ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Türk Kızılay Yakutiye Şubesi verileri açıklandı
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Çiftçi’den gazilik ruhu vurgusu
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Erzurum’da her bin kişi başına 190 araç düşüyor
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
Trafikte kemer ve kış lastiği denetimi
HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2023 Cuma - 08:01

TİM Erzurum verilerini açıkladı

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk ayında 1 milyon 416 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Ocak 2023 döneminde yapılan ihracat 2022 yılı Ocak ayına göre yüzde 0.71 oranında artış kaydetti

TİM Erzurum verilerini açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2023 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın ilk ayında 1 milyon 416 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Ocak 2023 döneminde yapılan ihracat 2022 yılı Ocak ayına göre yüzde 0.71 oranında artış kaydetti

OCAK AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Ocak 2023 döneminde Erzurum’dan 1 milyon 416 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 3 milyon 598 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 10 milyon 878 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 91 milyon 229 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, Ocak ayı döneminde Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 39,35, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 13,01, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 1,55 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Yılın ilk ayında Malatya’dan 35. 8 milyon, Elazığ’dan 33.9 milyon, Hakkari’den 4.9 milyon, Iğdır’dan 4.9 milyon, Van’dan 3.7 milyon, Erzincan’dan 2.1 milyon, Ağrı’dan 1.9 milyon, Erzurum’dan 1.4 milyon, Muş’tan 946.7 bin, Bitlis’ten 453.8 bin, Bingöl’den 396.5 bin, Ardahan’dan 314.2 bin, Kars’tan 102 bin, Tunceli’den 41.6 bin dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE 19,4 MİLYAR DOLARLA EN YÜKSEK OCAK AYI İHRACATINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Otomotiv 2,7 milyar dolarla ocak ayında en çok ihracat yapan sektör oldu. Kimya 2,3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1,6 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Kilogram birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,2 artışla 1,56 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünü kutladığımız 2023'e iyi bir performansla başlamak son derece önemliydi. Küresel pazarlardaki gelişmeler nedeniyle zorlu geçmesi beklenen yıla rekorla girmek tüm ihracat ailemiz için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.”

Küresel pazarlardaki yavaşlamaya rağmen ihracat 2023'e de rekorla başladı. Türkiye'nin ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise 256 milyar dolara ulaştı.

VERİLER AÇIKLANDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 yılının ilk ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Ankara'da açıkladı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhuriyetin 100'üncü yılına ihracat rekoruyla başlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Avrupa ve ABD ekonomilerindeki daralmaya rağmen ocak ayında elde edilen performansın tüm ihracat ailesi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre ocak ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolara yükseldi. Son 12 ayda ise 256 milyar dolarlık ihracata ulaştık. 2023 için öngördüğümüz hedefi yakalayabilmemiz için her ay önceki yılın aynı dönemine göre 900 milyon dolar daha fazla ihracat yapmamız gerekiyor. Ocak ayında bu başarıyı sağladık. Önümüzdeki aylarda çok daha yüksek bir performans göstererek yılı 100'üncü yıla yaraşır bir ihracatla kapatmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

SUUDİ ARABİSTAN'A İHRACAT 22 KAT ARTTI

Mustafa Gültepe sektörler özelinde bakıldığında ocak ayında en çok ihracatı otomotivin gerçekleştirdiğini bildirdi. Otomotivin geçen ay 2,7 milyar dolarlık ihracata imza attığını belirten Gültepe, “Kimya 2,3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1,6 milyar dolarla üçüncü, elektrik ve elektronik 1,2 milyar dolarla dördüncü, çelik ise 1,1 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı” dedi.

Ocak ayında 46 ilin ihracatında artış kaydedildiğini vurgulayan Gültepe, şunları söyledi:

“İhracatta ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep şeklinde sıralandı. İlk kez ihracat ailemize katılan bin 641 firmamız 81,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz

ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,2 artışla 1,56 dolara yükseldi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, ABD, Rusya, İngiltere ve İtalya oldu. Bazı ülkelerde dikkat çekici artışlar kaydettik. Suudi Arabistan'a ihracatımız 22, Kazakistan'a ihracatımız 2, İsviçre'ye ihracatımız 1,5 kat arttı. Özellikle Suudi Arabistan'a ihracatta önemli bir toparlanma süreci yaşıyoruz. Ayrıca Türk Cumhuriyetlerine ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60 oranında arttığının altını çizmek istiyorum.” 

ŞUBAT VE MARTTA 17 ÜLKEYE TİCARET HEYETİ DÜZENLENECEK

Türkiye'nin ihracatta büyük hedefleri olduğunu hatırlatan Mustafa Gültepe, bir yandan mevcut pazarlardaki payı artırmaya çalışırken diğer taraftan da yeni pazarlar bulmak için çaba gösterdiklerini söyledi. Geçen hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un başkanlığında 105 kişilik bir heyetle Venezuela'yı ziyaret ettiklerini bildiren Gültepe, şöyle devam etti:   “Yoğun katılımın olduğu ticaret heyetimiz son derece verimli geçti. 67 firma temsilcimiz binden fazla ikili iş görüşmesi yaptı. Ayrıca, Venezuela makamları ve iş dünyası temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdik. Bu ziyaretin ülkemiz için uygun bir pazar olan Venezuela'ya ihracatımıza büyük katkı sunacağına inanıyorum. Aynı tarihlerde Pakistan'a giden heyette yer alan 38 firmamız 500'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Şubat ve mart aylarında Tayland'dan Fas'a, Malezya'dan Kolombiya'ya 17 ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Ticaret diplomasisini aralıksız ve mesafe tanımadan sürdürüyoruz. Bu yılı 100 ticaret heyeti ile tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca yıl sonuna kadar 45 alım heyetini de ülkemizde ağırlayacağız.”

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİYLE İHRACATIMIZI BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Mustafa Gültepe, ocak ayında ihracat ailesi için hem yurt içinde hem de yurt dışında olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgazın fiyatında geçen ay iki kez indirim yapıldığını hatırlatan Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı: 

“2 Ocak'ta yıllık dış ticaret verilerini açıkladığımız toplantıda dile getirdiğimiz taleplere hızlı cevap veren Cumhurbaşkanımıza, destekleri için hem Ticaret Bakanımıza hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle ihracatımızı büyütmeye devam edeceğiz. Ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD'den de son günlerde olumlu haberler gelmeye başladı. IMF, ABD ve Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti. Euro Bölgesi'nde bileşik PMI Endeksi ocakta 49,3'ten 50,2'ye yükselerek yedi ay sonra ilk kez büyüme bölgesine geçti. İnanıyorum ki bu işaretler önümüzdeki aylarda ihracatımıza olumlu yansıyacak.”

BAKAN MUŞ’UN DEĞERLENDİRMESİ

Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

 İhracat rakamlarının, dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu bir iklimde ve Türkiye ile ilgili ihracat beklentilerinin düştüğü bir ortamda elde edilen başarının göstergesi olduğunu dile getiren Muş, Türkiye'nin, öngörülenin aksine, sanayi üretiminde ve ihracatta yoluna emin adımlarla devam ettiğini söyledi.

 Muş, elde edilen bu başarıların arkasında Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın öneminin büyük olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: "Bu siyasi istikrar, ihracatın önünü açan politikalarla ihracatçımıza ufuk açmış ve ihracatçılarımız dünyanın geniş coğrafyalarına Türk mallarını ulaştırmıştır. Bu noktada ihracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. Bu minvalde yeni pazarlar bulmak için ticari diplomasi faaliyetlerimize yoğun şekilde devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde TİM heyetiyle birlikte Venezuela'ya oldukça faydalı bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada gerek bizim muhataplarımızla yaptığımız toplantıların, gerekse iş insanlarının gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bizler ihracatımızın önünü açacak bu etkinliklere önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. İhracatçımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Birilerinin çizdiği felaket senaryolarının aksine bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline inanıyoruz."

  "ALTIN İTHALATI YÜZDE 733 ARTTI"

 Türkiye'nin 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphesi olmadığını belirten Muş, şunları kaydetti: "İhracatımız, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirmiş ve en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir."

 Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin de ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu anlatarak, ocak ayında toplam altın ithalatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

  "KÜRESEL OTOMOTİV PİYASASI CANLANIYOR"

 Geçen yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasının canlanmaya başladığına işaret eden Muş, şöyle konuştu: "Bu durumun otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdığı dikkati çekmektedir. Öte yandan, paritenin (avro/dolar) dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir. Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 Ocak-Kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir."

ALTERNATİF PAZARLAR

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesinin önemli olduğunu belirterek, "Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

 Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasına yönelik alçak eylemi kınayan Muş, "Bu alçakça eylem, açık bir nefret suçudur. Bu eyleme 'ifade özgürlüğü' adı altında müsaade edenler de bu nefret suçunun ortaklarıdır. Türkiye olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın." diye konuştu.

2022

 Muş, geçen yıl ihracatta rekorlara imza atıldığına işaret ederek, "2023 yılında da küresel ekonomideki belirsiz görünümün devam etmesine rağmen bu başarıyı daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. " ifadesini kullandı.

 Bu yıl da küresel ekonomide yüksek seyreden enflasyon, ticaret ve ekonomide yavaşlama, Rusya-Ukrayna Savaşı ve bunun tetiklediği jeopolitik riskler ile Çin ekonomisinin açılması gibi çok fazla etkenin neden olduğu ciddi bir belirsizlik ortamı bulunduğuna dikkati çeken Muş, mal ve hizmet ticaretinde de daralmanın devam ettiğinin görüldüğünü bildirdi.

 TÜRKİYE’NİN UYGULADIĞI DOĞRU POLİTİKALAR

Muş, gelişmiş ülkelerden küresel ekonomiye yayılan yavaşlama ve büyüyen belirsizliğin, küresel yatırımları da zayıflattığını belirterek, "Teknolojiden finans ve üretime birçok alanda azalan talep ve durgunluk beklentileri nedeniyle küresel çapta işten çıkarmalar devam etmektedir." dedi.

 Küresel ekonominin içinden geçtiği bu zorlu dönemde Türkiye'nin, uyguladığı doğru politikaların karşılığını aldığını vurgulayan Muş "Birçok ülkede borcun sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin arttığı ve Avro Bölgesi'nde kamu borcunun milli gelirin yüzde 93'üne ulaştığı bir dönemde, ülkemizde bu oranın sadece yüzde 35 olarak gerçekleşmesi önemli bir başarıdır. Görüldüğü üzere Türkiye'nin borçluluk oranı birçok gelişmiş ülkeden daha iyi düzeydedir." değerlendirmesinde bulundu.

 "İHRACATÇIYA BU YIL 10,1 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLANACAK"

 Gelecek dönemde küresel ekonomide zor bir dönemin beklendiğini ifade eden Muş, özellikle Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ekonomilerinde görülen zayıf talebin, ihracat üzerinde risk yarattığını söyledi.

 Muş, bu kapsamda ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesinin önemli olduğu belirterek, "Öncelikle artan enerji fiyatlarıyla gelirleri ve dolayısıyla talepleri yükselen Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin mal ve hizmet tedariki konusunda ilk tercihinin Türkiye olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Orta Doğu ülkeleriyle ticari diplomasi faaliyetlerimizi hızlandırdık. Bakanlık olarak, Avrupa için ülkemizin üretim ve tedarik merkezi olması için gayret ederken, başta Uzak Ülkeler Stratejisi olmak üzere ihracatçılarımızı farklı pazarlara yönlendirme konusunda yanlarında olmayı sürdürüyoruz." dedi.

 Her yıl olduğu gibi bu yıl da devlet destekleriyle ihracatçıların arkasında olmaya devam ettiklerine vurgu yapan Muş, 2022'de 5,2 milyar lira olan desteğin bu yıl 10,1 milyar liraya çıkarıldığını bildirdi.

 Muş, geçen yıl martta faaliyete başlayan ve ağustos ayında sermaye yapısı güçlenen İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin (İGE AŞ) teminat sorunu yaşayan ihracatçılar için finansmana erişimi kolaylaştırdığını belirterek şunları kaydetti: "İhracatın finansmanı noktasında devrim niteliğinde bir uygulama olan İGE AŞ, bugüne kadar 21 milyar liranın üzerinde krediye kefalet sağlayarak ihracatçılarımıza finansman konusunda nefes aldırmıştır. Kuruluşunun üzerinden çok az bir süre geçmesine rağmen İGE AŞ, güçlenen yapısıyla ihracatçılarımız için çok önemli bir kaynak haline gelmiştir. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda İGE AŞ çok daha güçlü olacak ve Türk ekonomisine daha büyük katkı sunacak devasa bir yapıya kavuşacaktır."

 Bakanlık ve ihracatçıların ülke ihracatını artırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Muş, "Üreten Türkiye vizyonumuz çerçevesinde sektör sektör istişarelerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte bu istişarelerimizin artarak devam edeceğini buradan özellikle vurgulamak istiyorum." dedi.

 
 KUDAKA Erzurum’da toplandı
 
Aydemir: ‘Allah’ın adaleti şaşmaz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kirişçi: 'Tarımda planlı döneme geçeceğiz'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Meclisimizin desteği ile tarımda ...
Nebati: 'Gıdada fiyatları artıracak bir gerekçe yok'
Nebati, EYT’nin bütçeye oluşturacağı yüke ilişkin, “31 Aralık’ta biz EYT’nin ...
Erzurum iller sıralamasında 6’ıncı sıraya yükseldi
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum, Aralık 2022’de 114, yıllık kayıtta ...
 
Erzurum’un ülke payı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan Aralık ayında 50, yılın 12 ayında ...
Erzurum 2022’de 443 marka çıkardı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’dan Aralık ayında 54, 2022 Ocak – Aralık ...
'Tarım Cebimde' mobil uygulaması ilgi buldu
Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği "Tarım Cebimde" mobil uygulamasını ...
 
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplandı
Erzurum İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) Ocak ayı toplantısını, ...
Erzurum’dan 1 yılda 82.4 milyon dolarlık dış ticaret
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da 2022 Ocak – Aralık ayları kapsamında ...
FİNTÜRK-12 Erzurum verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2022 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva