ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
Muşlu Analar 176 haftadır nöbette
Muşlu Analar 176 haftadır nöbette
Suriye'de 2 bin 774 terörist etkisiz hale getirildi
Suriye'de 2 bin 774 terörist etkisiz hale getirildi
Kardeşler karatede Erzurum’un gururu oldu
Kardeşler karatede Erzurum’un gururu oldu
Erzurum’dan Erzincan’a kıtlama çay geleneği
Erzurum’dan Erzincan’a kıtlama çay geleneği
HABERLER>BÖLGEDEN
9 Şubat 2016 Salı - 06:03

Tandır ekmeği geleneği devam ediyor

Doğu Anadolu bölgesinde tandırda üretilen ve uzun süre tazeliğini koruyabilen ekmeğe her geçen gün rağbet artıyor.

Tandır ekmeği geleneği devam ediyor

Sıkça artan ekmek fiyatları ve ekmeklerde kullanıldığı iddia edilen katkı maddeleri nedeniyle birçok vatandaş, daha sağlıklı ve ucuz olan tandır ekmeğine yöneliyor. Tandır ekmeği, kırsal kesimlerde yaşayan özellikle köylülerin vazgeçilmezi olurken, hem sağlıklı hem de maliyeti ucuz olması nedeniylede köylülerin ilk tercihi oluyor. Tandır ekmeği pişirmenin bir ustalık olduğunu, yeni nesil gelinlerin tandır ekmeği pişiremediklerini dile getiren Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyünde ikamet eden vatandaşlardan Saniye Avcil, tandır ekmeğinin hem ucuz hem de sağlıklı olduğunu söyledi. Yaklaşık 50 yıldır gelin gittiği köyde tandır ekmeğini pişirdiğini belirten Avcil, tandır ekmeği pişirmenin bir sanat işi olduğunu ifade ederek, “50 yıldır gelin geldiğim bu köyde tandır ekmeğini pişiriyorum. Tandır ekmeği hem sağlıklıdır hem de ucuzdur. İnsanları rahatsız etmiyor. Daha önce fırında çalışan bir çocuğumun arada bir getirdiği ekmeği yiyemiyorduk. Bizi rahatsız ediyordu. 6 nüfuslu bir aileyiz ve üç günde bir tandır ekmeğini pişiriyoruz. Tandırda ekmek pişirmek bir sanattır. Bunu yeni gelinler bilmezler. Benimde gelinim var fakat ekmek pişirmesini bilmiyor” dedi.

Ekmeği nasıl pişirdiklerini, tarladan tandıra, tandırdan sofraya gelen lezzetli ekmeğin nasıl oluştuğuyla ilgili bilgi veren Avcil, “Köylerde yaşıyoruz. Hazır un almıyoruz. Ektiğimiz buğdayın hasat zamanı geldiğinde, hasadımızı yaparak buğdayları değirmene götürüyoruz. Değirmende buğdayı öğüterek un haline getiriyoruz. Bu bizim için çokta ekonomik oluyor. Kışın un derdine düşmüyoruz. Hala benim ambarımda üç yıla yetebilecek öğütülmüş un var. Üç günde bir tandırlarımızı yakarak ekmek pişirecek dereceye getirip, hazırladığımız hamuru getirerek büyük ustalıkla ekmek pişiriyoruz. Aynı şekilde içli çörek dediğimiz ekmeği de yapıyoruz. Her seferinde 50-60 ekmek pişiriyorum” diye konuştu.

Avcil, tandır ekmeğinin uzun süre bayatlamadan muhafaza edilebileceğine dikkat çekerek, “Tandır ekmeği, normal fırınlarda yapılan ekmeklerden daha sağlıklı ve uzun süre korunabiliyor. Pişirdiğimiz ekmeği, muhafaza kapına koyarak üzerini kapatıyoruz. Üzerinde günler dahi geçse tadında hiçbir şey değişmez. Pişirildiği gün gibi tazeliğini koruyor. Fakat hazır yapılan ekmekler ise bir gün aradan geçtikten sonra bayatlıyor ve bayatlayan ekmeği insanlar yemeden ya çöpe atıyor ya da hayvanlara veriyor. Dolayısıyla tandır ekmeğiyle aynı zamanda israfın önüne de geçilebiliyor” şeklinde konuştu.

 
ETÜ’den kış sporlarına eğitim desteği
 
‘Türkiye büyük bir güçtür’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu'nun günceli Kar ve Soğuk
Kar yağışı ve tipi yüzünden Erzurum-Bingöl, Ağrı, Bayburt kara yolu ile ...
Yedisu'da kar esareti
Yarıyıl tatili için memleketlerine giden öğretmenlerin ilçe bağlantılarını ...
Kop’ta ulaşım zorlaştı
Bayburt-Erzurum Karayolu Kop Dağı mevkiinde de ulaşımda aksamalar yaşanırken ...
 
Yolcu otobüsü şarampole düştü: 21 yaralı
Konya’dan Erzurum’a giden Mehmet Aydınlı yönetimindeki 42 E 5402 plakalı ...
‘Erzurum da kalkınsın, Kars da kalkınsın’
Arslan, ‘Şimdi Karslı diyor ki, Kars’taki Lojistik Merkezi Erzurum’a ...
Beyribey’den algı operasyonu uyarısı
AK Parti Kars Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, son günlerde Kars ...
 
12 pkk’lı öldürüldü
Hakkâri’de, mağara ve sığınaklara yapılan hava operasyonunda 12 PKK'lının öldürüldüğü belirtildi.
Bölge İdare Mahkemesi Erzurum’a taşınınca…
Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Bölge İdare Mahkemesi’nin Van'dan ...
Erzurum-Erzincan tren yolunda kaza: 1 ölü
Erzincan'ın Tercan ilçesinde yük treninin hemzemin geçitte kamyona çarpması ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva