Kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre değiştiğini, bazı yerlerde kilo ve et fiyatı üzerinden, bazı yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Bayraktar, Erzurum’da büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 1,5 ile 11 bin TL , küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 400 – 600 TL arasında değiştiğini açıkladı.
//YETKİLİLERE ÇAĞRI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, vekaleten kurban kesim taleplerinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin yetkili kurumlarca kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye ziraat Odaları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamasında, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban fiyatları ve besicilik sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Açıklamada, Bayraktar, ''Geçmiş yıllarda sırf kurban besisi adı altında yetiştiricilik yapılırken son yıllarda hayvancılığa verilen destekler artırılmasına rağmen bu yöndeki yetiştiricilikte azalmaların önüne geçilememiştir'' dedi.
// BÖLGESEL DEĞİŞİM
Kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre değiştiğini, bazı yerlerde kilo ve et fiyatı üzerinden, bazı yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: ''Kurbanlık fiyatları büyükbaşta illere göre ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte, hayvan başına 1.500 TL - 15.000 TL arasında, küçükbaşta ise 400 TL- 1.100 TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilosu 10 -13 lira, küçükbaşta 10- 16
lira arasında olacağı, et kilo fiyatının ise büyükbaşta 18 - 22 lira, küçükbaşta ise 21 -30 lira civarında olacağı tahmin edilmektedir. Bu fiyatlar üreticinin kurban öncesi ahırında belirlenen fiyatlardır ancak, bayramda oluşacak fiyatlara referans olarak kabul edilebilir.''
//YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Geçen yıl arpanın tonuna 354 lira ödeyen üreticilerin bu yıl 475 lira verdiğini ifade eden Bayraktar, geçen yıl 222 lira olan kepeğin bu yıl 404 lira olduğunu, 121 lira olan ayçiçeği tohumu küspesinin 328 liraya çıktığını 410 lira olan besi yeminin 648 liraya yükseldiğini kaydetti. Bayraktar, aynı şekilde daha önce canlı ağırlığı 7,50 -9 liradan alınan besi materyalinin kilo fiyatının bugün 12-13 liraya çıktığını, dolayısıyla kurbanlığa çıkarılan hayvanların büyük bir kısmının yüksek maliyetli olduğunu
bildirdi. Üreticilerin, hayvanlarını satmak için ciddi bir nakliye ücreti de ödediğini belirten Bayraktar, mesafeye göre değişmekle birlikte taşıma ücretinin 1200- 2 bin lira arasında değiştiğini kaydetti. Dolayısıyla pazara kurbanlık sevk eden her üreticinin nakliye, çadır kirası, yeme içme gibi kişisel harcamalar da dahil olmak üzere kişi başı yaklaşık 10 bin lira civarında harcama yaptığını belirten Bayraktar, ''Sonuç olarak bir de bunlara ithal kurbanlıkların ülkeye girecek olmasının fiyatları düşüreceği endişesi, fiyatlarının düşme beklentisiyle halkımızın kurbanlıklara fazla talep göstermemesi gibi sıkıntılar
eklendiğinde, üreticilerimizin kurbanlık satışlarından pek de umutlu olmadıklarını söyleyebiliriz'' dedi.
Bu arada ziraat odalarından alınan bilgilere göre illere göre tahmini üretici kurbanlık hayvan satış fiyatları şöyle:
İLLER BÜYÜKBAŞ FİYATI (TL) KÜÇÜKBAŞ FİYATI (TL)
Ankara 3,000 - 7,500 400 - 1,100
Balıkesir 3,000 - 6,000 500 - 750
Konya 2,500 - 8,000 500 - 1,000
Erzurum 1,500 - 11,000 400 - 600
Kastamonu 2,500 - 8,000 500 - 800
Bursa 4,000 - 15,000 800 - 1,000
İzmir 3,500 - 8,000 550 - 750
Eskişehir 5,000 - 7,000 450 - 700
Van 3,000 - 8,000 450 - 600
İstanbul/Silivri 4,500 - 6,000 700 - 1,100