ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Ağustos 2017 Cuma - 11:38

TDED Üyesi Aydemir Hoca'dan 3 önemli tespit

Aydemir, 2017 yılının Türk Dili Yılı ilan edildiğini hatırlatarak kurumun etkinliklerde “Ombudsman” kelimesinin kullanılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Konuşmasında KDK’nın önemine değinen Aydemir, büyük bir medeniyet dili olan Türkçemize saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

TDED Üyesi Aydemir Hoca dan 3 önemli tespit

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen Ombudsman Muhtarlarla ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla Buluşuyor” başlıklı toplantıda Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi adına bir konuşma yapan TDED Erzurum yönetim kurulu üyesi Bünyamin Aydemir, 2017 yılının Türk Dili Yılı ilan edildiğini hatırlatarak kurumun etkinliklerde “Ombudsman” kelimesinin kullanılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Konuşmasında KDK’nın önemine değinen Aydemir, büyük bir medeniyet dili olan Türkçemize saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Aydemir sözlerine şöyle devam etti:
“Konuşmamı oldukça kısa tutmak istiyor ve özellikle söyleyeceklerimi bir teşekkür, bir talep ve bir de şikâyet olmak üzere üçlü sacayağına oturmak istiyorum, izninizle.
Öncelikle, şahsınızda, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devlet ve hükümet yetkililerimize böylesi bir kurumu işler kıldıkları için minnet ve şükranlarımızı arz ediyorum. Özellikle devlet-vatandaş ilişkisindeki hırpalanmış adalet duygusunun onarımı, hatta yeniden inşası için önemli bir görev üstlenmiş olan bu kurum, kuşkusuz etkinlik alanı şimdilik arzulanan seviyede olmasa da, ileride milletimizin en önemli hayır kapılarından biri olacaktır. Kurumsal olarak Avrupa'da 200 yıldır, bizde ise 3-5 yıldır faaliyette bulunan Kamu Denetçiliği kurumuna ilişkin temelde üç sorundan söz edilebilir. Bunlardan biri, kurumun toplumdaki tanınırlığı ve bilinirliğinin yeterli düzeyde olmaması. Diğeri, kurumsal etkinliğin Avrupa'ya kıyasla henüz düşük seviyelerde olması. Son olarak da, toplumumuzdaki hak arama kültürünün daha yeni yeni yeşermekte olması. Bilhassa doğulu toplumların bir özelliği olan hak arama kültürünün yoksunluğu, ülkemizde batıdan başlayarak küçük küçük kıpırdanmalar halinde yerini olumluya dönüştürmektedir. Burada yine bir kıyaslama yapacak olursak, Türkiye Avrupa'ya oranla hak arama kültüründe nasıl gerilerdeyse, Erzurum'un da Batılı şehirlere oranla oldukça gerilerde olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar toplumumuzdaki ve kurumun işlevselliği önündeki çapaklar. Umudumuz odur ki, başta bu kurum sayesinde bu çapaklar kısa sürede temizlenecek ve yerini adalet duygusunun tam anlamıyla yeşerdiği bir topluma bırakacaktır. Bu, gerçekten zorlu yolda sizlere başarılar diliyor, bir kez daha çaba ve emekleriniz için şükranlarımızı sunuyorum. Konuşmamın ikinci ayağında bir talebimizi dile getirmek istiyorum. Bu talep, kurumunuza ait "Ombudsman" şeklindeki isimlendirmenin artık ve derhal Türkçe karşılığının kullanılması talebidir. Telaffuzun da bile bir hayli zorlandığımız Ombudsmanlık kelimesinin yerine, yaptığınız işin ruhuna uygun, medeniyet köklerimizi de ifade eden ya yeni bir kelime veya kavramla ya da sadece kamu denetçiliği kavramıyla adlandırılmasının oldukça elzem olduğunu düşünüyoruz. Kuruma dair yaptığımız tüm araştırmalarda ombudsmanlık kelimesinin, yazılı, görsel ve işitsel tüm çıktılarınızda sıklıkla kullanıldığını üzülerek müşahede ettiğimizi belirtir, toplumumuzun kurumunuza karşı yakın bir ünsiyet duymasının gerekli koşullarından birinin bu gibi yabancı isimlendirmelerin perdelemelerinden kurtulmak olduğunu önemle vurgulamak isteriz. Konuşmamı oluşturan bir diğer ayak ise şikâyet bahsi barındıran bir konuyla ilgili. Başta yerel yönetimler olmak üzere, genel idarenin ve özel sektörün de istenilen kıvamda hassasiyet göstermediği Yabancı kelimeli tabelaların yerine Türkçe kelimeli tabelaların konuşlandırılması konusu. Asimile olmamaya yüzyıllardır direnen bir milletin, bizce en mahrem, en hassas konusu budur.
Yabancı kelimeli tabelaların bir an önce Türkçe kelimeli tabelalarla yer değiştirilmesi için başta yerel yönetimler olmak üzere, bu konuda sorumluluğu olan herkese ve her merciye önemli görevler düştüğünü buradan sizin vasıtanızla bir kez daha hatırlatmak ister, bu şikâyetimizin tarafınızca her zaman ve her yerde gündeminizde olmasını istirham ederiz. Kuşkusuz, küreselleşmenin bir getirisi olan yabancı kelime taarruzuna muhatap olma durumu, hiç de çözümsüz değildir. Yapılacak teşvik, özendirme, ödüllendirme ve hatta cezalar bu konuda ciddi iyileştirmelerin yaşanmasına sebep olacaktır. Sizlerden nacizane isteğimiz, böylesi bir konuyu kurumsal hassasiyetlerinizin merkezine yerleştirmenizdir. Bu işin lokomotifi olabilirsiniz. Böylece sadece bizler değil, gelecek tüm kuşaklar da sizlere minnettar kalacaklardır.”

 
Kardelen Cup'ta yarı final heyecanı
 
İlbaş'tan Koruyucu Aile çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ESKİ, ISO 9001 kalite yönetim belgesi aldı
Büyükşehir Belediyesi Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel ...
Demirceylan mültecilerin durumunu değerlendirdi
NESRİN ÇETİNKAYA-Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği İl Temsilcisi ...
Erzincan ve Erzurum Tramvay projesini bakanlık üstlendi
Erzincan ve Erzurum'daki iki tramvay hattının inşasının, Ulaştırma, Denizcilik ...
 
Atatürk üniversitesinden AR-Ge protokolü
Atatürk Üniversitesi, ESTAŞ firması ile Üniversite-Sanayi işbirliği protokolü imzaladı.
Metin'e TÜBİTAK ödülü
2017 yılı TÜBİTAK Bilim, ve Teşvik Ödüllerine ilişkin değerlendirme çalışmaları sonuçlandı.
“Önce sözde soykırım, şimdi de terör”
Eğilmez'den tepki
 
Çevre'de iklim gündemi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ...
Erzurum 3 bin 339 yabancı uyruklu yaşıyor
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Türkiye’nin yabancı nüfus haritasını ...
Erzurum, Enerjinin İpek Yolu'nda
Mavi Akım Gaz Boru Hattı; Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı ; Bakü-Tiflis-Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva