Dosya masraflarını geri alayım derken, kendilerini danışman firma olarak tanıtan dolandırıcıların hışmına uğrayan vatandaşa Tüketici Hak Arama Derneği Eş Başkanı Av. Erhan Topcu, önemli uyarılarda bulundu. Dosya masraflarının nasıl alınacağına dair önemli bilgileri de Tüketici Hak Arama Derneği Eş Başkanı Av. Erhan Topcu, Gazetemiz GÜNEBAKIŞ muhabirine anlattı.
Mağdurlardan hiçbir ücret talep etmeden dosya masraflarını aldıklarını söyleyen Topcu, “ Vatandaşlarımızdan dosya masraflarına yönelik çok soru almaktayız. En çok sorulanlar ise, dosya masraflarını almak için nereye başvuru yapmalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Vatandaş ilk olarak krediyi hangi banka şubesinden çekmiş ise, o bankaya giderek ayrıntılı hesap özeti alacak. Hesap özetini aldıktın sonra, ikametgâhının bağlı olduğu kaymakamlığın tüketici hakim heyetine başvuracak. 28 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yeni tüketici kanunuyla birlikte, miktar sınırlaması değişti. Önceden Bin 272 TL’yken yeni kanunla birlikte bu sınırlama 2 Bin TL’ye çıktı. İlçe hakim heyetine başvuru miktarı 2 Bin TL’ye, İl hakim heyetine başvuru miktarı da 3Bin TL’ye çıkmıştır. Peki, dosya masrafınız 3 Bin TL’nin üzerindeyse ne yapmalısınız? Bu durumda Tüketici mahkemesine başvurmalısınız. Peki, çoğu şehirde tüketici mahkemesi yok. Bu durumda vatandaş ne yapmalı? Tüketici mahkemesi sıfatıyla asli hukuk mahkemesinde davayı açabilirler. Tüketici Hak Arama Derneği olarak biz de vatandaşa, ücretsiz avukat desteğinde bulunuyoruz. Vatandaş hakim heyeti kararını aldıktan sonra, eğer dosya masrafının ücreti Bin 272 TL’nin üzerindeyse dava açmalıdır. Altında ise ilanlı icra takibi yoluna gidebilir. Vatandaş dava açarken nasıl yapacağını bilmiyor. Ekstradan 160 TL harç masrafı yatırıyor. Bunun önüne geçmek için dernek olarak vatandaşlara yardımda bulunuyoruz. Her hangi bir avukatlık vekâlet ücreti almadan, tamamen ücretsiz bir şekilde kendilerine yardımcı oluyoruz, vekâlet sunuyoruz, dosya masraflarına yönelik davalarını açıyoruz ve dava açarken yatırmaları gereken 160 TL harç masrafını da derneğimiz karşılıyor. Davayı kazandıktan sonra banka doğrudan parayı yatırmıyor. Mahkeme kararıyla ilanlı icra takibi başlatıyoruz. Bu takibi başlatırken de bir harç masrafı var ve bunu da derneğimiz karşılıyor. Yani Dosya masrafı için vatandaş bize başvurduğu zaman biz herhangi bir ücret almadan dosya masraflarını alıyoruz. Ancak bu dosya masrafları son 10 yıl için geçerli. 10 yılı geçmiş olan kredilerin dosya masrafları alınamıyor. Bu 10 yıl için kredi kartı aidatlarını da alabiliyorsunuz. Önemli bir hususta şu var ki, dosya masraflarının sadece bireysel kredi çekenler geri alabilir. Ticari kredilerin dosya masraflar geri alınamıyor.” diye konuştu.
DOLANDIRICILARIN GELİR KAYNAĞI; DOSYA MASRAFLAR
Dosya masraflarını kullanarak vatandaşı dolandıranlara karşı dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Av. Topcu, “Dosya masrafları dolandırıcılar için büyük bir gelir kaynağı oluşturmuş durumda. İşte biz avukatız diye arıyorlar, vekâlet çıkarttırıyorlar ve onu kendilerine yollamanızı istiyorlar. Siz yolladığınız zaman tüm bilgileriniz onların ellerine geçmiş oluyor. Kredi kartınızda, bankamatik kartınızda ne kadar para varsa çalıyorlar. Ayrıca avukatlar yoluyla da dosya masraflarınızı alıp kendilerine geçiriyorlar. Vatandaş da ‘800–900 TL aman uğraşmayım’ diyor. Bu sayede onların elinde de paralar kalmış oluyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.” şeklinde konuştu.