Bir zamanlar Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle de kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan tandır ekmeği artık neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Oltu Karabekir Mahallesi Sefer Sokak’ta ikamet eden 35 yaşındaki 5 çocuk annesi Ayten Yıldırım, mahalle tandırında ekmek pişirip satarak hem yok olmaya yüz tutmuş geleneği canlandırmaya hem de aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyor.
Sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde azalan tandır sayısının artık bu ekmeği pişirecek ev hanımlarının olmamasına bağlayan Ayten Yıldırım, yaptığı bir proje ile tandır ekmeğini eski günlerine döndürmenin gayreti içerisinde olduğunu söyledi.
Uzun süredir aile bütçesine katkı sağlamak için bir iş yapmayı düşündüğünü belirten Ayten Yıldırım, tandır ekmeği pişirerek satmaya karar verdiğini kaydetti. Tandır ekmeğine olan rağbeti görünce bu işi yapmaya karar verdiğini aktaran 5 çocuk annesi Ayten Yıldırım, Oltu dışından bile sipariş aldığını söyledi.
TANDIR EKMEĞİ FARKI
Tandır ekmeğinin tadını bilenlerin bu ekmeğe rağbeti artırdığını belirten Ayten Yıldırım, “Evde boş durmaktansa bir iş yapayım istedim. Tandır ekmeği pişirme konusunda zaten ustalığım vardı. Bunun üzerine 'bir proje yapabilir miyim?' diye düşündüm ve bu işi faaliyete geçirdim. İşe başlayınca büyük bir ilginin olduğunu gördüm. Talebi karşılamakta bazen zorlanıyoruz” dedi.
Tandır ekmeğine olan yoğun ilgiyi insanların eskiye özlem duymasına bağlayan 5 çocuk annesi Ayten Yıldırım, “Bu kadar yoğun bir talep olmasını ben insanların eskiye özlem duymasına bağlıyorum. Öyle ki, başka şehirlerden bile sipariş geliyor. Çevremizde bu talebi görünce hem aile bütçesine katkı sağlayayım hem boş vaktimi değerlendireyim hem de tandır ekmeğini sevenlere bir hizmet vermek üzere bu işi yapmaya karar verdim. Günde 250 tandır ekmeği pişiriyoruz. Tanesini de 90 kuruştan satışa sunuyoruz” diye konuştu.
4 kız, bir erkek çocuğu olan girişimci ev kadını Ayten Yıldırım, artık iş kadını olduğunu belirtti. Oturduğu mahallede kendisi gibi ev kadını olan birkaç komşusunu daha yanına alarak projesini gerçekleştirmek üzere kolları sıvadıklarını anlatan Ayten Yıldırım, Oltu’da eskisi kadar tandır ekmeği bulunmadığını hatta köylerde bile artık pişirilmediğini dile getirirken bu işe girerken komşularından büyük destek aldığını da söyledi.
Ayten Yıldırım ile birlikte tandırda ekmek pişiren Firdevs Koçak (54) ise boş zamanlarını değerlendirmek için kendisine gelen teklifi geri çevirmediğini belirterek, “Zaten tandır evimizin yanında. Hem eve bir ek gelir olarak hem de ev de oturmaktansa bir iş yapmak isteğimden ötürü gelen teklifi kabul ettim. İşimden memnunum” şeklinde konuştu.
Tandırda günde bir çuval un işlediklerini kaydeden Firdevs Koçak, kaybolmaya yüz tutan bir geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.