SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Yakutiye İlçe Tarım Müdürlüğü, “Süt Soğutma Tankı Projesi” için harekete geçti. İlçeye bağlı Köşk, Güzelyayla, Şenyurt ve Akdağ köylerinde yürütülecek olan projeyle, hem süt üretimine kalite kazandırılacak, hem de üreticilerin kazançları artacak.
Yakutiye İlçe Tarım Müdürü Çetin Tokur, sorumluluk alanlarında bulunan 4 köyde “Süt Soğutma Tankı Projesi” uygulayacaklarını bildirdi.
//PROJE 4 KÖYDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Erzurum ili Yakutiye ilçesine bağlı Köşk, Güzelyayla, Şenyurt ve Akdağ köylerinde yürütülecek olan proje sonucunda, üretimin kalite kazanmasının yanında, üreticilerin de gelirlerinin artacağını kaydeden Tokur, süt üreticiliğini aile işletmesi mantığından kurtararak, profesyonelliğe kavuşturacaklarını dile getirdi. Yakutiye İlçe Tarım Tarım Müdürü Tokur, “İlçemizde süt üretimi yapan hayvancılık işletmeleri, genellikle köy ve mahallelerde küçük aile işletmeleri şeklinde olup, sayıları hayli fazladır. Küçük yapıdaki üretim ünitelerinin; süt inekçiliği için gerekli barınak, yem, teknik bilgi, veterinerlik gibi girdi ve hizmetler gerçekleştirmesi, ekonomik açıdan zordur. Üretimden tüketime kadar, süt ve mamullerin sağlıklı ve teknolojik safhalarının eksiksiz biçimde organize edilmesi, bir araya gelerek imkanların birleştirilmesiyle mümkün olur.” diye konuştu.
//SÜT ÜRETİCİLERİ EĞİTİLECEK
Köşk, Güzelyayla, Şenyurt ve Akdağ köylerinde süt üreticiliği yapan köylülerin, uygulanacak söz konusu proje sayesinde birçok kazanım elde edeceğini vurgulayan Tokur, “Sütünü pazarlayamayan veya düşük fiyatla satan çiftçiler, bundan böyle sütlerini problemsiz ve daha yüksek fiyatla satabilme imkanına kavuşacaklar. Çiftçiler, pazarlama sorunu ortadan kalktığı için hayvan sayısını arttıracak veya daha yüksek verimli ırklara yönelecekler. Neticede hem kendi gelirleri artacak, hem de milli ekonomiye katkı sağlayacaklar. Bunun yanında sütün işlenme merkezlerine daha hijyenik şartlarda iletilmesi sonucunda halkımızın tüketimine daha sağlıklı besinler sunulmuş olunacak.” ifadelerini kullandı.
//TOKUR, PROJENİN SOSYAL VE EKONOMİK KATKILARINI SIRALADI
Süt üretim potansiyeli hayli fazla olan söz konusu köylerdeki sütün, soğutma tanklarıyla özel olarak toplanacağını kaydeden Tokur, projenin ekonomik ve sosyal anlamdaki getirilerine de değindi. Tokur, “Proe ile her köyde bir ailenin istihdamı sağlanarak toplam 4 aile için yeni bir iş açılacak. Üretimde verimlilik ve çeşitlilik artacak. İnsan gücü daha verimli kullanılacak. Süt üretimi artacak ve verimli ırklar yaygınlaşacak. Projenin sosyal kazanımları da olacak. Bu uygulamayla köyden kente göç önlenmiş olacak. Kırsal kesimin daha etkin katılımı ve sorumluluk alması sağlanacak. Yöre halkının örgütlenme talepleri çoğalacak. Sağlıklı üretim metotları yaygınlaşacak ve halkın devlete olan güveni artacak.” dedi.
Öte yandan projenin sürdürülebilirlik açısından da avantajlı olduğuna dikkati çeken Tokur, “Büyük bir hayvancılık potansiyeline sahip olan ilçemizde bu projenin başarıya ulaşmaması için herhangi bir neden bulunmamaktadır. Çünkü hayvancılıktan başka hiçbir geliri olmayan ve hayvancılık potansiyeli ve süt üretiminin ilçemizde yaygın olarak yapılıyor olması, projenin başarı ile yürütüleceğinin en büyük göstergesidir.” şeklinde konuştu.