelinde halen 220 tarihi eserin restorasyon çalışmasının devam ettiğini açıklayan Ali Hürata, "Vakıf kiracıları artık ucuza oturamıyor" dedi.
RESTORASYON VE ONARIM ÇALIŞMALARI
Daire Başkanları ile birlikte Erzurum'a gelen Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, 2003-2010 yıları arasında vakıflara ait 3 bin 500 kadar kültür varlığının restorasyonunu gerçekleştirdiklerini anlattı. Hürata, şöyle dedi: "Halen Türkiye'nin dört bir tarafındaki 220 eski eserin onarımı devam ediyor. Türkiye'de Osmanlı'dan kalan 41 bin 700 civarında mazbut vakfımız var. Bunların 9 bin 500 kadarı ise kültür varlığı niteliğindeki eserdir. Ecdat yadigarı eserlerin restorasyonuna yapmak ve gelecek kuşaklara dimdik teslim edebilmek için kira gelirlerini artıcı çalışmalar yapıyoruz. Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon ihalesi yapıldı. Bu özgün Vakıf kültür varlığımızın restorasyonunu, yetiştirebilirsek, 2013 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Bosna Hersek'te İsa Bey Hamamı ile Kıbrıs'ta Dükkanlarönü Mescidi'nin restorasyonu için hazırlık çalışmalarını başlattık."
'Kaptanın seyir defteri' benzetmesinden yola çıkarak her restorasyonu yapılan esere ait bir kitap yazılacağını ve kitapta o esere ilişkin hangi çalışmalar yapıldığına yer verileceğini bildirdi. Ülke genelinde yaklaşık 20 bin aileye gıda yardımı, 5 bin kişiye muhtaç aylığı, 15 bin ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrenciye öğrenim yardımı yaptıklarına dikkati çeken Genel Müdür Yardımcısı Hürata şunları söyledi: "Siirt'te bir otel ve bir Avm'yi uzun süreli kiralama modeliyle yaptıracağız. Vakıflar'a ait mülklerin kiralarının emsallerine göre daha Sudan ucuz olma şansı kalmadı. 2008'de çıkarılan kanunlarla kiracıyı tahliye edebiliyoruz. İdare günün şartlarına göre kira talep idiyor. Vakıf kiracıları, artık ucuza oturamıyor. Gelirlerimizi artırmamız lazım ki kültür varlıklarımızın restorasyon sürecini kesintisiz devam ettirebilelim."