TÜİK OTOMASYONA YOĞUNLAŞTI
TÜİK Bölge Müdürü Nejdet Çalış, yeniden yapılanma çerçevesinde kurumlarında büyük bir atılım kaydedildiğini ifade etti. Bölge Müdürlüklerinden bilgi talebinin her geçen gün arttığını belirten Çalış, “ Kurumumuzdan bilgi talebi geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artış kaydetti. 40 personelimiz var. Bu personelimizden 13’ü fakülte, 7’si yüksekokul, 18’i lise, 2’si ortaokul mezunudur. Otomasyon işlemlerine ağırlık veriliyor ve hemen bütün bilgiler, bilgisayar ortamına aktarılıyor” dedi.
KÜTÜPHANE KISMINDA 2 BİN 700 DOKÜMAN BULUNUYOR
TÜİK Bölge Müdürlüğü kütüphanesinde 2 bin 700 doküman bulunduğunu belirten Bölge Müdürü Çalış, “Kullanıcılarımızın bir kısmı da kütüphanemizdeki eserlerden yararlanıyor. Amacımız kullanıcılarımıza en etkin hizmeti sunmak İstatistik Kurumu Merkez ve Taşra teşkilatları tarafından derlenen veriler bilgiye dönüştürüldükten sonra ihtiyaca ve bilgi türüne bağlı olarak belirli zaman aralıklarıyla yayın ve haber bültenleri olarak sunulmaktadır” dedi.
KURUMUN FAALİYET ALANI
Yeni düzenleme ile kurumlarının çalışma alanlarının yeniden belirlendiğini belirten Çalış, “TÜİK resmi istatistik programı hazırlamak, program ile belirlenen istatistiki faaliyetlerin yürütülmesi organize etmek ve uygulamasını sağlamak, resmi istatistiklerin üretimi sırasında kullanılacak istatistik yöntemleri tanımları, sınıflamaları ve standartları ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak belirlemek, ülkenin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek analiz etmek ve yayımlamaktır” dedi.
TEKNİK VE BİLİMSEL AÇIKLAMALAR YAPIYORUZ
Resmi istatistik sonuçlarının bilimsel ve teknik açıklamalarını yaptıklarını belirten Çalış, “İstatistik alanındaki bilimsel araştırma teknikleri ile istatistiki yöntem ve bilgi teknolojilerine ilişkin gelişmeleri takip etmek ve bunların uygulanması için gerekli önlemleri almak. İstatistik alanındaki ulusal ve uluslar arası öncelikleri dikkate alarak istatistiki veri ihtiyacı duyulan alanları ve veri derleme yöntemlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde belirlemek. Programın kurum ve kuruluşlara verdiği resmi istatistik görevlerinin yerine getirilmesini izlemek, bu kurumlarca üretilen istatistiklerin uluslar arası standartlara uygunluğunu incelemek, kalite kontrolünü yapmak ve bu konularda destek ve koordinasyon sağlamak Kalkınma planları, programlar ilgili mevzuat ve benimsediği temel ilkeler çerçevesinde kurumun orta ve uzun vadeli stratejileri ve politikaların belirlemek. İhtiyaç duyulan alanlarda veri üretilmesi, teknik kapasitenin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde araştırma yaparak ve teknik yardım projeleri hazırlamak, geliştirmek ve yürütmek” diye konuştu.