Güneş Vakfı Genel Merkezi”nde düzenlenen konferansta konuşan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, “Türk tarihinin önemli bir beldesi olan Bayburt M.Ö. 8. yüzyıldan itibaren Türkleşmeye başlamış, Oğuz ve Selçuklu göçleriyle beslenmiş çok özel bir yerdir. Tarihi coğrafya itibariyle Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri arasında bir geçiş güzergahı olan Bayburt, Türk kültür tarihinin bütün zenginliklerini içinde barındırır. Anadolu’nun çok stratejik bir noktasında yer alan Bayburt, tarihi ve kültürel yönleriyle özel bir şehrimizdir.
Milli ve manevi değerleri ile ön plana çıkan şehrimiz, insan kaynakları bakımından da çok farklı bir özellik taşımaktadır. Türk Edebiyatının ve destan geleneğimizin çok önemli mihenk taşı olan Dede Korkut’un diyarıdır, Bayburt.
Kendi kendine yeten ekonomisi ve tarım potansiyeli ile bozulmamış bir kültür dokusuna sahiptir.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde aldığı sosyo-kültürel birikimi Cumhuriyet dönemine taşımış olan Bayburt, İstiklal Mücadelesine vermiş olduğu destekle, milli duruşunu zirveye çıkarmış ve Türk tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Kop Şehitliği, bunun en açık delilidir” dedi.
Bayburt’un Osmanlı döneminde de çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Memiş, “Özellikle Yavuz-Şah İsmail dönemindeki Osmanlı-İran mücadelelerinde de Osmanlı Devleti’nin yanında yer almış ve Şah İsmail’in ordusuna destek vermemiştir.
Bayburt, İstiklal Harbi öncesinde Ermeni çeteleri ve komitacıları tarafından büyük bir zulme uğratılmıştır.” diye konuştu.
TÜRK MİLLETİ7NİN HAFIZASI VE BAYBURT
“Özellikle Ermenilerin Bayburt’ta Yukarı Kırzı Köyü’nde Bayburt’un genç kızları kendilerine namahrem eli değmesin diye derin çukurlara atarak şehit olmuştur” diyen Memiş, “Ermeni canilerin bu tür davranışları ne Bayburt halkının ne de Türk milletinin hafızasından silinmemiştir” dedi.
Edebiyatımızda de Bayburtlu Zihni’nin çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Memiş, gençlerimizin bu tür edebi şahsiyetlerimize gereken değeri vermediğini söyledi.
Memiş, Milli Mücadele öncesi Ermeni zulmüne ve zor iklim şartlarına rağmen ayakta kalan Bayburt’un geçmişten ve Türk tarihinin derinliklerinden aldığı ilhamla geleceğe yürüdüğünü ve Anadolu’nun bu zor coğrafyasında ebediyen var olma mücadelesinde üstüne düşen vazifeyi yerine getirdiğini belirtti.
Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise Bayburt belediye başkanı Mete Memiş’in başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini Bayburt’un belediyecilik anlamında modern bir hüviyete kavuşması konusunda birçok yeniliğe imza attığını söyledi. Ceylan, “Güneş Vakfı başkanı olarak Mete başkan gibi çalışkan belediye başkanlarımızı vakfımızda ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.