ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmayan şerefsizler gözaltında
İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmayan şerefsizler gözaltında
JASAT’tan kaçamadılar
JASAT’tan kaçamadılar
Hainlere ait 661 kg patlayıcı madde ele geçirildi
Hainlere ait 661 kg patlayıcı madde ele geçirildi
DAP BKİ destekledi, goji berry üretimi başladı
DAP BKİ destekledi, goji berry üretimi başladı
PFDK’dan Erzurumspor’a ihtar
PFDK’dan Erzurumspor’a ihtar
HABERLER>EKONOMİ
8 Kasım 2010 Pazartesi - 00:36

Erzurum, Sanayi Çıkmazı’nda

İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor. Devlet hizmetleri sektörü, tarım, hayvancılık, ticaret, ulaştırma ve haberleşmeden sonra sektörler sıralamasında Erzurum’da 7’nci olan sanayi, şehrin ekonomik geçmişinde uzun yıllardan beri var olmasına karşın, ilin konumu, gelişmiş il ve pazarlarla uzaklığı, yetersiz sermaye birikimi ve bölgedeki pazar olanaklarının kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı beklenen gelişmeyi sağlayamadı.

Erzurum, Sanayi Çıkmazı’nda

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – İllerin gelişmişlik göstergesi olarak nitelendirilen sanayi, Erzurum’da birçok sektörden sonra geliyor. Devlet hizmetleri sektörü, tarım, hayvancılık, ticaret, ulaştırma ve haberleşmeden sonra sektörler sıralamasında Erzurum’da 7’nci olan sanayi, şehrin ekonomik geçmişinde uzun yıllardan beri var olmasına karşın, ilin konumu, gelişmiş il ve pazarlarla uzaklığı, yetersiz sermaye birikimi ve bölgedeki pazar olanaklarının kısıtlılığı gibi nedenlerden dolayı beklenen gelişmeyi sağlayamadı.
//SEKTÖREL SÜREÇ
Sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, başta tarım ve hayvancılık sektörleri olmak üzere, ilin doğal kaynak potansiyelini değerlendirmeye yönelik olarak faaliyet gösteren gıda, maden, taş ve toprağa dayalı sanayi ağırlıklı bir yapıya hakim olduğu Erzurum’da, söz konusu faaliyetler ise, küçük ve orta ölçeğin dışına çıkamadı. Erzurum’da sadece yerel pazarlara hitap edebilen sanayi sektörü, istihdam konusunda da istenilen düzeyi bir türlü yakalayamadı. Kapasite ve kapasite kullanım oranlarının düşüklüğü, üretimin düşük olarak gerçekleşmesine neden olurken, üretimin düşüklüğü ise, ilde düşük katma değer oluşturulmasına sebep oldu. Yıllardır devam eden bu durum, işletmelerin sahip oldukları sermayelerin küçülmesine neden olurken, sektöre bağlı iş kollarının gelişme süreci de, doğal olarak sekteye uğradı.
//İSTİHDAM OLUŞTURAN ALANLAR
Erzurum’da en fazla işletmenin yer aldığı ve en fazla istihdamın oluşturulduğu sektörlerin başında gıda sanayisi gelirken, ildeki sanayi yatırımlarının yüzde 30’unun bu alanda faaliyet gösterdikleri öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Genel Sanayi İşyerleri Sayımı (GSİS) göstergelerine göre, “Erzurum’da gıda sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, ağırlıkla un, yem, et ürünleri, süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler gibi tarımsal ve hayvansal hammaddelerden elde edilen ürünler üretiyor. Yörenin önemli bir tarımsal ürünü olan şeker pancarının işletilmesine yönelik olarak faaliyet gösteren Ilıca Şeker Fabrikası ise, gıda sanayinde Erzurum’da önemli bir rol oynuyor.
Orman ürünleri ve mobilya sanayinde faaliyette bulunan işletmeler, kapı, pencere, parke ve mobilya üretiminde kullandıkları ağaç türlerinin bir bölümünü il kaynaklarından temin ederken, malzemenin büyük bir bölümü il dışından satın alınıyor. GSİS göstergelerine göre, Erzurum’da orman ürünleri ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin tamamına yakını tüketim malzemeleri üretirken, ara malı üretimi yapan tek bir işletme dahi bulunmuyor.
//İŞLETMELERİN KAPASİTE KULLANIMI ÇOK DÜŞÜK
Lastik ve plastik sanayinde faaliyet gösteren işletmeler, Erzurum’da poşet, plastik, hortum, plastik eşya, PVC boru ve boru elemanları üretimi, PVC doğrama işleri ve lastik kaplama işleriyle ilgilenirken, tamamı küçük ölçekli olan söz konusu işletmeler, pazar olarak sadece Erzurum ve komşu illeri kullanıyor. Makine imalat sanayinin kapasite kullanım oranının, oldukça düşük düzeylerde seyrettiği Erzurum’da, yeni yeni gelişmekte olan sektör ise, tekstil ve konfeksiyon sanayi olarak adlandırılıyor. Sektörde, çorap, pantolon ve hazır giyim üreten işletmeler yer alırken, söz konusu işletmeler, düşük kapasiteyle hizmet üretmelerine rağmen, kapasite kullanım oranları bakımından Erzurum’daki birçok sanayi koluna göre daha iyi durumda bulunuyor.
Metal ve metal eşya sanayi de, Erzurum’da düşük düzeyde faaliyet gösteren iş kolları arasında gelirken, basınçlı gazlar sanayisi ise, diğer iş kollarına nazaran Erzurum ve bölge illeri için çok daha fazla hizmet üretiyor.
//TAŞ VE TOPRAĞA DAYALI SANAYİ, ERZURUM’DA ÇOK GÜÇLÜ
GSİS verilerine göre, taş ve toprağa dayalı sanayi, Erzurum’da gıda sanayinden sonra en fazla işletmenin bulunduğu sektör olarak nitelendiriliyor. Taş ve toprağa dayalı sanayide faaliyet gösteren işletmeler, çimento, mozaik, briket, alçı ve tuğla üretimi şeklinde sıralanırken, bu sınıflandırma, inşaat sektörü ve bağlı iş kollarının Erzurum için taşıdığı önemi de, gözler önüne seriyor. Madencilik ve enerji sektörünün henüz gelişmediği Erzurum’da, fosil enerji kaynaklarına dayalı üretim sektörünün de, bulunmadığı kaydediliyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, Oltu’daki TKİ Linyit İşletmeleri ile Aşkale Krom Fabrikası örnek gösterilirken, özel sektör tarafından işletilen çeşitli rezervlerin ise, aralıklarla çalıştırıldığı belirtiliyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Markalaşan kalkınıyor...
Erzurum’da teşvikli yatırım sayısı azlığına paralel olarak, tescil edilen ...
İstanbul Sermayesi Doğu’ya yönelecek
TUSKON Başkanı Meral "Doğu Anadolu'nun ekonomik kalkınması çok önemli. ...
Kurban insafsızlığına vatandaş tepkisi
Canlı hayvan varlığındaki azalma ve et fiyatlarındaki hızlı yükseliş, ...
 
Ekim Ayı Teşvik Bülteni yayımlandı
Hazine Müsteşarlığı Ekim Ayı Teşvik Bültenini yayımladı. Buna göre, 2010 ...
İthal Kurbanlıklar vakıflar adına kesilecek
Erzurum Et ve Balık Kurumu (EBK), yurt dışından ithal edilen büyükbaş ...
Makine halısı, el halıcılığını yok ediyor
Erzurum’da el dokuma halılarının pabucu, tamamen dama atıldı. Mekanik ...
 
DAP tarım desteğinde yeni süreç
Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında desteklenen büyükbaş hayvancılık ...
Tarım Kredi 20 bin besi sığırı dağıtacak
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin ...
Tarımda tritikale umudu
Oltu İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından 6 köye örnek olarak tritikale yem bitkisi ekildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Ne diyor bu adam ya?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çizginin Kırmızısı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva