DADAŞ FİLM FESTİVALİ’NDE “KÖY SORUNLARI VE GÖÇ” İŞLENECEK
Erzurum’da bu yıl 2'si düzenlenecek olan Dadaş Film Festivali organizatörü Nil Gürpınar, festivalin ana konusunun "Köy sorunları ve göç" olacağını belirtti.
26 Kasım tarihinde başlayıp 5 gün sürecek festivalin organizatörü, Gürpınar, festivalle ilgili açıklamalarda bulundu. Gürpınar, festivalde bu sene “köy sorunları ve göç” olgularının tartışılacağını kaydetti.
FESTİVAL KAPSAMINDA PANELLLER DÜZENLENECEK
Gürpınar, “Etkinlik, film gösterimleri, paneller, söyleşiler, sergiler ve ödül törenleriyle devam edecek. Festivalin onur bölümünde Türk sinemasında ilklerini oluşturan oyuncu ve yönetmenlerin yanı sıra Erzurumlu sinema sanatçısı Aytekin Akkaya ve Sırrı Elitaş, Yazar Feridun Andaç, İstanbul İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Suat Gezgin ve Erzurum dışında yaşayan işadamı, sanatçı ve entelektüeller katılacak.”dedi.
BABA MESLEĞİNE SAYGI
Dadaş Film Yapım Şirketi’nin, 1964 yılında kurulduğunu anlatan Nil Gürpınar, “Şirketin sahibi il başta birkaç kişiyken, babam Cahit Gürpınar tek sahibi olmuş. Ben de onu kaybettikten sonra kızı olarak Film şirketinin sorumlusu oldum. Şirket, 1964’ten 2000’e kadar uzun metraj çalışırken, 2000’den sonra kısa metraj filme döndü. 25 civarında filmimiz var. Hudutların Kanunu, Kızılırmak, Karakoyun, Halit Refik’in çıkış ivmesini oluşturan filmler; Kozanoğlu, Kovboy Ali, Yılmaz Güney’in oyunculuğunu yaptığı ilk filmlerinden, bunlar aynı zamanda şirketimizi tanıtan filmlerdir. Bizim şirket film üretiminde az gibi görünse de üretimleriyle Türk Sineması’na katkıda bulunmuştur. Ben 2000 yılından beri şirketi yönetiyorum. Sadece Türk sinema tarihi ile ilgili çalışmalarım oldu. Uzun metraj filmlerle ilgili çalışmalara da başlayacağız. Dadaş Film Şirketi Erzurum ve Türk Sineması’nı bir araya getirmek için iki senedir film festivali yapıyoruz. Geçen seneki festivale önemli 40 konuğumuz geldi, 22 filmimiz vardı. Bunların içinde uzun metraj ve belgesel dalında filmler de bulunuyordu. Seminerler ve sergiler yapıldı.”diye konuştu.
PANEL PROGRAMI
Gürpınar, festival kapsamındaki panellerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Panellerde konuşmacı olarak, Erzurumlu işadamı Mehmet Seven, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Sezgin, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükran Esen Kuyucak, Ankara Üniversitesi DTCF’den Prof. Dr. Kurutuluş Kayalı katılacak. Paneli Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Akten yönetecek. Festivalin onur konukları ise , Hülya Koçyiğit,Ömer Lütfü Akad, Halit Refik,Duygu Sağıroğlu, Sami Şekeroğlu, Tofik İsmailov, Artun Yeres, . Erzurumlu sanatçılar Sırrı Elitaş, Aytekin Akkaya, Yazar Feridun Andaç olacak. Ödülleri ise Pelin Batu verecektir.”
FESTİVAL BEŞ GÜN SÜRECEK
Geçen yılkı festivalle karşılaştırma yapan Gürpınar, daha sonra şunları kaydetti:“Festivali bu sene daha büyüttük, 3 günden beş güne çıkardık, etkinliğe bütün sinemaları kattık, bir de festivali bölümlere ayırdık. Bu seneki konumuz “köy sorunları ve göç” bunlarla ilgili Türk sinema tarihinde önemli beş filmi getirdik Oyuncuları ve yönetmenleri burada olacak. Bunların içinde Halit Refiğ, Hülya Koçyiğit, Demet Sağıroğlu gibi sanatçılarımız var. Onun dışında ayrı bir bölümde 2004-2007 yılları arasındaki Türk filmlerinden seçkilerimiz var. 8 Film. Ayrıca Erzurum’daki önemli kişilerden oluşturduğumuz bir halk jürisi var. Onlar da 5 dalda ödül verecek bu filmlere. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi kadın ve erkek oyuncu seçilecek. İlk gün açılışta onur ödülleri verilecek. Göç konusunda önemli filmlere imza atmış kişileri getiriyoruz. Onun dışında bu sene yabancı bir yönetmen konuğumuz var, Azerbaycanlı Topik İsmailov. O’nun da üç filmini getirdik. Üç filmine de gala yapacağız. Bunun sebebi de şu: Festivali uluslar arası düzeye çevirmek istiyoruz, böyle birkaç sene yabancı konuk alarak devam edeceğiz daha sonra da uluslar arası hale getireceğiz. Ancak bunun için de ciddi anlamda maddi desteğe ihtiyacımız var. Maalesef bütçe sorunumuz var. Bir de belgesel dalında ve de Türk sinemasında önemli bir yeri olan ve 3 Kasım’da kaybettiğimiz Artun Yeres’in beş tane filmini göstereceğiz. Kısa Film Tarihi, Türk Sinemasında Dublajın Tarihi, Türk Sineması’nda müzikleriyle çok önemli bir yer tutan Nedim Okyan’ın bir belgeseli var. Bir Yudum Bekleyiş isimli göçle ilgili olan bir belgeselimiz var. Onun dışında Erzurumlu yönetmen Murat Bulut’un Sarıkamış’ta Mor Kardelenler isimli bir belgeselinin olacak”.
Özellikle kadınların katılımını önemsediklerini vurgulayan Gürpınar, “Herkesin evinde televizyon var, ancak ben kadınlarımızın bir kere de olsa sinemayla ve sinema kültürüyle tanışmasını istiyorum”şeklinde konuştu.