ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
31 yıldır dinmeyen acı: Başbağlar
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
ETÜ'lü Demirel Olimpiyat vizesi aldı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Atatürk Üniversitesinden Irak açılımı
Azmiyle örnek oldu
Azmiyle örnek oldu
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
Genç Girişimciler Kurulu projeleri değerlendirdi
HABERLER>GUNCEL
9 Ağustos 2011 Salı - 01:39

Taekwondo Sabır Sanatı

Erzurum'da görev yapan bazı sağlık çalışanları, tekvando sporu yaparak, özellikle hastalarına karşı sabırlı, hoşgörülü olmayı, tartışma ortamlarında alttan almayı öğrendiğini ifade etti.

Taekwondo Sabır Sanatı

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Üroloji Servisinde görev yapan uzman doktor Ali Aras,  yaptığı açıklamada, 13 yıldır mesleğini icra ettiğini anımsatarak, 3 yıl önce spor yapmak için tekvandoya başladığını söyledi.

 SPOR VE DİSİPLİN

Spor yapmak için başladığı tekvandonun kendisinde bir tutku haline geldiğini belirten Aras, üç yıl boyunca düzenli olarak antrenman yaparak, tekvandoda siyah kuşak sahibi olduğunu söyledi.

 Tekvando sporunun disiplin açısından önemli olduğunun altını çizen Aras,

'Tekvando bir disiplin sporudur. "Tea" ayak, "kwon" yumruk, "do" disiplin demektir. El ve ayak disiplini. Kısacası hayatı disipline eden bir spordur. Hayatında bir disiplin yoksa, tıp fakültesinde okuyamazsın, hekim olamazsın, mesleğini icra edemezsin. Çünkü doktorluk mesleği akşam beşte bitmez" diye konuştu.

 SPORLA GELEN DEĞİŞİKLİK

Spor yapmaya başlatıktan sonra kendisinde bazı değişiklikler gözlemlediği vurgulayan Aras, şunları kaydetti: "Bu spora başladıktan sonra kendime olan güvenim arttı. Spora başlamadan önce çevremdekilere daha bir kızgın davranıyordum. Bir şey olduğu zaman hemen karşılığını vermeye çalışıyordum ama tekvando yapmaya başladıktan sonra bu kızgınlığım kayboldu. Kendime güvenim geldi. İnsanlara karşı daha hoşgörülü davranmaya başladım. Birçok şeyi artık gözardı edebiliyorum. Örneğin, çevremize baktığımız zaman kavgalara şahit oluyoruz. Ama tekvando yapan birisinin böyle girişimleri olmaz. Çünkü kendisine güveniyordur. "

 Meslektaşlarına da bu sporu yapmalarını öneren Aras, "Spor, insanın kan dolaşımını artırıyor, kılcal damarı geliştiriyor. Kılcal damar geliştiği için de ileride kalp-damar hastalığı, kalp krizi riskini azaltıyor. Dolayısıyla da sadece meslektaşlarım değil herkesin bu sporu yapmasını öneriyorum" dedi.

 "KARŞINIZDAKİNİ AZARLAMAMAYI, ONU AŞAĞILAMAMAYI ÖĞRENİYORSUNUZ"-

Herkesin bu sporu yapması halinde özgüvenlerin gelişeceğini, kimseye üstünlük taslamayacağını ve kardeşçe geçineceğini belerten Dr. Aras, herkes spor yapsa bugün yaşanan kavgaların olmayacağını savundu.

Tekvando İl Milli Takımının da doktoru olan Aras, şöyle konuştu:

"Ben bu sporu çocuklarımla birlikte yapıyorum. Kızım dört yaşında bu spora başladı. Tekvando sporunda, herhangi bir sohbet ortamında, tartışma ortamında alttan almayı, sabırlı olmayı, karşınızdakini azarlamamayı, onu aşağılamamayı öğreniyorsunuz. Sanırım hayatımda kazanabileceğim en önemli özelliklerden birisi bu. Çünkü insanlarda benlik duygusu; 'ben yaparım', 'ben bilirim', 'ben döverim' duygusu vardır. Ama bunda dövebileceğin biri olsa bile alttan alıp ona sabırla karşılık veriyorsunuz. "

 BEAH'ta servis hemşiresi olarak görev yapan siyah kuşak sahibi Fatma İnce de tekvando ile hemşirelik arasında direkt bir bağlantının olmadığını ancak meslek açısından kazandırdığı önemli özelliklerinin bulunduğunu söyledi.

 Sağlık alanında çalışmanın çok sabır isteyen bir meslek olduğunu dile getiren İnce, "Doktor olsun hemşire olsun bizim mesleğimiz insan ilişkileri açısından çok problem yaşanan bir meslek. Bu spor sayesinde sabrı öğrenerek, insan ilişkilerinde başetme becerimi geliştirdim" şeklinde konuştu.

 Hem hastanede çalışıp, hem üniversitede okuduğunu hem de spor yaptığını anlatan İnce, gece nöbette, gündüz okulda olmasına rağmen bu spor sayesinde daha enerjik olduğunu ifade etti.

SPORUN AMACI

"Spor yapacak zaman bulamıyorum" diyenleri de eleştiren İnce, bütün yorgunluğun, iş stresinin spor yapılarak atılabileceğini, sporun insanı hem bedenen hem de ruhen çok rahatlattığını anımsattı.

 Tekvando sporunun dışarıdan dövüş, saldırı amaçlı bir spor olarak algınlandığına dikkati çeken İnce, şöyle konuştu:

 

"Bu spor, alçak gönüllüğü, sabrı öğretiyor, kişiye güven kazandırıyor. Oysa bu dışarıdan tam zıddı gibi algılanıyor. Tekvandoyu dövüş amaçlı, saldırı amaçlı yaptığımızı düşünüyorlar. Aksine tekvando saldırı değil bir savunma sporudur. El ve ayağın disiplinize edilmesidir. Tekvando yapmayan birisi, kendini ispat etmek için benlik duygusuyla kavgaya karışır. Oysa bu sporu yapanın kendisine güveni vardır ve kavga yapmak yerine, kavgayı yatıştırabilir. "

 Tekvando Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Kemal Yıldıran ise 30 yıldır tekvando yaptığını belirterek, bu sporu topluma benimsetemeye çalıştığını belirtti.

 Bu sporun özünde insanın disipline olması, eline ayağına hakim olması açısından önemli olduğunu anlatan Yıldıran, "Felsefesinde berrak duygularla insanlara iyilik yapma duygusu beslemektedir. Dünyada kavgaların, savaşların olduğu bir ortamda tekvandonun yaygınlaşmasıyla bütün toplumlarda barışın oluşacağına inanıyorum. Bu sporun toplumun her ferdine kadar yayılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

 

 
Curling milli takımı Palandöken kampında
 
Duble yollar kazaları azalttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir anne çocuğundan neden vazgeçer?
Kimse Yok Mu Derneği ile birlikte açlık ve yoksullukla mücadele eden Sudan'a ...
Bilecik'te dadaş atılımı
Bilecik Erzurumlular Derneği Başkanı Lütfü Akgündüz, Dadaşlar Arama Kurtarma ...
Önce iftar, sonra şölen
Aziziye Belediyesi Ramazan etkinliklerini mahalle statüsündeki köylere ...
 
Erzurum 272 göçmeni ağırlıyor
Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Erzurum'a yerleştirilen iki ...
Bu drama seyirci kalma...!
Afrika’da kuraklık ve iç savaş yüzünden yüz binlerce çocuk yaşam mücadelesi ...
Tortum'dan Afrika'ya gönül köprüsü
Tortum Müftülüğü, “Tortum halkı şimdide Afrikalı kardeşlerine el uzatıyor” ...
 
Ağrı Dağı’nda sarkisyan'a tepki
Azerbaycan Beynel Halk Diaspora Merkezi (BDM) Iğdır'daki sivil toplum ...
Heyelanlı yolu müteahhit onaracak
Erzurum'da 27 Ocak - 6 Şubat 2011'de yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarındaki ...
Bağbaşı’nda HES Tepkisi
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Serdarlı, Bağbaşı, Pehlivanlı beldelerinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva