Türk yükseköğretiminin “uluslararasılaşma vizyonunu” en iyi şekilde temsil etmeyi sürdüren Ardahan Üniversitesi (ARÜ), konuyla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki kurumlar ve paydaşlarla birlikte önemli projelere imza atıyor. ARÜ tarafından yürütülen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen “Türkiye’de Yeni Kurulan Üniversitelerde Uluslararasılaşma Süreci” adlı projenin tanıtımı 22 Aralık 2015 Salı günü gerçekleştirildi.
PROJE SUNUMU
Projenin sunumu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) San Antonio Eyaleti Incarnate Word Üniversitesi ve Alamo Colleges Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taş tarafından yapıldı. ARÜ Yenisey Konukevi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Orhan Söylemez ile Prof. Dr. Gürkan Doğan, Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yrd. Doç. Dr. İhsan Kurtbaş, çok sayıda akademisyen ve basın mensubu katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, TÜBİTAK destekli projenin üretim ve uygulama süreciyle ilgili çeşitli bilgiler verdi. Prof. Dr. Taş’ın üniversitelerdeki “uluslararasılaşma” konusunda yıllardır çalıştığını belirten Prof. Dr. Söylemez, sunumunu gerçekleştirmek üzere sözü Prof. Dr. Taş’a bıraktı.
“DÜNYADAKİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISININ SEKİZ BUÇUK MİLYONA ULAŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR.”
ABD’deki çeşitli üniversitelerde ve derneklerde görevleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Taş, yıllardır Türkiye’deki üniversitelerle birlikte çalıştığını belirtti. Türkiye’deki üniversiteler arasında Ardahan Üniversitesi’nin çok önemli projeler ve faaliyetler yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Taş ABD’de farklı platformlarda ARÜ’den bahsettiğini belirterek, “25 yıl sonra Sayın Rektörümüz Ramazan Korkmaz’ın vesilesiyle bu coğrafyaya tekrar geldiğim için çok mutluyum. Ardahan, Kars, Iğdır ve Erzurum gibi illerimizin yer aldığı bu bölgeye projelerimizle katkı sağlamak istiyorum.” dedi. “Uluslararasılaşma” kapsamındaki çalışmalarından söz eden Prof. Dr. Taş, “Dünyadaki uluslararası öğrenci sayısı şu anda 4 buçuk milyon civarındadır. Bu sayının ilerleyen zamanlarda 8 buçuk milyon olacağı öngörülüyor. ABD, uluslararası öğrencileri çekmeye yönelik faaliyetlerde bulunuyor. Çünkü uluslararası öğrencilerin ABD ekonomisi ve geleceğinde önemli bir yeri var.” diyerek, bu bağlamda Türkiye yükseköğretiminin “uluslararasılaşma vizyonu”nun ülkemiz açısından önemli bir amaca ve işleve sahip olduğunu dile getirdi.
PROF. DR. TAŞ’TAN ARÜ’YE BÜYÜK ÖVGÜ
ARÜ’nün “Uluslararasılaşma” konusunda Türkiye’deki üniversiteler arasında değerli başarılar elde ettiğini ve birçok bilim merkezini geride bıraktığını kaydeden Prof. Dr. Taş, “Bu konuda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ramazan Korkma Hocamızın ve ekibinin çok başarılı olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü kendileri girişimleri ve faaliyetleriyle büyük çalışmalarını ortaya koyuyor.” dedi. Öte yandan Prof. Dr. Taş, ABD halkının Türk halkını çok sevdiğini bildirerek iki toplum arasındaki sıcak ilişkilerin ve dayanışmanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Taş, katılımcılardan gelen soruları cevaplamasının ardından konuşmasını tamamladı.
KORKMAZ: “ULUSLARARASILAŞMANIN BİZE KATACAĞI ÇOK ŞEY VAR.”
Programın kapanış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, toplumların gelişmesi ve ilerlemesinin “birlik ve beraberlik” anlayışıyla mümkün olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’nin son noktasından bulunan ARÜ’nün bu anlayış çerçevesinde büyük işler gerçekleştirdiğine dikkat çekti. ARÜ’den mezun olan uluslararası öğrencilerin kendi ülkelerinde çalışmaya başladıklarını ve iş sahibi olduklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “O çocukların yüreklerine dokunalım ki bu topraklara bağlı olsunlar. Yüreklerine dokunmadığınız insanlar ile ortak bir gelecek tasarlamak mümkün değildir… Murat Bey Amerika’da çok önemli bir üniversitenin ‘uluslararasılaşma’ biriminin başında... Bizim çocuklarımız da böyle olabilir. Murat Bey bir örnektir. Bizim çocuklarımız arasında nice Murat Beyler var. Biz onları eğitir ve onlara destek olursak onlar daha büyük ufuklara yol alabilirler. Bizim toprağımızın, bizim çocuklarımızın mayasında bu var. Onun için ‘uluslararasılaşmanın’ bize katacağı çok şey var.” sözleriyle, ARÜ’nün “uluslararasılaşma” vizyonunun evrensel ve uzun soluklu değerler ve hedefler barındırdığını ortaya koydu.