TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ ARAŞTIRMA SEKRETERİ DOÇ. DR. ÖZSAN:
TÜRKİYE'DE YETERİ KADAR HEMATOLOG YOK
Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Doç. Dr. Hayri Özsan, ''Diğer ülkelere oranla Türkiye'de yeteri kadar hematolog yok. Bu nedenle lenfoma gibi kan hastalıklarının tedavisinde istenilen hizmet yeterince verilemiyor'' dedi.
Özsan, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki hematolog sayısının yeterli olmadığını belirtti. Türkiye'de toplam 200 hematoloğun çalıştığını dile getiren Özsan, ''Türkiye'de aktif olarak çalışan 200 hematolog var. Olması gereken ise 600 hematologdur'' diye konuştu.
HEMETALOG SAYISI DÜŞÜK
Diğer ülkelere oranla Türkiye'deki hematolog sayısının yeterli olmadığını söyleyen Özsan, şöyle konuştu: ''ABD'de 6 bin 300, İngiltere'de 800, Almanya'da bin hematolog var. İtalya'da ise her yıl yaklaşık 50-60 hematolog yetişiyor. Diğer ülkelere oranla Türkiye'de yeteri kadar hematolog yok. Bu nedenle lenfoma gibi kan hastalıklarının tedavisinde istenilen hizmet yeterince verilemiyor. Türkiye'de yetişmiş hematolog sayısı az. Kadro nedeniyle de yan dal ihtisası verilemiyor. Bu nedenle mevcut hematologların hasta yükü fazladır. Bir hematoloğun yetişmesi için 5 yıllık dahiliye uzmanlığının üzerine 3 yıllık hematoloji eğitimi gerekiyor. Bu da uzun bir süreçtir. Umarım gelecek yıllarda yeni yetişecek hematologlarla bu sıkıntıyı aşarız.''
LENFOMA
Hematolojinin lösemi, lenfoma ve anemi gibi kan hastalıklarıyla ilgilenen bir branş olduğunu ifade eden Özsan, ''Lenfoma erken dönemde tespit edildiğinde büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çok iyi sonuçlar alınmaktadır'' diye konuştu.
Lenfomanın lenf hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalmasından kaynaklandığını idile getiren Özsan, şunları söyledi: ''Hematolojide en sık karşılaşılan hastalıkların başında lenfoma geliyor. Söz konusu hastalığın tedavisindeki gelişmeler giderek artıyor. Yeni ilaçların devreye girmesi ile daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Ancak Türkiye'de kök hücre nakli olması gerekenin altındadır. Bu konudaki taleplerimizi gerekli makamlara bildirdik.''
Lenfomanın bezelerde şişme, sebepsiz ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı ile ortaya çıktığını ifade eden Özsan, ''Söz konusu şikayetleri olanların mutlaka hastaneye gitmesi gerekir. Lenfoma önemli oranda tedavi edilebilen, bazı hastaların yaşam süresinin uzatılabildiği bir hastalıktır'' diye konuştu. Özsan, lenfomanın tedavisi kapsamında kemoterapi, radyoterapi ve ilerleyen hastalarda ise kök hücre nakli tedavisi uygulandığını sözlerine ekledi.