ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
Küçükoğlu mazbatasını aldı
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
‘Kürtlerin en büyük düşmanı PKK terör örgütüdür’
HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2016 Cumartesi - 06:07

TPE Erzurum verilerini açıkladı

M.AKDAĞ-Türk Patent Enstitüsü(TPE) 2015 yılı patent başvuru verilerini açıkladı.

TPE Erzurum verilerini açıkladı

Türk Patent Enstitüsü(TPE) 2015 yılı patent başvuru verilerini açıkladı. Erzurum’dan 2015 yılı aralık ayında 4, 2015 yılı bütününde ise 14 patent başvurusu gerçekleştirildi. Doğu Anadolu Bölgesi illerinin yıllık patent başvuru sayısı 66 müracaat olarak bildirildi. Bölgede en fazla sayıda patent başvurusu yapılan il Malatya olurken, Elazığ ikinci ve Erzurum 3’üncü sırada kaldı.

ERZURUM VE BÖLGE

Erzurum’da şubat, nisan, mayıs, haziran, temmuz, eylül, ekim ve kasım ayında 1,  ağustos ayında 2, aralık ayında ise 4 patent başvurusu gerçekleşti.Doğu Anadolu  Bölgesinden ise  ocakta 5, şubatta 5, mart ayında 9, nisan ayında 8, mayıs ayında 4, haziran ayında 5, temmuz ayında 3, ağustos ayında 9, eylülde 2, ekimde 3, kasım ayında 4, aralık ayında 9 başvuru yapıldı.

BÖLGE İLLERİ SIRALAMASI

TPE verilerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde patent Başvurusu çokluğu bakımından Malatya ilk sırada yer aldı. Ocak-aralık 2015 döneminde 17 başvurunun bildirildiği Malatya’yı 15 başvuru ile Elazığ, 14 başvuru ile Erzurum, 7 başvuru ile Van, 3 başvuru ile Bitlis, 2 başvuru ile Ağrı, Bingöl, Hakkari ve Tunceli, birer başvuru ile de Erzincan ve Kars illeri izledi.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

2015 yılı aralık ayında Erzurum’dan 4, KUDAKA istatistik Bölgesinden 4, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 4, Doğu Anadolu Bölgesinden 9, Türkiye’den bin 262 patent başvurusu kaydedildi. 2015 yılı bütününde ise Erzurum’dan 14, KUDAKA istatistik Bölgesinden 16, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 19, Doğu Anadolu Bölgesinden 66, Türkiye’den 5 bin 512 başvuru yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un patent başvuru sayısı KUDAKA istatistik Bölgesi toplamında yüzde 87.5, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 73.68, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 21.21, Türkiye toplamında ise yüzde 0.25’lik dilim gösterdi.  Erzurum’un 2015 yılı aralık dönemi patent başvuru sayısı ülke payı ise yüzde 0.31 olarak gerçekleşti.

PATENT NEDİR?

Bir buluş için buluş sahibine devlet tarafından verilen bir patent,buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini,kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı vermektedir. Patentli bir buluş; alınıp, satılabilen, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur.Türkiye'de alınmış bir patent,sadece Türkiye içinde hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı verir.

Buluş ise tarım dahil sanayideki teknik bir problemin çözümü olarak tanımlanır.

ŞOK EDİCİ BİR BULUŞ

Patent şok edici bir buluşun koruma altına alınmasıdır. Buluş sahibine verilen bir tekel hakkıdır. Amacı insanlığa faydalı bir buluşu ortaya koyan buluş sahibine, bu çabasından dolayı, bir süreliğine,  avantaj sağlamaktır.  Buluş yani patent tescili sahibine sağlanan bu ayrıcalıklarla, bir süreliğine yarar sağlaması amaçlanmakta, böylece patent tescilini yapması ile haklarına sahip çıkabilmektedir.

Patent haklarına dair olarak düzenlenmiş olan  551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede ise patentin tanımında ; yeni, tekniğin bilinen durumunu aşan ve sanayiye uygulanabilir olan buluşlar patent verilerek korunur" denmektedir.

551 sayılı Kanun Hakkında Kararname'nin amacı buluş yapma faaliyetini özendirmek, buluşların sanayiye uygulanması ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesini sağlamak için buluşlara patent veya faydalı model belgesi vererek korumaktır.

PATENT NASIL ALINIR ?

Patent, teknik bir soruna bir çözüm getiren ya da bir ürün veya işlemin yapılmasını yeni bir yol ile tanımlayan bir buluş için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkıdır. Patent, buluşun ekonomik getirilerinden sadece başvuru sahibinin yararlanmasına imkân vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır.

Patentli bir buluş; alınıp satılabilen, kiralanabilen diğer mallar gibi, buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patenttescili alındıkları ülkelerde geçerlidir. Örneğin; Patenttescili alınan ürünlerin, başkaları tarafından Türkiye’ye ithal edilmesi durumunda, patent tescil sahibine ithalatı durdurma hakkı sağlamaktadır. Bu nedenle patentlerin, faaliyet gösterilen ya da gösterilmek istenen ülkelerde tescillerinin yapılması gerekmektedir. Tescilin bulunmadığı ülkelerde bir yıllık rüçhan hakkından faydalanılabilir.  Çalışılması düşünülen ülkelerin tümünde de marka tescil alınması, haklarınıza sahip çıkabilmeniz açısından çok önemlidir. Bunun için uluslararası toplu patentbaşvurularının avantajlarından faydalanılabilir.

PATENT VERİLEMEYECEK KONULAR VE BULUŞLAR:

- Zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar,

- Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları

- Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar,

- Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller,

- İnsan ve hayvan vücuduna uygulanacak teşhis ve tedavi usulleri ile cerrahi usuller.(Bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve maddeler ile bunların üretim usulleri hariç.)FOTO:ÖZTÜRK AKKÖK

 
Hdp Ağrı eski Milletvekili tutuklandı
 
‘Başarı kaynağımız vatandaşlarımızdır’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet 23 Ocak 2016 Cumartesi 15:42

Arkadaşlar; 2015 yılı başında Erzurum Patent başvuru sayısı ile Malatya ve Elazığ'ın çok ama çok gerisinde idi. 2015 yılı bütününde ise neredeyse Elazığ'ı ve Malatyayı yakaladı. Bu çok önemli bir başarı. Dışarıdan olup biteni takip eden biri olarak şunu söylemeliyim ki; Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Hikmet KOÇAK ve ATA Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Recep SADELER hocaların bu performansa çok katkısı oldu. Meraklısı gider ilgililere sorar. Son söz: Bölge şehri kalmak için, yenilikçi her alanda bölgenin diğer şehirlerinin önünde olmanız gerekir.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAİB, İran’la ticareti analiz etti
İran’ın dünya ekonomisine yeniden ‘Merhaba’ diyecek olması nedeniyle, ...
DAP İdaresi, Bölge illerini tarıyor
DAP İdaresi, 2016 yılında uygulanmak üzere, DAP İdaresine bağlı illerde ...
Gençlik liderlerine proje eğitimi verildi
Gençlik ve Spor Bakanlığına Bağlı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erzurum ...
 
2015 KUDAKA yılı oldu
M.COŞKUN-ÖZEL-Erzurum'un kalkınmasına büyük katkı sağlayan Kuzeydoğu Anadolu ...
İşte 2015 Vergi Vizyonumuz
M.AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2015 yılı Vergi Tahsilatının ...
SGK 2015 sonu verileri açıklandı
M.AKDAĞ-SGK Erzurum 2015 yılı Aralık dönemi bazlı verileri açıklandı.
 
Erzurum 2 sıra geriledi
M.AKDAĞ-Erzurum 2015 yılı sonu itibariyle protestolu senet tutarı bakımından ...
Tapar 2015 Erzurum verilerini paylaştı
M.COŞKUN-Erzurum Defterdarı İsmet Tapar Türkiye’nin en büyük 4’üncü hazine ...
30 girişimci adayı sertifika aldı
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) ile KOSGEB tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva